torstai 26. tammikuuta 2012

Karppaajan tuorepastalasagne



Vhh-lasagnea on yleensä valmistettu kesäkurpitsa- tai munakoisosiivujen edustaessa lasagnelevyjä. Nyt kun löysin kananmunasta valmistettavan tuorepastan reseptin, lähdin innolla kokoamaan minulle uudenlaista lasagnea. Tämä on hyvää! Meillä lapset rakastavat lasagnea ja ovat syöneet em. kesäkurpitsa- ja munakoisolasagneja ihan tyytyväisinä, mutta tällä kertaa he huokasivat: "äiti, tämä maistuu ihan tavalliselta lasagnelta".  Uskoisin sen olevan kehu.

Lasagne on kolmeosainen: bolognesekastike, valkokastike ja lasagnelevyt. Valmistan bolognesen ensisi, koska sille tekee hyvää porista pitkään. Seuraavaksi teen lasagnelevyt, jotka on suhteellisen helppo ja nopea tehdä. Saavat sitten rauhassa jäähtyä. Btw, lasagnelevyt on todella helppo leikata vuoan kokoisiksi. Viimeisenä valmistan valkokastikkeen. Kun kaikki kolme ovat valmiina, kootaan lasagne ja paistetaan se.

Bolognesekastike on samaista kastiketta, jota syödään ihan perinteisesti pastan kanssa. Reseptini ovat usein runsaat, koska minusta on järkevä tehdä isompia annoksia kerralla. Perhe saa ruokaa kahdeksi päiväksi ja minä hetken rauhan keittiössä. Resepti on kuitenkin helppo puolittaa ja voit myös valmistaa pienemmän annoksen. Jos taas sinulla on pienempi vuoka kuin minulla (n. 21 x 30 cm) ja teet koko annoksen, saat ihanaa bolognesekastiketta nautittavaksi pastan kanssa. Valkokastikkeeseen voit lisätä esimerkiksi lohta (graavia, lämmin- tai kylmäsavustettua) ja kuullotettua purjoa, jolloin sinulla on ihana kalakastike.



Vhh-tuorepastalasagne

Bolognese

800 g jauhelihaa
2        sipulia silputtuina
4        valkosipulinkynttä hienonnettuna
1        iso porkkana raasteena
2 dl    punaviiniä tai 0,5 dl balsamicoa
800 g tomaattimurskaa
3 rkl  tomaattipyrettä
2 rkl  Sukrinia (tai sokeria)
1 rkl  kuivattua oreganoa
1 rkl  kuivattua basilikaa
2 tl    kuivattua meiramia
suolaa ja mustapippuria

Paista jauheliha kahdessa erässä kypsäksi. Laita ne sivuun hetkeksi. Kuullota pannulla sipulia 1-2 minuuttia, lisää valkosipuli ja porkkana ja jatka kuullottelua pieni hetki. Sekoita jauheliha joukkoon ja lorauta viini päälle. Anna porista hetki, jotta viini kiehuu reilusti kasaan. Lisää joukkoon tomaattimurska ja tomaattipyre. Makua pyörtämään lisää Sukrin. Lisää mausteet ja suola. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla ainakin puoli tuntia.  Mikäli haluat saada kastikkeesta kuivemman ota kansi hetkeksi pois ja anna rauhassa porista, välillä vähän sekoitellen.

paistamaton versio ilman leivinpaperia

Vhh-lasagnelevyt

8        kananmunaa
250 g tuorejuustoa
1 dl    psylliumia

Tästä annoksesta tulee kaksi pellillistä lasagnelevyä. Ainekset kannattaa jakaa kahteen taikinaan helpottamaan, että levyistä tulee yhtä ohuet.

Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto tasaisesti sekaisin, mielellään jollain tehosekoittimella tai vastaavalla. Sekoita joukkoon psyllium. Anna turvota 10 minuuttia. Kaada taikina pellin päällä sijaitsevalle, öljytylle leivinpaperille.  Voitele toinen leivinpaperi  öljyllä ja asettele se voideltu puoli taikinan pintaa vasten ja painele taikina varovaisesti tasaisesti koko pellin kokoiseksi. (Taikina on kahden leivinpaperin välissä, jotta pinta ei tummu.) Kypsennä taikina 150 asteisessa uunissa, lähes ylätasolla 10 minuuttia. Tarkista, että taikina on reunoita kypsää kurkistamalla leivinpaperin alle. 

