lauantai 14. syyskuuta 2013

Parmesaanikesäkurpitsa tuoretomaatti-jauhelihakastikkeella


Parmesaanikesäkurpitsa on italialainen herkku. Parmesaanilla paneroidut kesäkurpitsasiivut paistetaan uunissa, jonka jälkeen niistä kootaan herkulliset pinot. Pinoihin laitetaan vuorotellen kesäkurpitsasiivu, kastiketta ja mozzarellaa, kerroksia tehdään kolme. Perusreseptissä kastikeena on marinara, tomaattikastike. Jauhelihaa lisäämällä siitä saa ruokaisamman.

Kesäkurpitsa ja tomaatti ovat nyt ajankohtaisia kasviksia, koska satokausi on parhaimmillan. Tomaateista tulee ihanaa raikkautta ja kastikkeeseen runsain määrin nestettä, jota keitetään reilusti kokoon. Kastiketta jää hieman yli. Sen voi laittaa tarjolle ruoan kanssa, mikäli joku haluaa lisää kastiketta annokseensa. Jos aterian jälkeen on vielä kastiketta, voi sen pakastaa vastaisuuden varalle tai käyttää esimerkiksi kesäkurpitsaspagetin tai -pastan kanssa ;)

Olen tehnyt munakoisosta vastaavaa parmesaanimunakoisoa marinara-kastikkeella, josta postauksesta löytyy myös valokuvia eri työskentelyvaiheista – tosin kesäkurpitsaa ei tarvitse itkettää. Lisäksi olen tehnyt parmesaanimunakoisoa tonnikalakastikkeella. Sama runko kaikissa näissä resepteissä, vain kastike vaihtelee. Joka kerta on ruoka on ollut menestys!


Parmesaanikesäkurpitsa tuoretomaatti-jauhelihakastikkeella

800 g kesäkurpitsaa 1 cm viipaleina

panerointiin:
2        kananmunaa
1,5 dl Pofiber (tai korppujauhoja)
1,5 dl raastettua parmesaania 
1 tl     kuivattua oreganoa
1 tl     kuivattua basilikaa
1 tl     suolaa
mustapippuria

lisäksi:
1 annos  tuoretomaatti-jauhelihakastiketta (ohje alla)
n. 250 g mozzarellaa (kaksi mozzarellapalloa)
0,5 dl     parmesaania paistoksen pinnalle 
reilusti öljyä leivinpaperin päälle


Sekoita syvällä lautasella kananmunien rakenne rikki haarukalla. Sekoita toisella syvällä lautasella keskenään Pofiber, parmesaani, oregano, basilika, suola ja mustapippuri. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpapereilla. Kaada kummallekin leivinpaperille reilusti öljyä. Pyörittele kesäkurpitsaviipaleet yksitellen kummaltakin puolelta ensin kananmunassa ja sen jälkeen Pofiber-parmesaaniseoksessa. Lado paneroidut kesäkurpitsat puoliksi kummallekin pellille. (Sutaise sudilla öljyn pintaa tasaiseksi leivinpaperilla, kun laitat paneroidut kesäkurpitsat sille.)

Paista kumpaakin pellillistä paneroituja kesäkurpitsoja kiertoilmauunissa 185 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes viipaleiden alapuoli on kauniin kullankeltainen (tai yksitellen 200 asteessa). Käännä viipaleet, lisää tarvittaessa öljyä ja paista lisää noin 10 minuuttia, kunnes viipaleet ovat molemmin puolin kauniin kullankeltaiset. Nosta paistetut kesäkurpitsaviipaleet talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

Halkaise mozzarellapallot, puolita ne vielä kertaalleen ja siivuta juusto pieniksi siivuiksi. Voitele noin 30 x 22 cm kokoinen vuoka. Lado vuoan pohja täyteen vierekkäin kesäkurpitsasiivuja. Laita jokaisen kesäkurpitsasiivun päälle noin ruokalusikallinen tuoretomaatti-jauhelihakastiketta. Kastikkeen päälle asettele pieni mozzarella-juustosiivu. Juuston päälle aseta kesäkurpitsaviipale. Lisää niiden päälle jälleen noin ruokalusikallinen kastiketta, kastikkeen päälle pieni mozzarella-juustosiivu. Toista vielä yksi kerros kesäkurpitsaa, kastiketta ja mozzarella-juustoa. Lopuksi ripottele jokaisen keon päälle parmesaaniraastetta. Paista vuokaa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Anna vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.  

muistin kuvata kastikkeen vasta ruokailun jälkeen – tämän verran meiltä jäi kastiketta
Tuoretomaatti-jauhelihakastike

1 kg   tomaatteja kannat poistettuina, paloiteltuina
400 g jauhelihaa
1        sipuli silputtuna
2-4     valkosipulia hienonnettuina
1 dl    valko- tai punaviiniä
1 dl    basilkaa hienonnettuna
0,5 dl oreganoa tai timjamia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kuullottuneet. Lisää tomaatit ja viini. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kastiketta kokoon ilman kantta puoli tuntia, kunnes liemi on lähes haihtunut. Sekoita joukkoon yrtit.



6 kommenttia:

  1. Tuo parmesaanikesäkurpitsa kuulostaa hurjan herkulliselta!Kiitos,menee varmaankin kokeiluun joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttöseni kävi napsimassa paneerattuja kesäkurpitsan siivuja, ennen kuin ennätin laittaa niitä vuokaan ja huokaili, että onpas hyviä. Valmista ruokaa hän kehui myös todella hyväksi, joten lapsen hyväksynnän jälkeen on helppo suositella kokeilemista kaikille ;)

      Poista
  2. Kuulostaa ihanalta! Meillä olisi kesäkurpitsaa vielä aikas paljon, jotain tälläistä voisikin siitä tehdä. Kiitti vinkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tein reseptin juuri sen ajankohtaisuuden vuoksi – tomaatti- ja kesäkurpitsasadon herkulliseen hyväksikäyttöön ;)

      Poista
  3. Tätä on varmasti pakko kokeilla. Kiitos jälleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hihii – arvaan, että jätät jauhelihan kastikkeesta ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...