keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Vanijakermajäätelö


Kesä ja jäätelö kuuluvat yhteen. Tämä resepti on kuumennettava ohje. Jäätelön saa nopeammin tehtyä ilman kuumennusta, mutta kotitekoisessa jäätelössä kuumennettu versio säilyy pakastimessa hieman pidempään parempana kuin ei kuumennettu versio. Miten tahansa jäätelön kotona tekeekin, se kannattaa nauttia melko pian valmistuksen jälkeen. Ilman kuumennusta valmistettu jäätelö on hyvä popsia kahden päivän sisällä ja kuumennennuksen kauttaa valmistettu ehkä päivän kahden myöhemmin. Kotitekoinen jäätelö alkaa ajan kanssa kiteytymään pakkasessa, eikä suutuntuma ole enää kermaisan pehmeä. Mutta ihaninta on kotitekoisen jäätelön ainutlaatuinen maku!

Tämä annos on noin 6,4 dl. Minulla on OBH Nordican jäätelökone, johon tämä resepti riittää kahteen kulhoon. Kulhon reunoille kertyvä kova jäätelön olen antanut sulaa noin 20 minuuttia, jotta saan sen kauhottua irti. Olen kaapinut reunajäätelön pakkasessa olevan jätskin joukkoon.

Käytetty vaniljatanko kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ja laittaa kuivumaan. Kuivana tangosta saa tehtyä vaniljasokeria tai vaniljasukrinia. Laita purkkiin tomusukrinia ja vaniljatanko (kokeile vielä kerran, saatko vähän vaniljasiemeniä tangosta sukrinin joukkoon). Sulje kansi tiiviisti kiinni ja anna maustua. Käytän tässä mielummin tomusukrinia kuin Sukrinia, koska se mielestäni liukenee helpommin.Vaniljakermajäätelö

5 dl  kuohukermaa
3      kananmunankeltuaista
½-¾ dl Sukrin (+ lisää tarvittaessa)
½-1  vaniljatanko tai vaniljajauhetta

Erottele keltuaiset valmiiksi lasiin ja sekoita niiden rakenne haarukalla rikki. Kaada kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet toisesta puolesta veitsen kärjellä talteen ja lisää siemenet ja halkaistu vaniljatanko kerman joukoon. Kuumenna kerma koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi. Lisää joukkoon Sukrin ja sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut kerman joukkoon. Nosta kattila liedeltä. Ota vaniljatanko pois kattilasta. Lisää keltuaiset kerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle, edelleen koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa sakeentua ja kuumentua kiehumispisteeseen, mutta älä keitä. Nosta pois liedeltä ja laita jäähtymään. Kun seos on riittävästi jäähtynyt, laita se jääkaappiin kylmenemään vähintään kahdeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Jäätelökonella: Vatkaa seos kermajäätelöseos jäätelökoneessa jäätelöksi. Pakasta jäätelö vähintään neljä tuntia, jotta siitä tulee kiinteämpää.

Ilman jäätelökonetta: Laita kermajäätelöseos pakkasen kestävään astiaan ja laita kelmu sen päälle. Laita kippo pakastimeen reiluksi puoleksi tunniksi. Kun jäätelöseos alkaa kohmettua kipon reunoille, vatkaa sähkövatkaimella jäätelöseos sekaisin. Laita jäätelöseos pakstimeen kelmulla peitettynä takaisin. Puolen tunnin kuluttua vatkaa jäätelöseos uudelleen sekaisin ja sen jälkeen laita takaisin pakastimeen. Toista vatkaustoimenpidettä, kunnes jäätelö on kiinteää. Peitä jäätelö kannella ja anna sen tasaantua pakastimessa pari tuntia.

 

3 kommenttia:

 1. Hmmm...ei onnistu tänään valokuvien lisääminen. Koitan uudelleen lähipäivinä.

  VastaaPoista
 2. Ongelmia on näköjään välillä kuvien kanssa, mutta minulla onnistui lataaminen kyllä hyvin.

  Jäätelö on meillä ihan liian harvoin tehty herkku. Meillä on jäädytettävä kulho Kitchen Aid-koneeseen ja pakastin on aina niin täyteen tupattu, ettei tule kyllä jätskiä usein tehtyä, kun ei muka kulho mahdu pakkaseen... Mutta kun se vaivan näkee, niin onpa herkkua:)

  VastaaPoista
 3. Campasimpukka: Meilläkin on kotona pakastin aina liian täynnä. Mökillä ei onneksi näin ole :)

  Minä teen jäätelöä itse, koska haluan sokeritonta jäätelöä. Valmistamani jätski pääsee Pavlovaan viikonloppuna.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...