Siirrä kypsä pastalevy pelliltä jäähtymään. Ota päälimmäinen leivinpaperi (varovasti, mikäli unohdit voidella sen) pastalevyn päältä. Kun pastalevy on jäähtynyt, leikkaa siitä lasagnevuoan kokoisia palasia. Omaan vuokaani käytin kolme kerrosta levyjä, joten kaksi kerrosta sai kokonaisen levyn ja yhteen kerrokseen laitoin kaksi levyä. Jos pastaa jää yli, voit käyttää ylimääräisen pastan joko pastanauhoina tai kääräistä siitä tortillan.

pimeä kuva, jossa kootaan lasagnea
Juustoinen vhh-valkokastike

4 dl    kermaa tai soijakermaa
4 dl    maitoa, kermaa tai Alpro Soyaa
1 tl     psylliumia
200 g sulatejuustoa paloiteltuna tai pieninä klöntteinä
0,5 tl  muskottipähkinää
0,5 tl  viherpippuria kämmenen pohjalla murskattuna
suolaa

lisäksi:
200-300 g juustoraatetta

Kiehauta kerma ja maito. Lisää joukkoon koko ajan rivakasti vispaten psyllium. Keittele lientä 5 minuuttia koko ajan vispaten. Lisää joukkoon sulatejuusto. Kun juusto on sulanut, lisää mausteet ja tarkista suola.

Lasagnen kokoaminen ja paistaminen

Levitä uunivuoan pohjalle jauhelihakastiketta. Jauhelihakastikkeen päälle levitetään ohut kerros valkokastiketta. Ripottele valkokastikkeen päälle juustoraastetta. Tämän jälkeen päälle asetellaan lasagnelevy. Jatka samalla tavalla edeten, kunnes olet laittanut viimeisen lasagnelevyn. Sen päälle laitetaan vain valkokastiketta ja runsaasti juustoraastetta.

Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Laita pinnalle tarvittaessa folio estämään liikaa tummumista. Anna kypsän lasagnen huilata 10 minuuttia ennen tarjoilua.


jäähtyneenä leikattu pinta on jämäkkää



42 kommenttia:

  1. Näyttää taivaalliselta! Pakko kokeilla, kiitos tästä reseptistä. Meilläkin on syöty kesäkurpitsalasagnea, joka on siis todella maukasta, mutta tää näyttää niin hyvältä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja toivottavasti tämäkin lasagne maistuu teidän perheelle :)

      (Olen onnistunut rikkomaan kamerani tavisobjektiivin ja nämä kuvat ovat sekä kännykällä että pitkää tötterömäistä objektiivia käyttäen, seisomalla tuolilla mahdollisimman kaukana kuvattavasta kohteesta :S)

      Poista
  2. Oi, minulta oli ihan mennyt tuo tuorepastaresepti ohi, onneksi huomasin sen tässä. Hauskaa, miten luovasti voikaan keksiä hiilarihötölle parempia vaihtoehtoja. :) Tuo lasagne näyttää muuten taivaalliselta! Pakko kokeilla viikonloppuna joko sitä tai jotain yksinkertaisempaa karppaajan pastaruokaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni: tämä tuorepasta on helppoa ja nopeaa! Lasagnessa menee soossien valmistukseen aikaa. Kiva, että tykkäät :)

      Poista
  3. Voi että vaikuttaa hyvältä! Mahtavaa että jaksat kokeilla ja jakaa näitä reseptejä meille samanhenkisille! Tosin mulla rahkeet taitaa tällä hetkellä riittää enempi tuohon aiemmin postaamaasi kana-sinihomejuustojuttuun. Mutta ehkä vielä tulee lasagnenkin aika :)
    Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja: kiitos sinulle! On todella mukava kuulla, että näistä kokemuksistani ja sitä kautta resepteistäni on iloa muille :)

      Poista
  4. Aivan mahtava!! Eilen mietin, että lasagne olis ihana tehdä tuosta sun pastasta.
    Meillä vaan jostain syystä kukaan muu ei tykkää lasagnesta kuin minä???
    Lapset ei tykkää lasagnen pastalevystä.
    Aion silti kokeilla ja syön vaikka yksin! :D
    Ihana ohje ja ihanat kuvat!! Siis niin täydellisen näköistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäiti: sinä sitten olet aina niin kultainen, kiitos kaunis kehuista :)

      Teidän lapset onkin kovin tietoisia höttöhiilareista ;) Jos lasagne ei maistu lapsille, laita osa lasagnesta pakkaseen, ettei mene hukkaan.

      Poista
  5. Tein tänään lasagnea ja päätin tehdä levyt tämän ohjeen mukaisesti. Hyvää tuli ja teen varmasti uudelleenkin! Vähän jo ollutkin ikävä pastan tapaista, tällä ohjeella pääsi aika lähelle. Kiitos! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fitsy: kiva, että onnistuit! Samaa mieltä kanssasi, että hyvin lähelle näillä pastalevyillä pääsee.

