perjantai 22. huhtikuuta 2011

Mansikka-suklaakakku


Minulla oli syntymäpäivät ja halusin kakkua. Mieheni ei ehkä ole koskaan leiponut kakkua; hän on kaupasta ostanut valmiita kakkuja tilaisuuden tullen. Kaupasta ei kuitenkaan saa valmiita vhh-kakkuja, ainakaan vielä en ole löytänyt. Sain siis leipoa itse itselleni. Eipä haittaa, kun löysin herkullisen ohjeen toisesta blogista. Muokkailin jälleen reseptin vhh:ksi ja perheeni makutottumuksia seuraten tästä tuli mansikan, kuohuviinin ja suklaan ihana liitto. Yksistään vaahdot maistuivat ihanilta!

Pohjataikina on hyvä perusresepti mille tahansa täytekakulle. Ajattelin mansikka-aikaan paistaa kaksi pohjaa ja tehdä mansikkakakun. Väliin Sukrinilla maustettua kermavaahtoa ja mansikoita, sama setti kakun päälle. Koristeeksi sitruunamelissaa, jota käytin myös tässä kakussa.

Tämä kakku on mainio myös siksi, että se täytyy valmistaa edellisenä päivänä. Vaahdot jähmettyvät sopivasti. Ajattelin tehdä seuraavan kakun jo vappupäivän brunssille; mansikat kuuluvat vappukakkuun. 

Tyttäreni auttoi minua leipomisessa ja me vähän tunaroimme suklaan sulatuksen jälkeen. Olen kirjoittanut ohjeen siten, ettei samaa virhettä tapahdu ohjetta seuratessa. Me kuitenkin tuuppasimme sulan suklaan kylmän kuohuviinin joukkoon, eikä suklaa tykännyt siitä. Korjasimme virheemme joten kuten, mutta suklaavaahtomme ulkonäkö jäi hieman pliisuksi. Maku oli silti loistava!



Mansikka-suklaakakku

 n. 26 cm irtopohjavuokaan
100 g pehmeää voita tai margariinia
1 ¼ dl Sukrinia
2 munaa
1 ½ dl mantelijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

500 g mansikoita

Punainen kerma
6 liivatelehteä
1 ½ dl   Sukrin Melis tai Sukrin
100 ml kuohuviiniä
½ dl kiehuvaa vettä
250 g kuohukermaa


Suklaakerma
5 liivatelehteä
50 g tummaa suklaata
¾ dl Sukrin Melis tai Sukrin
100 ml kuohuviiniä
4 rkl kiehuvaa vettä
2 tl  kaakaojauhetta
350 kuohukermaa

Voitele kakkuvuoka ja laita vuoan pohjalle leivinpaperi. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita rasva vatkaimella pehmeän tasaiseksi. Lisää Sukrin. Sekoita muna kerrallaan taikinaan. Sekoita mantelijauhe, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan, sivele se tasaiseksi ja paista noin 20 min.

Anna pohjan jäähtyä. Kakkupohja irrotetaan vuoasta, leivinpaperista ja asetetaan uudelle leivinpaperille. Laita pohja takaisin vuokaan ja laita reunat takaisin.


Pese ja putsaa mansikat. Jaa isoimmat mansikat halki ja aseta leikatut puolet kiinni kakkupohjan reunoja vasten. Silppua 150g mansikoita ja levitä ne kakkupohjan päälle.

Punainen kerma: Soseuta loput mansikat. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Sekoita kuohuviini ja Sukrin Melis mansikkapyreeseen. Purista liivatteista liika vesi pois. Sulata liivatelehdet kiehuvan kuumassa vedessä. Sekoita kaksi ruokalusikallista pyreetä liivateseokseen ja sekoita tämä seos mansikkapyreeseen. Kun mansikkapyreeseos alkaa jähmettyä hieman, vatkaa kerma vaahdoksi ja kaada pyreeseos kermavaahtoon.  Kääntele tasaiseksi. Laita sivuun odottamaan kunnes suklaakerma on valmis.

Suklaakerma: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen vähän jäähtyä. Sekoita Sukrin Melis ja kuohuviini keskenään. Purista liivatteista liika vesi pois. Sekoita kiehuvan kuumaan veteen kaakaojauhe ja liivatelehdet. Anna liivatelehtisuklaaseoksen hieman jäähtyä. Vaahdota kerma. Lisää sulanut suklaa, kuohuviiniseos ja liivateseos kermavaahtoon. Kääntele tasaiseksi.

Kaada vuokaan ensin punainen kerma ja sen päälle suklaakerma. Koristele kakun pinta siivilöidyllä kaakaojauheelle. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.




 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...