Makeutusaineista

Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tarvitaan reseptistä riippuen mahdollisesti makeutta. Itse en käytä enää sokeria, siirappia enkä hunajaa, vaan korvaan ko. tuotteet erilaisilla makeutusaineilla. Makeutusaineita on monia ja esittelen, miten itse käytän niitä ja mistä niitä voi hankkia. Tämä ei ole minkään firman mainos, vaikka olenkin maininnut joitakin yrityksiä nimeltä. Toivottavasti  antamistani vinkeistä on apua. Päivitän tätä sivua tarpeen mukaan.

Resepteihin laitan jatkossa maininnan makeuttajasta, jota olen käyttänyt. Usein makeuttajia voi vaihdella, kunhan muistaa niiden makeuden asteen. Toisia tarvitaan enemmän, toisia vähän vähemmän. Tämän vuoksi laitan resepteihin (kunhan vain muistan) lisäksi tiedon siitä, kuinka paljon perinteistä sokeria tai siirappia reseptissä tarvittaisiin. On myös hyvä muistaa, että yksi pitää makeammasta kuin toinen. Kannattaa aina maistaa tekelettä ennen sen loppuun saattamista, jotta voi halutessa lisätä makeutta. Liiallista makeutta on taas vaikea saada pois ;)

tässä tomuisia versioita
Erytritolit: Sukrin, Sukrintomu, karppisokeri

"Sukrin™ on luontainen makeutusaine jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Kyseessä samanlainen menetelmä, jota käytetään vaikkapa soijakastikkeen tai jogurtin valmistamiseen. Käymisen loputtua Sukrin suodatetaan, kuivataan ja kiteytetään." Tämä oli suora lainaus maahantuojan sivuilta sokeriton.fi. Nykyään maahantuoja on vaihtanut oma nimensä YesDeliksi ja makeutusaineen nimen Karppisokeriksi. Resepteissäni voi esiintyä kumpaistakin nimeä. Selvyyden vuoksi siirryn jatkossa mainitsemaan tämän makeuttajan eytritolin-nimellä (päivitys 2.6.2013).

Erytritolia myydään monella nimellä kuten: Karppisokeri, Sukrin, Sötin, Sensato erytritol, Sukrinmelis ja Sukrintomu (kaksi jälkimmäistä tomuisessa muodossa).  Ne maistuvat sokerilta, eikä niissä ole juurikaan jälkimakua. Erytritolilla on samanlainen rakenne kuin sokerilla, tomuerytritolilla rakenne kuin tomusokerilla. Erytritol on noin 75 % sokerin makeudesta ja tomuerytritol muistaakseni 85 % sokerin makeudesta. Ts. niitä voi käyttää helposti samaan tapaan sokerin kanssa. Erytritol ja sen tomuversio toimivat melkein kuin sokeri. Jos niitä on massassa enemmän kuin 17 %, ne alkavat kiteytyä. Kun tarvitsen suuremman osuuden kuin 17 % massasta, käytän lisäksi sokeritonta siirappia. Joissain jutuissa (esim. jos en kuumenna tuotetta) tuntuu siltä, kuin erytritol ei olisi täysin liuennut. Tällöin käytän tomuerytritolia, koska se on hienojakoisempaa ja sekoittuu helpommin. Tomuerytritolia voi käyttää esimerkiksi kakun päällä yhdistelmällä tuorejuusto, tomuerytritol ja voi taikka siivilöidä tomukoristeeksi kuten tomusokeria.

Mistä erytritolia voi ostaa?
Ostan erytritolia luontaistuotekaupoista tai Citymarketista, mutta sitä voi tilata myös netistä hiilariton.fi (myös tomuversiota) ja yesdeli.fi. Lisäksi erytritoleja saa myös fitnessfirst.fi.