      Poista
  6. Testattu ja hyvää oli! Samaa mieltä, että hyvin lähelle aitoa pastaa pääsee näillä levyillä. Mutta.. mielestäni pasta ei maistu juuri miltään ja vähän sama siis jäi näistä levyistä. Ehkä mulle sopii siis paremmin samalla reseptillä tehty moussaka kuin lasagne

    VastaaPoista
  7. Jussu: Kiva, että onnistuit! Minusta idea on se, että tämä peruspasta on itsessään mautonta, jotta muut maut tulevat esiin. Pastataikinaa on sitten helppo maustaa omin mieltymyksin ;)

    VastaaPoista
  8. Jummi, miten upea ohje!!! Tämä lähtee jakoon ja myöhemmin oman kyökin testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Olenkin samaa mieltä, että hyviä ja onnistuneita reseptejä pitääkin jakaa, eikä pitää omina salaisuuksina.

      Poista
  9. mitä tuorejuustoa tuohon pastataikinaan siis tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina: anteeksi vastaan vasta tänään, olen ollut flunssassa, enkä ole jaksanut nousta koneen ääreen.

      Olen käyttänyt ihan maustamatonta tuorejuustoa. Jos haluat antaa pastalle makua, voit käyttää mitä tahansa maustettua tuorejuustoa :)

      Poista
  10. Tämä oli niiiiiiiin hyvää! Melkein tekisi mieli tehdä uusi satsi vaikka juuri viime viikolla tein. :D

    VastaaPoista
  11. Tää on kyl tosi hyvä ohje. Olen tehnyt tätä monta kertaa. Lasagnelevyjä tehdessä olen voidellut leivinpaperit voilla. Toimii huomattavasti paremmin kuin öljy eikä öljystä tuu ikävää sivumakua. Levyissä toimii myös maitorahka ihan hyvin, jos ei oo tuorejuustoa. Ja mulle on riittänyt yhteen vuokaan hyvin reilu puolet ohjeen pastataikinamäärästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet tykännyt reseptistä :)

      Hyvä, kun mainitsit voin käytön leivinpaperin voiteluun. Leivinpaperi kannattaakin voidella nimenomaan mieleisellään rasvalla. Maku on tällöin kohdallaan ja hyvä mieli.

      Maitorahkan lisäksi voi tuorejuuston tilalla käyttää jogurttia, ranskankermaa tai kermaviiliä.

      Hyvä huomio on myös tuo lasagnelevyjen määrä. Minulla on nelihenkinen perhe ja teen ruokaa välillä runsaastikin yli, koska silloin se riittää myös seuraavan päivän ruokailuun. Meillä on myös satunnaisia naapurinlapsia ruokailemassa, usein ilman ennakkovaroitusta ;)

      Poista
    2. Hyvä että tuorejuuston tilalla voi käyttää myös kermaviiliä ja jogurttia, kun monet (itseni mukaanlukien) kestävät hapatettuja maitotuotteita paremmin. Aionkin kokeilla heti ensi viikolla!

      Poista
    3. Juu, monia aineksia voi vaihtaa toisiin ja olikin hyvä tuoda esille nuo hapatetut maitotuotteet. Toivottavasti tykästyt karppaajan pastaan!

      Poista
  12. Tää on kyllä aivan mahtavan hyvää! Joskus tehdään ihan pastalevytkin, mutta vaikkei tehdä niin käyn täältä aina tarkistamassa ton sairaan hyvän bolognesen ohjeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aina tulee hyvä mieli, kun joku kertoo pitävänsä jostain postaamastani ohjeesta :)

      Mukavaa alkanutta vuotta!

      Poista
  13. Hei,

    Kiitoksia tästä mahtavasta blogista:) Tein eilen pastaa, oli hyvää. Sitten lisäksi halusin tehdä tuolla valkokastikkeen ohjeella lohikastikkeen. Mutta kun lisäsin psylliumin, siitä tuli kyllä niin kamalaa koostumukseltaan, etten voinut kyllä syödä sitä. Limainen voisi olla oikea sana. Aloinkin miettimään, että onko näillä pslliumeilla eroja, että onko minun käyttämäni jotenkin vahvempaa.. Minulla on sellainen kaupasta ostettu pieni maustepurkillinen. Tiedätkö sanoa onko se jytkympää kuin se mitä myydään isossa pussissa? Vai teinköhän jotain väärin...
    Kiitos näin etukäteen vastauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät blogistani, vaikka tuo valkokastike tuotti pettymyksen. Psyllium on loistava tuote ja sillä saa aikaan paljon, ei kun valtavasti kaikkea hyvää. Joskus se pääsee yllättämään ja tuottaa ison klimpin tai limalölleröä :S

      Erinomainen kysymys - en tiedä onko maustepurkki psyllium tuhdimpaa kamaa kuin pussiversiot. Taidan testata ja palaan aiheeseen lähiaikoina.

