lauantai 20. elokuuta 2011

Wasabi: seesampaneroidut ahvenet, marinoidut siitakkeet ja avokadosose

Blogien ruokahaasteet ovat hauskoja. Saman teeman parissa puuhailee useampi (koti)kokki ja loihtii uusia herkkuja. Kesä-elokuun ruokahaasteen voitti Korianteri inkivääri-korianteri lihapullia kera sateenkaarisalsan ja villiriisin. Korianteri sai järjestettäväkseen elokuun ruokahaasteen ja  päätti sen teemaksi wasabin. Haasteellinen haaste!

Pohdin jonkin aikaa, miten käyttää wasabia. Ensin mieleen tuli kaikenlaista, missä normaalisti käytetään piparjuurta, mutta lopulta äkkäsin tehdä ruoka-annoksen "japanilasittain". Osallistun elokuun ruokahaasteeseen wasabimaustetulla aterialla: seesampaneroiduilla ahvenilla, marinoiduilla siitakkeilla ja avokadososeella. Idean siemenien käytölle paneroinnissa löysin Tavoitteena terveempi loppuelämä -blogista. Pointti annoksessa on wasabia läpi koko setin. Ahvenet sivellään limen mehulla, joka on maustettu wasabilla. Sienten marinadissa on wasabia. Avokadosose on myös maustettu wasabilla. Makuja muuten kannattaa maistella valmistaessa ja niitä voi tarvittaessa vahvistaa wasabilla.

Limettejä kannattaa olla muutama ylimääräinen, koska niitä voi tarvita raikastamaan jotain makua enemmän. Wasabia kannattaa lisätä varovasti,  maistellen ja tarkistaen sopivan määrän. Marinoidut siitakkeet sopivat tämän ruoan lisukkeen lisäksi alkupalaksi, leivän päälle taikka munakkaan täytteeksi. Avokadososetta voi myös käyttää salaattikastikkeena, levitteenä ja dippinä.

Seesampaneroidut ahvenet

2:lle

300 g ahvenfileitä
1-2 limen mehua
1-3 cm pätkä wasabia
valkopippuria ja suolaa

panerointi:
1 kananmuna
kuorellisia seesaminsiemeniä
(silputtua lehtipersiljaa)

lisäksi:
limen siivuja

Sekoita limen mehu ja wasabi lasissa. Tarkista maku. Levitä mehua silikonipäisellä sudilla kummallekin puolelle kaloja. Mausta kalat kevyesti valkopippurilla ja suolalla.

Riko kananmunan rakenne, sekoita se tasaiseksi ja kaada syvälle lautaselle. Laita matalalle lautaselle reilusti seesaminsiemeniä ja lehtipersiljaa. Pyöräytä kalat yksitellen ensin kananmunassa ja sen jälkeen seesaminsiemenissä.

Paista kalat runsaassa öljyssä kypsiksi ja kullankeltaisiksi. Tarjoa kalan kanssa limen siivuja.

menossa jääkaappiin marinoitumaan
Marinoidut siitakkeet

200 g siitakesieniä
1 kevät- tai salaattisipuli silputtuna

marinadi:
0,5 dl öljyä
1 rkl seesamöljyä
2 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
2 cm pätkä wasabia
1 rkl silputtua lehtipersiljaa
ripaus sokeria tai Sukrinia
suolaa ja mustapippuria

Paista sieniä öljyssä pannulla vähintään viisi minuuttia, kunnes ovat kypsyneet. Kääntele niitä silloin tällöin. Kaada paistuneet sienet ja (tuore) sipuli kulhoon. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Tarkista maku. Kaada marinadi sienien päälle, sekoittele ja laita kelmu tai kansi päälle. Laita sienet jääkaappiin marinoitumaan vähintään pariksi tunniksi.

raikasta ja hyvää!
Avokadosose

2 pientä avokadoa
1 limen mehu
1-3 cm pätkä wasabia
suolaa ja mustapippuria

Halkaise ja poista avokadoista kivet. Kaavi avokado purkkiin. Lisää loput ainekset avokadon joukkoon. Surauta seos tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...