maanantai 14. maaliskuuta 2016

Täytetty karitsan ulkofilee ja parsaa pannulla


Karitsan ulkofilee on täytetty kylmäsavukinkulla ja vuohenjuustolla. Parsan ympärille kietaisin siivun kylmäsavukinkkua. Pääsiäiseen saa näin tyylikkään ja helpon juhla-aterian. Yrttimarinoitu karitsa on hyvää jo sellaisenaan, mutta vieläkin juhlavampaa se on täytettynä. Karitsan ulkofileen sijaan voi käyttää lampaan tai naudan ulkofilettä. Ne toimivat reseptissä vallan mainiosti.

Olen ollut kahdesti aikaisemmin Atrian kampanjoissa mukana, jolloin valmistin puolukka-taatelimarinoitua kalkkunafilettä ja perinteisen jouluaterian (rosollileipää, joulukinkkua, puolukka-rahkajäädykettä sekä joululaatikoita). Nyt olen ilokseni jälleen mukana viiden muun Blogiringin bloggaajan (linkistä pääsee Blogiringin Atria Kulinaari -kampanjasivulle) kanssa Atrian tämänkertaisessa Kulinaari -kampanjassa. Atrian Kulinaari -kampanjan ajatuksena on "vain maku ratkaisee". Laadukkuus on ylellisen maun salaisuus. Atrian Kulinaari ohuen ohut kylmäsavukinkku on elegantti ja aivan ihanan makuinen, joten sillä saa yksinkertaisen makupalan juhlavan aromikkaaksi, kuten alla olevassa reseptissä parsaan kiedottuna. Rakastan kylmäsavukinkkua, joten se oli helppo valita oman ruokaohjeeni keskeiseksi ainesosaksi.



Kun pihveihin paistetaan aluksi väri pannulla ja kypsennetään loppuun uunissa, saadaan pihvit valmiiksi isommallekin porukalle samanaikaisesti. Ulkofileepihvit ovat sen verran suuria, ettei niitä mahdu ainakaan minun paistinpannulleni kuin kaksi kerrallaan. Paistan siten ensin kaksi pihviä, laitan ne odottamaan leivinpaperilla vuoratulle pellille seuraavia pihvejä. Lopuksi, juuri sopivasti ruokailun ajankohtaan sovittaen kypsennän kaikki pihvit uunissa samanaikaisesti. Karitsanliha saa jäädä punaiseksi ja on mehevän puolikypsää, kun lämpötila on noin 54–58 asteista. Kypsää se on 65 asteisena. Kun ulkofileen täyttää, pihvin lämpötilaa on hieman hankalampi tarkkailla. Lihalämpömittari laitetaan lihan paksuimpaan kohtaan, mutta halkaistuun pihviin se työnnetään keskelle viiltojen väliin, hieman lihan sisään. Loppukypsennyksessä kannattaakin tarkistaa yhden pihvin kohdalta leikkaamalla sitä, milloin pihvit ovat valmiita, koska lihalämpömittari on nyt vain suuntaa antava. Täytetyt ulkofileepihvit voi myös grillata. Grillatessa pihveihin paistetaan ensin hyvä väri. Tämän jälkeen laitetaan lämpömittari yhteen pihveistä ja nostetaan pihvit grillin ylemmälle tasolle tai pikku hyllylle kypsymään.



Kevät on ihanaa parsa-aikaa, joten pääsiäiseen on mahtavaa valmistaa helppoa herkkua parsasta. Reseptissäni parsa paistetaan kuivalla pinnoitetulla pannulla tai voissa. Parsan voi myös grillata. Ihanan helppoa! Tein aterialle vihreän salaatin appelsiinivinegretin kera.


Täytetty karitsan ulkofilee


4 karitsan ulkofilettä tai  800 g Atrian Takuumureaa ulkofilettä (poista kalvot ja leikkaa tuhdeiksi viipaleiksi)

lisäksi:
cocktailtikkuja kiinnittämiseen

yrttinen marinadi:
0,75 dl öljyä
0,5 dl   basilikaa
0,5 dl   timjamia
0,5 dl   lipstikkaa tai rosmariinia
2 rkl     balsamiviinietikkaa
2          valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 tl       rouhittua mustapippuria

pinnalle:
suolaa ja mustapippuria

täytteet:
16 siivua Atrian Kulinaari ohuen ohutta kylmäsavukinkkua (noin 85 g)
75 g kuoretonta vuohenjuustoa tai yksi mozzarellapallo siivuina

Pyyhi pihvit talouspaperilla kuiviksi. Halkaise pihvit varovasti viiltäen, jättäen ne toiselta pitkältä sivulta kiinni. Näin pihveihin saadaan iso tasku. Hakkaa pihvejä kevyesti muovin läpi. Soseuta marinadin ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Laita yrttimarinadi ja lihat muovipussiin. Solmi pussi kiinni ja kääntele pussia, jotta mausteet menevät tasaisesti lihojen joukkoon. Anna lihojen maustua kaksi tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Lihat tulee ottaa huoneenlämpöön puolesta tunnista kahteen tuntiin ennen ruoanvalmistusta.

Ota lihat pussista. Levitä pihvien sisään neljä siivua kylmäsavukinkkua kaksi aina päällekkäin ja hieman limittäin. Levitä vuohenjuusto kinkkujen keskelle. Laita pihvit kiinni cocktailtikuilla, jotta täyte pysyy niiden sisällä.

Paista kuumalla pannulla fileisiin kaunis pinta ja siirrä ne sen jälkeen leivinpaperilla vuoratulle pellille. Laita lämpömittari yhteen fileistä. Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari osoittaa 55 astetta (tai 65 asteista, jos haluat kypsää). Ota pihvit uunista ja poista cocktailtikut. Laita fileet folion sisään noin 15 minuutin ajaksi. Ennen tarjoilua rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa.

Vinkki: Täytetyt ulkofileepihvit voi myös grillata. Grillatessa pihveihin paistetaan ensin hyvä väri. Tämän jälkeen laitetaan lämpömittari yhteen pihveistä ja nostetaan pihvit grillin ylemmälle tasolle tai pikku hyllylle kypsymään.


Kylmäsavukinkkuun kääritty parsa


12 parsaa
12 siivua Atrian Kulinaari ohuen ohutta kylmäsavukinkkua (noin 65 g)

Leikkaa tai napsauta käsin parsan kannasta kova, puumainen pala pois. Kietaise kunkin parsan ympärille siivu kylmäsavukinkkua. Paista parsat miedolla lämmöllä, kuivalla pannulla tai voissa. Kääntele parsaa välillä kunnes ne ovat lähes kypsiä, mutta säilyttäen niissä purutuntuman. Tarjoa heti.

Parsan voi myös grillata kypsäksi.

Vihreä salaatti


kahta erilaista salaattia
(Atrian Kulinaari naudan savupaistia)

Appelsiinivinegretti

3 rkl appelsiininmehua
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

Huuhtele ja revi salaatti sopiviksi paloiksi. Asettele ne salaattikulhoon. Sekoita appelsiinimehu, oliiviöljy ja balsamiviinietikka. Mausta vinegretti suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Kaada vinegretti salaatin päälle. Voit halutessasi tehdä ruusukkeita naudan savupaistista salaatin päälle.


*****


Yhteistyössä Atria Kulinaari

4 kommenttia:

  1. Kylmäsavukinkkuun käärityt parsat menee kokeiluun pian, hieno idea!

    VastaaPoista
  2. Suu ihan maiskui, molemmat reseptit menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla suu menee hymyyn näin kivoista kommenteista :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...