Erytritol tomuksi
Erytritolia löytyy nykyään luontaistuotekaupoista ja Citymarketeista todella helposti. Tomuversiota sen sijaan ei löydä, mutta voit jauhaa erytritolin tomumakeuttajaksi tehosekoittimessa. Toimii, kokeiltu on.

Stevia


Stevia on astereiden sukuun kuuluvan kasvin lehdistä valmistettu supermakea jauhe, uute tai makeutusaineseos. Stevia on 100-300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Steviaa sellaisenaan on haasteellista annostella, koska pieni ripaus tuo helposti liikaa makeutta. Makeutusaineseoksia on helpompi annostella ( markkinoilla Canderel Green ja tulossa 2012 vuoden alusta Hermesetas SteviaSweet), mutta niiden tuotesisältö on syytä lukea huolella (mm. hiilareiden määrä/100 g tai /annos). Vaikka steviaa on käytetty jo Amerikan alkuperäiskansojen ajoista makeutusaineena, meillä sen käyttö virallistettiin vasta 11.11.2011, kun Euroopan komissio hyväksyi stevian käytön elintarvikkeissa EU:n alueella.

Monet karppaajat käyttävät Steviaa makeutukseen. Minulla  sitä on ollut vain siltä varalta, että muut makeutusaineet loppuvat. Steviassa on varsinkin maitotuotteiden kanssa mahdollisuus ikävään metalliseen jälkimakuun. Mutta nyttemmin olen ostanut iHerbiltä nestemäisiä maustettuja English Toffee ja Peppermint -stevioita.

Mistä steviaa voi ostaa?
Steviaa voi ostaa luontaistuotekaupoista ja netin kautta. Ruokakaupoista löytyy makeutusainefirmojen sekoituksia.




Stevia + erytritol: Zsweet

Stevian ja erytriolin sekoitus on tomusokerimaista makeutusainetta, jota tuo maahan YesDeli. Valmistajan mukaan tuote on täysin luonnonmukaista. Steviakasvista valmistetaan maketusaine, joka sellaisenaan on todella makeaa. Erytritol valmistetaan käymisteitse rypälesokerista. Zsweet o sekoitettu siten, että se vastaa makeudeltaan 1:1 sokeria, joten sitä on helppo käyttää. Saattaa olla, että tästä tuotteesta tulee hitti!

Mistä Zsweetia voi ostaa?
Ostin ensimmäisen Zweet-paketin 227 g netin kautta suomalaiselta  YesDeliltä. Huomasin niitä nyt myös myynnissä ainakin Citymarketissa gluteenittomien tuotteiden luona (olikohan se YesDelin tuotepiste?). Netin kautta nitä voi tilata iHerbin ja Amazon.com kautta. Jenkeissä niitä löytyy ainakin Whole Foods Marketeista. 


Sokeriton siirappi

Sokeritonta siirappia on monenmerkkisiä. Olen itse ostanut useampaa eri “pannukakkusiirappia”. Sokeriton siirappi ei ole ihan yhtä makeaa kuin aidot serkkunsa, mutta niissä on oiva maku kuitenkin. Käytän sokeritonta siirappia mm. marinadeissa, leivonnassa ja makeisissa, silloin kun perinteisessa ohjeessa käytettäisiin siirappia, tummaa sokeria, fariinisokeria tai hunajaa ja kaikessa sellaisessa, kun Sukrin on liian arkipäiväinen. Fanitan sokeritonta siirappia täysillä! Se on muutenkin herkullista esimerkiksi itsetehdyn jätskin, mantelilettujen tai mansikoiden päällä. Nam!

Mistä sokeritonta siirappia voi ostaa?
Sokeritonta siirappia olen ostanut netistä hiilariton.fi ja fitnessfirst.fi sekä USA:ssa tavallisesta ruokakaupasta. Nämä tuotteet ovat pääsääntöisesti yhdysvaltalaisia ja niissä on pakkausmerkinnöissä eroja meidän eurooppalaiseen standardiin mm. hiilihydraateissa mainittu makeutusaineet, imeytymättömät kuidut ja “varsinaiset hiilihydraatit” eli net carbs. Näistä luvuista karppaajia kiinnostaa nettohiilarit eli net carbs.

