maanantai 21. marraskuuta 2011

Butter Chicken (Murg Makhani)



Intialainen ruoka voi olla lempeän mausteista, kuten tämä kermainen voibroileri. Tämä ravintoloiden suosikkiresepti on syntynyt 1950-luvulla Moti Mahal -ravintolassa Delhissä. Ravintolan keittiössä ryhdyttiin sekoittamaan tandoorikanoista valuneisiin lihamehuihin tomaatteja ja voita. 

Broilerin voi paistaa ja kypsentää pannulla, kuten reseptissä, mutta myös uunissa tai grillaamalla. Vaikka resepti näyttää pitkältä listalta, on ruoka suhteellisen helppo valmistaa. Tärkeintä on aloittaa marinoimalla broilerinliha päivää ennen ateriointia. Marinointi tekee broilerista nautinnollisen pehmeää ja kastike ihanan kokonaisuuden.


Butter Chicken (Murgh Makhani)

600-800 g broileria ilman luita

marinadi:
4 dl   paksua jogurttia (tai juoksevampaa valutettuna)
6       valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 tl    chilijauhetta
1 tl    korianterijauhetta
1 tl    juustokuminaa
1,5 tl garam masalaa
1 tl    suolaa
1       limen mehu

markhanikastike:
200 g paseerattua tomaattia
50 g   voita
1 tl     chilijauhetta
1,5 tl  garam masalaa
1 tl     kurkumaa
0,5 tl  jauhettua kardemummaa
3 rkl   mantelijauhetta
(suolaa tarvittaessa)
0,5 dl kermaa
2 rkl   tuoretta korianteria silppuna

Leikkaa broileri isoiksi paloiksi (n. 4 x 4 cm). Sekoita marinadin ainekset keskenään. Ota 3 dl marinadia talteen kastiketta varten. Laita broilerin palat loppumarinadiin. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

(Poista liika mariadi.) Paista broilerit useammassa erässä pannulla. Kumoa paistetut broilerit syvemmälle pannulle tai pataan. Lisää pataan voi ja mausteet, anna voin sulaa. Sekoita joukkoon säästetty marinadi, paseerattu tomaatti ja mantelijauhe. Kun kastike alkaa kiehua, lisää kerma, korianterisilppu ja mausta suolalla. Hauduta, kunnes broileri on kypsää.
voibroileria, daalia, naan-leipää, salaattia ja palak paneeria

Lähteenä olen luovasti käyttänyt mm. Intialainen keittokirja, Carmella Panjabi (1997), Everyday Indian, Niru Gupta's (1995), wikipedia ja ruokablogi.

16 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta. Tätä on varmasti pakko kokeilla niin saa vähän vaihtelua vakkariksi muotoutuneiden intialaisten reseptien sekaan. Intialainen ruoka on vaan niin hyvää.. nam!

    VastaaPoista
  2. Tiliaa: nöyrä kiitos :)

    Rakastan hyvää ruokaa, keittokirjoja ja nykyään myös ruokablogeja! Minustakin on kiva nähdä, miten muut laittavat ruokaa, koska siitä saa vauhtia ja vivahteita omiin kokkailuihin.

    VastaaPoista
  3. Siis tää on ihan jumalten ruokaa :) Limeä oli eka kerralla mielestäni liikaa jotenka nyt vähensin sen 1/4 limen mehuun. Täydellistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet tykästynyt :)

      Kiitos limevinkistä!

      Olen huomannut, että resepteihin kannattaa mitata sitrushedelmät rkl, tl tai dl -mitoilla, koska hedelmissä on suuriakin kokoeroja. Nykyään pyrin (muistaessani) laittamaan tarkemmat mitat, jotta mausta saa joka kerta samanlaisen.

      Poista
  4. Muutama neilikka ja 1-2 ruokalusikallista sokeria kastikkeeseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Taidan kokeilla neilikat kanssa ensi kerralla :)

      Poista
  5. Tein tätä nyt ekaa kertaa saarioisten valmisruoan innoittamana. inkiväärin korvasin inkiväärijauheella ku olin unohtanu ostaa ja lähikaupassa oli vaan inkiväärijauhetta. saarioisten valmisruoka oli jotenki täyteläisemmän makusta, miten tähän sais lisää täyteläisyyttä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattipohjaisisia kastikkeita haudutellaan usein puolesta tunnista pidempäänkin. Voit halutessasi antaa pelkän kastikkeen, ilman kermaa ja korianteria, hautua kattilassa puolesta tunnista tuntiin ennen broilerin lisäämistä.

      Poista
    2. Nyt ku tein uudestaan, nii haudutun ainaki puoltoista tuntii. Lihat lisäsin melko alussa, joten tuli kypsää kanaa. Joo tuli siitä nyt täyteläisempää. pitää ehkä laittaa vähemmän tota chilijaudetta, jotta siin maistuu muuki ku polte. mantelijauhetta kaadoin vaan pussista suoraan reilusti ja tällä kertaa oli tuoretta inkivääriä. ens kerralla ku teen, nii panen kyllä kerman sijaan kookoskermaa.

      Poista
  6. Ainii, lihaa marinoin kaksi päivää.

    VastaaPoista
  7. Nam, tulipa hyvää! Kiitos reseptistä :)!

    VastaaPoista
  8. Tää oli aivan ihanaa, tuli uudeksi lempiruoakseni laakista :) Resepti on heti jemmattu aarteisiin!

    VastaaPoista
  9. Tätä on tullut useasti tehtyä, vaimon suosikki ja omassakin listassa top 5:ssä :) Itse olen laittanut vielä vähän reilummin chilijauhetta ja korianteria tuomaan tulisuutta ja vahvuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla! Olen itse heikkona intialaiseen ruokaan ja butter chicken on minunkin lemppareita! Meillä perhe rakastaa tätä ja vaativat lisäksi daalia, intialaista linssimuhennosta aina lisukkeeksi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...