      Poista
  14. Tein tämän ison satsin lasagnea ja psyllium taisi tehdä temput.. Näytti, ööh, aika erikoiselta valkokastiketta keitellessäni, mutta kun lisäsin sulatejuuston ja kastike vähän jäähtyi, koostumus oli taas ok.. Mutta kun otin lasagnen pois uunista, niin se oli taas kamalaa limalölleröä ja pastalevytkin jäivät turhan paksuiksi.. Isäntä vaan totesi, että seuraavaksi kun kokeilet jotain niin voisit tehdä hieman pienemmän määrän :/ Illalla laittaessani lasagnea jääkaappiin, niin huomasin, että vuuan pohjalle oli kerääntynyt toooosi paljon jotain kirkasta nestettä..?

    Luulen, että tänään on lasagne heitettävä menemään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi :(

      Kun tekee pastaa, kannattaa painella se mahdollisimman ohueksi paperien välissä. Jos taikinaa tursuaa reunoilta yli, se kannattaa kaapia pois, jottei pastalevyistä tulisi liian paksuja.

      Psyllium on välillä vähän hankala. Sitä pitää vispata ihan koko ajan, ettei kökkeröidy.

      Helpompi valkokastike ilman psylliumia, mutta juustoa sitäkin enemmän:

      8 dl kerma-maitoa
      700 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskijaa)
      0,5 tl muskottipähkinää
      0,5 tl viherpippuria hienonnettuna

      Kuumenna kerma-maito kiehuvaksi. Lisää paloiteltu (tai nokareina) sulatejuusto ja mausteet. Hämmennä kastiketta, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Jos kastike tuntuu liian löysältä, lisää vähän vielä sulatejuustoa.

      Poista
  15. Tämä ihanuus tuli tänään testattua ja oli aivan loistavaa . Kiitos ihanasta reseptistä ! . Kestääkö tuo pasta pakastamista jos tekee isomman satsin kerralla ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Bingoliisa :)

      En ole kokeillut pakastamista, vaikka olenkin tehnyt tätä tuorepastaa jo pitkään. Teen kokeilun ja raportoin tänne, tosin nyt on vähän kiireitä, joten vähän aikaa saattaa huomaamatta vierähtää ;)

      Poista
    2. Pakasteesta otettu satsi paistettu pannulla tilkassa öljyssä ja laitettu sinun ihanaa jauhenlihakastiketta päälle ja oli niin hyvää :)

      Poista
    3. Superkiitos sinulle Bingoliisa :)

      Mahtavaa, että kokeilit pastan pakastamista. Vieläkin makeampaa on tieto siitä, että pakastamisen jälkeen pasta maistui vieläkin hyvältä! Jesh!

      Poista
  16. Varmaan vois kokeilla myös niin että laittais sen desin pähkinäjauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla pähkinätuorepastaa. Nimikin kuulostaa herkulliselta. :)

      Olen itse tehnyt sienituorepastaa lisäämällä joukkoon suppilovahveroita. Pinaattiakin olen laittanut, mutta siitä en ole postausta tehnyt (luulin, että olen sellaisen tehnyt – pitääkin tehdä sitäkin, kun joulukiireiltä ehdin.

      http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/11/karppi-sieni-tuorepastaa.html

      Poista
  17. Tuli ihan älyttömän hyvää tästä,parempaa kuin oikealla pastalla. Kiitos reseptistä ja huomasin että muitakin kokilemisen arvoisia reseptejä on useita :).

    VastaaPoista
  18. Tästä tuli meidän perheen uusi lempiruoka...kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
  19. Vihdoin testasin tämän ja kelpo lasagne! Pistin maitokastikkeeseen kaapin löydöksistä mozzarellaa sulatejuuston sijaan ja hämmästyksekseni sehän toimi hienosti :D Kiitos ohjeesta, tämäkin omaan reseptiarkistoon päätynee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos snu!

      Maitokastikkeeseen voi tosiaan käyttää melkein mitä tahansa juustoja, vaikkapa niitä juustokannikoita, joita jääkaappiin aina välillä piiloutuu. Hyvä, että kokeilit mozzarellaa kastikkeeseen!

      Poista
  20. Paljonko tällä ohjeella tässä on hh?

    VastaaPoista
  21. Valkokastikkeesta, eli siis yhteensä 8dl kermaa ?
    4 dl kermaa tai soijakermaa
    4 dl maitoa, kermaa tai Alpro Soyaa

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...