Hermesetas

Hermesetas on aspartaamista ja asesulfaami-K:sta valmistettu keinotekoinen makeutusaine. Hermesetas makeutusjauheessa on hiilihydraateja runsaasti, mutta makeutusnesteessä, Hermesetas Gold ja Hermesetas Mini Sweetenerissä ei ole lainkaan hiilihydraatteja. 

Eräs ystävättäreni käyttää aina leivonnassa Hermesetas makeutusnestettä, koska hänestä se toimii hiilihydraatittomista makeutusaineista parhaiten. Makeutusnesteessä 10 tippaa (0,5 ml) vastaa 1 tl sokeria. Minä olen käyttänyt Hermesetas Mini Sweeteneriä Irish Coffee -juomassa sokerin sijaan (2-3 makeutusnappia), toimii loistavasti!

Hermesetasia saa ostettua ruokakaupoista.

16 kommenttia:

  1. Seinäjoella myydään Sukrinia City- marketissa

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: loistavaa - kiitos, kun jaoit tämän tiedon! Toivottavasti alkavat myydä muissakin ruokakaupoissa.

    Surinia myydään nyt myös nimellä Karppisokeri.

    VastaaPoista
  3. Stevia on sallittu jo EU:ssa ja Suomessa. Löytyy marketeista jo Canderelin Stevia -makeutusaineita.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Kiitos, kun muistutit. Päivitin Stevian tietoja. Niitä pitää varmasti jatkossakin päivittää, kun nähdään mitä tuoteet pitävät sisällään.

    Canderel Green -jauhe sisältää 94 g hh/100 g ja 0,47 g hh/ 1 tl.

    Canderel Green puriste sisältää 0,07 g hh/ puristetabletti.

    Hermesetas Stevia Sweetistä löysin vain tiedon, että tabletit ovat hiilarittomia, mutta mitään lukuja ei netistä vielä löytynyt.

    Palaillaan aiheeseen :)

    VastaaPoista
  5. Kun olet tuota sukrinia käyttänyt, niin oletko jostain selvittänyt sen turvallisuutta? Itseäni kiinnostaa kovasti jo pienten lastenikin takia. Luonnonainettahan se on, mutta tiedetäänkö terveellisyydestä tai mahdollisista haittavaikutuksista ihan oikeasti?
    Mullekaan ei tuo stevia oikein nappaa, siinä on se jännä lakritsainen sivumaku, joka ei sovi läheskään kaikkeen minun mielestäni. Jotkut käyttävät sukrinin ja stevian sekoitusta, näin olen kuullut, oletko itse testannut sellaista?

    VastaaPoista
  6. Katja: Olen tosiaan käyttänyt makeutukseen melkoisen usein nimenomaan Sukrintomua (se liukenee helpommin ja tasaisemmin). En ole terveysalan ammattilainen, tavallinen kotikokki vain, joten tietämykseni Sukrinin terveysvaikutuksiin perustuu googlettamalla saatuihin tietoihin, lähinnä valmistajan Funksjonellmat antamiin. Minullakin on lapsukaisia, joille en halua syöttää mitään keinotekoisia makeutusaineita, mutta Sukrinin suhteen olen ollut luottavainen.

    En ole vielä saanut aikaan mitään onnistumisia Sukrinin ja stevian yhdistämisessä. Odotan innolla, kun makeutusala kehittelee steviasta uusia tuotteita. Niin ja minulla on vielä nämä maustetut piparminttu ja toffee steviauutteet kokeilematta.

    Kokeillaan ja postaillaan aiheesta lisää!

