sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Intialainen menu


Söin ensimmäistä kertaa elämässäni intialaista ruokaa Nairobissa, Keniassa joskus 1990-luvun alussa. Ystäväperhe vei meidät siellä intialaiseen ravintolaan syömään. Pöytä tilattiin täyteen monenmoisia kulhoja täynnä herkkuja. Se oli rakkautta intialaiseen ruokaan ensi suupalasta alkaen.

Intialaisten mausteiden tuoksu valtaa keittiön. Elämä ei voisi olla miellyttävämpää!

Menu
Tandoorikana
Tomaatti-sipulichutney
Raita
Linssidal
Pinaatti-kesäkurpitsacurry
Palak paneer
Sitruunakukkakaaliriisi

Menussa oli aluksi mukana myös naanleipä, mutta tällä kertaa ideoimani resepti ei onnistunut toivotulla tavalla. Kehittelen siis naanleipää jatkossa.

Tandoorikanan resepti on helppo. Intialaista ruokaa suunnitellessa kannattaa valmistelut aloittaa jo edellisenä päivänä, jotta kana ehtii marinoitua riittävän pitkään. Tandooritahnaa saa päivittäistavarakaupoista. Olen kokeillut erilaisia mausteyhdistelmiä, mutta tahna toimii parhaiten.

Tandoorikana

800 g broilerin fileetä
1 ½ dl turkkilaista jogurttia (partaäijää)
3-4 rkl tandooritahnaa
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 rkl sitruunan mehua

varrastikkuja liotettuina
voita voiteluun paiston aikana

1 lime lohkoina

Sekoita jogurttiin kaikki muut ainekset pl. broileripalat. Leikkaa broileri n. 3 x 3 cm kokoisiksi kuutioksi. Lisää broileri marinadiin. Anna broileripalojen marinoitua jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mieluiten yön yli. Marinadi mureuttaa broilerin ihanaksi!

Pujota broileripalat varrastikkuihin. Voitele vartaita sulalla voilla grillauksen loppuvaiheessa. Grillaa vartaat kypsiksi n. 15 minuuttia. Voit myös kypsentää vartaat uunissa grillivastuksella.  Tarjoile limelohkojen kanssa.


Tomaatti-sipulichutney on makeankirpakka kastikemainen hillo, joka sopii kanan ja muun lihan kanssa oivasti. Hiilaritonta ja sokeritonta siirappia olen tilannut hiilariton.fi. Minun siirappini on WF syrups strawberry – reseptissä siirapin määrä on sen makeuden mukaan suunniteltu. Jos käytät jotain muuta makeutusainetta, tarkista maku lisätessäsi sitä. Intialaisia mausteita saa päivittäistavarakaupoista.

Tomaatti-sipulichutney

3 tomaattia pieniksi paloiksi kuutioituna
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 tl garam masalaa
½ tl raastettua inkivääriä
2-3 rkl viinietikkaa (tarkista maku)
1 tl suolaa
½ dl sokeritonta siirappia
½ dl korianterisilppua

koristeluun
korianterissilppua

Kaada tomaattikuutiot ja sipulit kattilaan. Laita kattila lämpenemään. Sekoittele ja anna tomaatin ja sipulin poreilla, kunnes tomaateista alkaa lähteä kuori irti. Lisää kattilaan garam masala, inkivääri, viinietikka, suola ja siirappi. Keitä hiljalleen 20 minuuttia kunnes chutney on sakeaa. Kaada chutney syvälle lautaselle ja anna jäähtyä. Lisää korianterisilppu. Kaada chutney tarjoiluastiaan tai purkkiin ja laita se jääkaappiin viilenemään. Tarjoile kylmänä.


Raita on raikas makujen tasaaja intialaisessa ruoassa. Sukrin on makeutusaine, jossa ei ole hiilareita. Sen rakenne on samanlainen kuin sokerin. Sitä voi käyttää täysin sokerin tavoin, kunhan muistaa, että sen maketus on 75 prosenttia sokerin makeudesta. Sukrinia voi tilata sokeriton.fi stä tai  hiilariton.fi stä.

Raita

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl karkeaksi raastettua kurkkua valutettuna (käytä suolaa itkettämään kurkku, muista huuhtoa suola pois, purista ylimääräinen vesi pois)
1 dl tuoretta korianteria tai minttua hienonnettuna
1 rkl Sukrin
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset. Anna maustua jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat muun ruoan. Tarjoile kylmänä.


En voi kuvitella intialaista ruokaa ilman dalia. Se on ihanan pehmeä, mausteinen herkku. Hiilareita punaisissa linsseissä on 52 hh/ 100 g. Tässä kokonaisannoksessa hiilareita on 39 linssien osalta. Se kuulostaa paljolta, mutta annos on iso. Dalia voi syödä hyvällä omallatunnolla kohtuudella.

Linssidal

1 tomaatti
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl raastettua inkivääriä
3 rkl margariinia
2 tl garam masalaa
1 tl chilijauhetta
¾ tl kurkumaa
3 dl vettä
1 dl punaisia linssejä
1  tl suolaa
2 rkl kermaa tai kookoskermaa
2 rkl silputtua tuoretta koriateria

pinnalle:
1 tl silputtua tuoretta korianteria


Leikkaa tomaatti pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli veitsellä silpuksi. Kuumenna rasva kattilassa. Freesaa rasvassa sipuli ja lisää joukkoon inkivääri ja valkosipulisilppu. Hetken päästä lisää garam masala, chili ja kurkuma. Minuutin päästä lisää tomaattipalat. Hauduta vielä minuutin verran.

