sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Suppilovahverokastike ja jauhelihapihvit


Suppilovahverokastike tekee arkisista jauhelihapihveistä melkein juhlavan aterian. Kastike sopii myös kalan, kanan ja lämpimien kasvisten kera. Tyttöseni totesi ruoasta, että tämä on oikein hyvää!

Tämän kastikkeen tarina liittyy ystäväperheeseen, jotka ostivat kotimme läheltä, saaresta mökin metsäisen tontin kera. Ajoimme pienellä paatillamme läpi tuulisen tuiskun tutustumaan tähän ystäviemme rentoutumispaikkaan. Maisema meren äärellä, mökkirannalla oli huikaisevan kaunis. Tutkimme tontin rakennukset ja joimme kupposet kuumaa kahvia. Sitten koitti reissumme kohokohta: tilusten perusteellinen tarkastelu. Lähdimme tutustumaan pitkulaisen tontin metsään ja ihan hillittömään suppilovahverokantaan. Ihanan isoja suppiksia ja paljon. Eihän sieltä metsästä päässyt pois, ennen kuin isot pussilliset olivat täynnä sieniä. Takaisin mökille käveltäessä oikein harmitti jättää sieniä keräämättä, kun ei enää enempää mahtunut mukaan. Seuraavana päivänä meillä syötiin suppiskastiketta ja jauhelihapihvejä ;)


Suppilovahverokastike

1 l      suppilovahveroita silputtuina (n. 50 g kuivattuja sieniä)
1        sipuli silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
2,5 dl kermaa
1 dl    persiljaa silputtuna
(1 tl sienisuolaa)
suolaa ja maustepippuria tai valkopippuria

Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes enin neste on niistä haihtunut. Lisää rasvaa ja anna sen lämmetä. Lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullottele niitä pari minuuttia. Lisää kerma ja keitä kastiketta matalalla lämmöllä viisi minuuttia. Lisää lopuksi persilja ja mausta (sieni)suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

pannulla paistettuun pihviin tulee kaunis väri

Jauhelihapihvit

800 g jauhelihaa
1,5 dl maitoa, vettä tai kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
2        kananmunaa
1 dl    persiljaa silputtuna
2 tl     jauhettua maustepippuria
1 tl     paprikajauhetta
suolaa

Sekoita kulhossa maito ja Pofiber. Anna seoksen turvota viisi minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha kananmunat, persilja ja sekoita huolella käsin. Mausta maustepippurilla, paprikalla ja suolalla. Kostuta käsisäsi tilkaan öljyä tai kylmää vettä. Taputtele käsissäsi taikinasta reilun kokoisia jauhelihapihvejä. Paista pihvit pannulla kypsiksi tai uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Suppiskastike on kyllä niin hyvää! Olen jo käyttänyt kaikki Suomesta tuodut kuivatut sienet,mutta vieläkin muistan sen maun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Olen siitä myös onnellinen, että koko perhe pitää suppiksista todella paljon. Jopa nirsohko poikaseni syö niitä mielellään :)

      Minulla on vielä jonkin verran tuoreita sieniä, jotka kuivatan. Minulle sienten kuivatus sopii paremmin kuin pakastaminen, koska kuivattuja sieniä on niin vaivatonta käyttää. Pakastetut sienet tuppaavat unohtua jonnekin pakkasen perukoille. Näin siis meillä.

      Sinulla on suppikset jo loppuneet, mutta teillä on taas aivan mielettömät muiden kasvisten markkinat. Olen aivan vihreä kateudesta ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...