    VastaaPoista
  7. Kyllämaar postaillaan :-)

    Kysyin myös sokeriton.fi:stä (josta ostin Karppisokerini), ja sain vastaukseksi:

    "Hyväksytty Japanissa, USAssa ja nyt myös EU:ssa. Lähde: Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174). Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174

    *ery·tri·toli on luontainen makeutusaine joka tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeissa sekä sellaisenaan makeutusaineena. YesDeli Karppisokeri on 100% erytritolia. YesDeli Karppisokeria on turvallista käyttää kaiken kokoisina annoksina. Karppisokerilla ei ole käytön ADI rajoitusta. ADI-arvolla (Acceptable Daily Intake) tarkoitetaan päivittäistä hyväksyttävää ylintä saantia. Hyväksytty Japanissa, USAssa ja nyt myös Suomessa. Soveltuu myös diabeetikoille, raskaana oleville, lapsille ja vanhuksille ilman rajoituksia"

    VastaaPoista
  8. Katja: Loistavaa toimintaa! Hienoa, että selvitit asian näin perusteellisesti.

    VastaaPoista
  9. Sokeritonta siirappia saa myös ainakin tosta meidän K-kaupasta. En ole koskaan kokeillut mutta pitäs varmaan testata nyt tän luettuani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma: ihanaa! Toivottavasti löydän minäkin. Sokeriton siirappi toimii hirmuisan hyvin monissa resepteissä.

      Kiitos Milma!

      Poista
  10. Stevian makuun vaikuttaa merkki. Itse käytän NuNaturalsin 100 % Steviajauhetta, jossa ei ole kitkerää eikä lakritsaista jälki- tahi sivumakua. http://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevia-Pure-White-Stevia-Extract-1-oz-28-g/4231?at=0

    Jos Steviajauhe ei ole 100 %, lisukkeena saa monenlaisia ihanuuksia (=turhia hiilareita ja kaloreita) kuten esim. maltodekstriiniä. Tuoteselosteet kannattaa aina lukea huolella.

    Jos taas 100% Stevian annostelu tuottaa vaikeuksia, hanki ihmeessä 1/8 (dash), 1/16 (pinch) ja 1/32 (smidgen) teelusikan mitta. Steviaa ei todellakaan kannata laittaa liikaa tai syömättä juomatta jää.

    Itselleni maistuu parhaiten Stevian ja E:n eli erytritolin sekoitus, jota Truviaksikin kutsutaan. Helpointa (ja halvinta) on tehdä oma sekoitus:
    4 rkl E:tä + 1/8 tl Steviaa. Käyttöannos maun ja käyttötarkoituksen mukaan.

    Kunnia sekoituksesta Laurenille http://www.healthyindulgences.net/2012/02/truvia-sweetener-review-how-to-make.html

    Hänen blogissaan on paaaaljon tietoa mm. nyt näköjään Suomeenkin rantautuneesta erytritolista - suosittelen, jos enkku taittuu!

    Sitten vielä yksi ihmetys tästä Suomen Karppisokerista. En ole sitä käyttänyt, mutta erytritoliahan se on, jota olen käyttänyt paljonkin. Ihmettelen vain, miksi esim. YesDelissä mainostetaan E:n kalorittomuutta, vaikka EUn direktiivin kohta 10 mukaan E:n kaloriarvo on 0,2kcal/g.

    Lähde:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:285:0009:0012:FI:PDF (kohta 10)

    Eikö kyseessä olekaan sama aine? Ajattelin ottaa yhteyttä YesDeliin kunhan kerkiän ihan noin mielenkiinnosta, mutta josko joku jo osaisi vastata?