Kaada joukkoon vesi. Lisää suola ja huuhdellut linssit. Anna kiehua kannen alla, kunnes linssit ovat pehmenneet ja kaikki neste on imeytynyt linsseihin n. 20min. Linssit saa möhjöytyä. Lisää vettä tarvittaessa. Lopuksi lisää kerma ja korianterisilppu. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele lopulla korianterilla.


Intiassa syödään paljon kasvisruokia. Pinaatti-kesäkurpitsacurry on kiva kasvislisuke. Touhusin tuntitolkulla keittiössä ja tällä kertaa kesäkurpitsa kypsyi hieman liikaa. Kannattaa siis pitää currya silmällä. Mustia sinapinsiemeniä saattaa joskus löytyä päivittäistavarakaupoista, mutta omani olen ostanut etnisestä kaupasta. Jos et löydä niitä, voit jättää ne pois reseptistä, mutta suosittelen käyttämään, koska ne ovat niin vinkeitä.

Pinaatti-kesäkurpitsacurry

250 g tuoretta pinaattia
1 rkl   margariinia
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 pieni sipuli suikaloituna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 kesäkurpitsa paloiteltuna
1 tl suolaa
½  dl vettä

Ryöppää huuhdotut pinaatit kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Valuta pinaatti ja purista ylimääräinen vesi pois.

Kuumenna rasva korkealaitaisessa pannussa. Freesaa sinapinsiemeniä margariinissa, kunnes ne alkavat poksua. Lisää suikaloitu sipuli, valkosipuli, inkivääri, korianteri, jeera ja chilijauhe. Paista kunnes sipuli on kuullottunut. Lisää kesäkurpitsan palat, suola ja vesi. Sekoittele hetken aikaa. Lisää pinaatti ja anna porista kannen alla, kunnes kesäkurpitsa on kypsää. Koristele lohkotuilla kirsikkatomaateilla.

Vinkki:
Curryyn voi kesäkurpitsan sijaan käyttää muita vihanneksia esim. kukkakaalia (ja porkkanaa), fenkolia, lanttua, herkkusieniä, munakoisoa jne.


Dalin lisäksi intialaisen ruoan kanssa kuuluu olla palak paneeria, ainakin minun mielestäni. Kummatkin ovat koko perheemme suurimmat intialaisruoan suosikit. Olen vuosikausia kokeillut ja kehitellyt parasta palak paneer –reseptiä. Olen tehnyt itse intialaista juustoa ja käyttänyt erilaisia kotijuustoja, mutta rakenne on aina ollut pettymys. Karppaus.info –sivuilta löysin mujerin loisto-oivalluksen; halloumijuusto palak paneerissa. Se toimii mielettömän hyvin. Alkuperäinen resepti löytyy tästä.

Palak paneer

1 iso punasipuli
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 pss pakastepinaattia (150 g)
1 pkt halloumia (200 g)
1 tl currya tai currytahnaa
1 tl garam masalaa
2 dl turkkilaista jogurttia tai kookosmaitoa
mustapippuria myllystä
rasvaa paistamiseen

Kuutioi halloumi ja silppua sipulit. Kuumenna rasva pannulla ja paista siinä juusto ja sipulit. Lisää paistamisen alkuvaiheessa curry ja garam masala, sekoita hyvin. Sulata pakastepinaattipalat mikrossa ja lisää ne juuston ja sipulien sekaan, sekoita. Lisää turkkilainen jogurtti, muutama pyörätys mustapippurimyllystä ja sekoita. Anna hautoa kannen alla pienellä lämmöllä 10-15 minuuttia.


Intialaiseen ruokaan kuuluu myös riisi. Riisissä on yllin kyllin hiilareita, joten sen voi huoletta korvata kukkakaaliriisillä. Mieheni ei erityisemmin pidä kukkakaalista, mutta tämä resepti yllätti hänet täysin. Eikö tässä ole yhtään oikeaa riisiä? Miten tämä voi olla näin hyvää? Niin, hyvää tämä on!

Sirtuunakukkakaaliriisi

1 kukkakaali
1 tl kurkumaa
1 rkl kookoskerma tai kermaa
1 rkl voita
2 rkl silputtuja cashewpähkinöitä
3  limetinlehteä
½  sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kukkakaaliriisin valmistuksen näet tästä. Raasta kukkakaali ”riisiksi” monitoimikoneella. Laita kukkakaaliriisi ja kurkuma mikroastiaan ja kypsennä täydellä teholla 3 minuuttia. Sulata voi pienessä voikattilassa, lisää pähkinät ja  limetinlehdet. Lisää kerma, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Keitä varovasti hetken. Kaada seos pannulta kukkakaaliriisin joukkoon. Sekoita. Laita kukkakaaliriisiseos takaisin mikroon n. 5 minuutiksi, kunnes riisi on kypsää. Tarkista maku, lisää suolaa ja mustapippuria. Koristele mintun tai korianterin lehdillä. 

Vinkki:
Siputtuja mintun lehtiä tai korianterin lehtiä voi myös sekoittaa riisin joukkoon. 

Jk. Kuvien laatu ei ole häävi, mutta antavat osviittaa minkä näköistä soosseista pitäisi tulla.

2 kommenttia:

  1. Postauksen ensimmäinen lause suora lainaus myös mun elämästä! Siitä asti inkkariruoka ollut sydäntä lähellä. Kenian muistoihin kuuluu myös yhä elämäni tulisimman annoksen titteli. Se oli kokonaisena grillattua kanaa ja chapati- leipää ja mä en oikeastaan pystynyt edes syömään sitä. Ja aika tulista olen minäkin elämässäni syönyt.

    VastaaPoista
  2. Hauska yhteensattuma! Kiva, että postaukseni herätti sinussa ihanan makumuiston intialaiseen ruokaan liittyen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...