tiistai 3. syyskuuta 2013

TattimunakasTatit ovat mainion helppoja valmistaa ja mahdottoman herkullisia. Kun löytää muutaman madottoman tatin, niistä saa jo upean ruoan. Munakkaan täytteenä tatit ovat ylellistä syksyruokaa. Mieheni vielä nukkuessa piipahdin lähimetsään poimimaan muutaman tatin ja saimme ihanan aamupalan.

Metsässä tatteja on huoletonta poimia (kunhan erotat tatit muista sienistä), sillä tateista ainoastaan sappitatti ja äikätatti ovat inhan makuisia. Tatit eivät ole myrkyllisiä, joten jos niitä ei tunnista erikseen jokaista nimeltä, niitä kannattaa maistaa jo metsässä – kaikki muut tatit maistuvat miedolta, mutta sappitatti ja äikätatti erottuvat selvästi ihan kauhean epämiellyttävinä, sapekkaan tai pippurisen makuisina. Sappitatteja ei ruokaan saa laittaa, koska pienikin pala sitä pilaa ruoan kokonaan. Äikätattia pystyy käyttämään pippurin tavoin, mutta minä jätän ne metsään. Minä löysin mökin pihapiiristä mahdottoman kauniita sappitatteja lahokannon juurelta. Yök ;)

Lajittelen keräämäni tatit kahteen osaan: herkkutatit ja muut tatit. Jos löydän vain yhden tai vain vähän herkkutatteja, siistin ja siivutan ne hyvin ohuiksi siivuiksi, kuivatan ne sanomalehtien päällä, kunnes ne ovat rapisevan kuivia. Tatit voi kuivattaa myös kuivurissa ja monet suosivatkin sitä, koska tatit voivat olla tuoreena melkoisen mehukkaita. Kuivatan myös muut tatit, jollen ehdi niitä ruoaksi valmistaa. Kun siistin tatteja – siis ihan kaikkia tatteja (paitsi niitä sappitatteja, jotka jäävät metsään) – yleensä poistan isoimmista pillistön, koska siitä tulee mielestäni liian mössöä pannulle. Jos pillistö on todella napakkaa, kuten herkkutateissa melko usein on, jätän sen mukaan ruokaan.

Muistathan aina, että tuntemattomia sieniä ei pidä kerätä!


Tattimunakas
2-3 henkilölle

tattitäyte:
0,5 l silputtua tatteja (noin 150 g)
1      sipuli silputtuna
2 rkl lipstikkaa, persiljaa tai timjamia silputtuna
suolaa ja mustapippuria

munakas yhdelle:
2–3      kananmunaa
2–3 rkl kermaa tai vettä
suolaa

päälle:
lipstikkaa
mustapippuria

Kuumenna pannulla ensin vähän rasvaa. Kun pannu on kuumana, kumoa sienisilppu pannulle. Paista sieniä viisi minuuttia välillä sekoitellen. Alenna lieden lämpötilaa hieman ja lisää sienten joukkoon sipuli ja paista toiset viisi minuuttia. Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon lipstikka. Mausta tattitäyte suolalla ja pippurilla. Nosta täyte sivuun odottamaan munakkaiden kypsymistä.

Tee munakkaat yksitellen valmiiksi käyttäen pientä pannua tai tee yksi iso munakas isolla pannulla, jonka jaat valmiina ruokailijoiden kesken. Riko kananmunat syvälle lautaselle (yhden hengen munakas) tai kulhoon (isompi munakas). Lisää joukkoon kerma ja hieman suolaa. Riko munien rakenne haarukalla, sekoita munat ja kerma tasaisen keltaiseksi massaksi. Sulata pannulla rasva, mutta pidä lieden lämpötila suhteellisen alhaisena, jotta munakas kypsyy sopivasti hiljakseen. Kun rasva on sulanut, kaada munamassa pannulle. Sekoittele sitä lastalla koko ajan pohjaa myöden, jotta munakas saa mukavasti rakennetta. Kun munakas alkaa muodostua, tasoittele pinta ja lisää puolet (jos teet kaksi yhden hengen munakasta) tai kaikki tattitäytteestä (jos teet yhden ison munakkaan) munakkaalle pitkittäin kulkemaan munakkaan halki. Käännä munakkaan sivut täytteen päälle tai käännä munakas puoliksi toisen sivun päälle. Hauduta munakasta ihan vähän – sen kuuluu jäädä hieman mehevän tahmeaksi sisältä. Liu'uta munakas lautaselle (yhden hengen munakas) tai tarjoilulautaselle (se isompi munakas). Rouhi mustapippuria ja ripottele hieman lipstikkaa valmiin munakkaan päälle.

ps. Päivitin äikätatin tiedot mukaan tekstiin 5.9.2013 klo 9.19

11 kommenttia:

 1. Nami ,tatteja:) Täälläkin on tatteja mutta joudun poimimaan ne marketin hyllystä hieman suolaiseen hintaan;D

  VastaaPoista
 2. Jättäisin myös äikätatin metsään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, joo – niin minäkin. Sen ulkonäkö on vaatimaton ja se ei ole myrkyllinen, mutta eittämättä vähän pippurinen. Maistaessa huomaa ;)

   Poista
 3. Taisi taas mennä yksi vuosi ilman, että opin yhtäkään sientä... Aina minun pitää ja pitää :D
  ps. sinulle on pikkuhaaste Campasimpukassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että Campa – sinulla on roimasti aikaa tutustua ainakin suppilovahveroihin, jollei se ole vielä tuttu. Sinullahan on Marttoja ihan lähipiirissä, joten metsään mars ;)

   Poista
  2. Niin ja kiitos mukavasta kesämuistelohaasteesta! Pitääpi alkaa muistella :)

   Poista
 4. Mä en uskaltaisi lähteä poimimaan sieniä ollenkaan, tunnsitan ehkä ainoastaan kärpässienen ihan sata varmasti :D Oon niin pirun epäileväinen luonne etten vaan uskaltaisi poimia/ syödä niitä poimimiani. Harmi, rakastan sieniä yli kaiken ja nyt jokainen sieni pitää ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntemattomia sieniä ei saa poimia. Tatit kyllä ovat superhelppoja – mikään niistä ei ole myrkyllinen. Sappitattia ei tarvitse tunnistaa edes ulkonäöltä, maistaminen auttaa. Äikätatti on samalla tavalla maistettavissa ja pippuriseksi havaittavissa, mutta se on muutenkin tylsän näköinen tatiksi.

   Suppilovahvero on helppo oppia tunnistamaan. Kannattaa pyytää joku ystävä opettamaan tunnistamaan se, niin niitä löytyy runsain määrin ja se on mahdottoman herkullinen sieni.

   Poista
 5. Hauska idea tuo munakaskääre! Eipä ole hoksannutkaan, ettei niitä sieniä tarvitse sinne munien joukkoon laittaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D

   Munakkaan täyte munakasrullan sisällä antaa minusta täytteen päästä vähän isompaan rooliin ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...