    Karppisokerin mainoksista (lähde YesDeli) ainakin minä saan sellaisen käsityksen, että Karppisokeri eli E olisi ominaisuuksiltaan yksi yhteen sokerin kanssa. Omakohtaisten kokkailujen, lukuisten muiden rapakontakaisten bloggaajien ja keskustelupalstailijoiden kokemusten perusteella voin todeta, että näin ei ole. Toki sokerin voi korvata E:llä onnistuneesti melkein missä reseptissä tahansa, mutta E:n kemiallinen rakenne (tmv.) on eri kuin sokerilla, joten esim. vhh-toffeen valmistus on mahdotonta. Jos joku siinä onnistuu, resepti tänne ja heti :) Kinuskintapaista tosin pystyy valmistamaan.

    http://www.healthyindulgences.net/search/label/caramel%20sauce

    Erytritolin ainoa huono ominaisuus mielestäni on sen viilentävä (minttumainen) vaikutus ja nopea kristallisoituminen. E:n määrästä riippuen leipomuksista saattaa tulla esim. rakeisia. Eikö tämäkään pidä paikkaansa Karppisokerin kohdalla? Liukenemattomuuteen ja rakeisuuteen auttaa, kun tekee kideE:stä tomua minitehosekoittimella tmv. Onpa joku käyttänyt kahvimyllyäkin. Kannattaa odottaa ennen kuin avaa kannen, sillä tomuE pöllyää melkoisesti.

    Kertokaa muutkin kokemuksianne Karppisokerista. Kiinnostaa tietää, onko se eri tavaraa kuin muun maailman E. Ehkäpä kokemuksia vertaamalla tämäkin mysteeri ratkennee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, etten ole vastannut aikaisemmin. (Syvä häpeä).

      Kirjoitit todella paljon asiaa ja vielä lähteiden kera. Kiitos!

      Kyllä nuo ovat samoja asioita Sukrin ja Karppisokeri eli erytritoleja. Karppisokeri toimii siis aivan samoin kuin muutkin erytritolit.

      Vhh-toffeen kaltaista olen yritellyt valmistaa, mutta se on vielä(kin) kehittelyssä.

      Poista
  11. Voitko linkittää jokun sokerittoman siirapin, joka sopii resepteihisi? Siirappeja (sokerittomiakin) on monenlaisia ja etenkin jenkeissä/UK:ssa siirappi voi tarkoittaa esim. paksua hedelmäkastiketta tms. Eli tarkoitatko jotain tummaa siirappia, joka on suht lähellä sitä mitä Suomessa siirapiksi kutsutaan? Linkki sokerittomaan tällaiseen olisi kiva. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen kysymys. Olenkin miettinyt, pitäisikö laittaa reseptien kohdalle tarkalleen mitä siirappia olen kulloinkin käyttänyt.

      Olen tähän saakka käyttänyt sokerittomina siirappeina näitä vaahterasiirapin makuista ja oloista sokeritonta siirappia eli tummaa ja yleensä paksuhkoa siirappia.

      Tällä hetkellä minulla on menossa New Yorkista ruokakaupasta ostamani Waden Farms Pancake Syrup http://www.waldenfarms.com/products/syrup_pancake.html
      ja http://www.amazon.com/Walden-Farms-Pancake-Syrup-12oz/dp/B000TO7U64

      Olen myös käyttänyt netistä tilaamaani Joseph's All Natural Maple Flavor Sugar Free Syrup/ Joseph'sThick Maple Syrup
      ja sitä saa: http://www.hiilariton.fi/josephs-thick-maple-syrup-p-934.html
      http://www.amazon.com/Josephs-Sugar-Maple-Flavor-Syrup/product-reviews/B0000DJDJZ

      Olen hiljattain tilannut hiilariton.fi:sta DaVincin sokeritonta siirappia, mutta en ole sitä vielä kokeillut.

      Toivottavasti näistä tiedoista on apua :)

      Poista
  12. Luin tämmän vanhan ketjun vasta nyt. Miten suhtaudut xylitoliin?

    VastaaPoista
  13. Hermesetasissa käytetyt makeutusaineet vaihtelevat tuotteittain, esim. Mini Sweetenerissä on sakariinia ja sukraloosia (https://www.hermesetas.fi/products/hermesetas-mini-sweeteners/).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...