tiistai 5. marraskuuta 2013

Mansikkajäädyke jogurtista tai soijajogurtista


Raikas ja helppotekoinen jäätelömäinen jälkiruoka, joka sopii niin juhlaan kuin arkeakin piristämään. Olen tehnyt näitä jäädykkeitä moneen juhlaan: juhannukseksi, uudeksi vuodeksi ja nyt isänpäiväksi. Tyttäreni pyytää minua usein muulloinkin tekemään näitä, koska ne ovat niin hyviä. Jäädykkeen hauskuus on myös siinä, että sen voi tehdä hyvissä ajoin, jolloin jälkiruoan tekemiseen ei juhlapäivänä kulu kuin pieni hetki. Suurin muistaminen on se, että valmistaa jäädykkeen pakastimeen riittävän ajoissa ;)

Jäädykekakku on komea tarjottava, mutta annosvuokiin jäädytettynä saa nätin jäädykeen jokaiselle ruokailijalle. Olen tehnyt kummallakin tavalla. Pienet muffinssivuokiin pakastetut jäädykkeet ovat siitä mukavia, että niitä voi ottaa pakastimesta juuri sopivan määrän ja jos niitä jää muutama jäädyke yli, niitä voi herkutella myöhemmin.

Marjoja voi vaihdella reseptissä vapaasti. Ainoa rajoite on jos valitsee pakastemarjat, on käyttää kotimaisia marjoja, joita ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Kesällä, silloin juhannuksen aikoihin, käytän aina tuoreita marjoja, nyt marjasesongin ulkopuolella pitää tyytyä pakasteisiin.

Tämänkertainen postaukseni ei ole minkään sortin yhteistyö Alpron kanssa, mutta olin ostanut soijajogurttia enemmän kuin tarvitsin avokado-lohitahnaan ja ohuisiin leipäsiin ja vielä lisäksi, varmuuden vuoksi olin ostanut kuohukerman kaltaisita soijatuotetta. Minulla on paha tapa ostaa riittävän paljon kaikkea, ettei ruokaa tehdessä mikään vain pääsisi loppumaan kesken. Olen kuitenkin ollut aina penninvenyttäjä ruoan suhteen, eikä mikään saa mennä hukkaan. Nyt kun on Kuluttajaliiton ideoima hävikkiviiko, voin sen hengessä kertoa, että soijajogurtit eivät päässeet meillä vanhenemaan, vaan niistä tehtiin tällä kertaa jäädykkeitä. Tämän saman voi tehdä, mikäli ihan tavisjogurtti on menossa vanhaksi – tehdä ihania jäädykkeitä pakastimeen.  Lisäksi olen paistanut edellä mainitsemiani ohuita leipäsiä lisää, koska ne ovat niin hyviä.

Jogurtteja ei kannata päästä vanhenemaan, vaan niistä voi tehdä kaikkea hyvää jäädykkeiden ja ohuiden leipästen lisäksi. Minä olen käyttänyt jogurttia muun muassa:
– intialaisiin ruokiin kuten maa-artisokka-tomaattiraitaan, butter chickeniin, intialaisten lihapullien tomaattiseen kastikkeeseen, palak paneeriin, raitaan ja tandoorikanaan.
– aamupalalla avokadojogurttiin, tuhtiin tuorepuuroon ja marjamysliin.
– leivonnaisissa paistettuun juustokakkuun.
– algerialaisen manteli-kukkakaalicouscousin minttu-jogurttikastikkeeseen.

Mansikkajäädyke
12 pientä annosta

2 dl       kuohukermaa tai Alpro Airy & Creamy vispautuvaa
2 dl       jogurttia tai Alpro Mild & Creamy maustamatonta soijajogurttia
0,75 dl  erytritolia tomuna (tai 0,5 dl tomusokeria)
1 rkl      sitruunan mehua
0,5 mm vaniljajauhetta (hyppysellinen)
150 g    (3 dl) kotimaisia mansikoita

koristeluun:
0,5 dl mantelilastuja
1 dl    kuohukermaa tai Alpro Airy & Creamy vispautuvaa vaahdotettuna
pieni ripaus vaniljajauhetta
tarvittaessa vähän eritritolia tomuna tai tomusokeria makeuttamaan kermavaahtoa
(tuoreita mansikoita)

Mittaa jogurtti kulhoon. Siivilöi sen joukkoon erytritol (tai tomusokeri). Sekoita joukkoon myös sitruunan mehu ja vaniljajauhe. Soseuta mansikat (jos käytät pakastettuja marjoja, ne voivat olla vähän jäisiä) sauvasekoittajalla mansikkapyreeksi. Sekoita mansikkapyree makeutettuun jogurttiin. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mansikalla maustettu jogurtti ja kermavaahto. Tarkista maku – ihanaa!

Lusikoi jäädykemassa  annosvuokiin. Jos käytät muita kuin silikonisia muffinssivuokia, vuoraa ne ensin kelmulla. Peitä vuoat kelmulla ja pakasta vähintään 4 tuntia. Jos olet pakastanut jäädykkeet muffinssivuokiin, ne on helppo irroittaa vuoista jäädyttyään ja siirtää pakastepussissa säilytettäväksi pakkasessa.

Tarjoilua varten ota jäädykkeet pakastimesta puoli ennen jääkaappiin tai varttia ennen huoneen lämpöön temperoitumaan. (Temperointi - saattaa tuote sopivaan lämpötilaan). Jos jäädykkeet eivät ole enää vuoissaan, muista laittaa ne nätisti lautaselle temperoitumaan, jotta niiden muoto säilyisi.

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi, varo polttamasta niitä. Koristele jäädyke vaniljajauheella maustetulla kermavaahdolla ja paahdetuilla mantelilastuilla.


4 kommenttia:

  1. ONpa nätti annos! Jäädykkeet ovat ihania ja kivoja ja näyttäviä jälkiruokia.Mulla on just vielä yksi pussi viime kevään mansikoita pakkasessa,voisin kokeilla tuota ennenkuin uusi mansikkakausi alkaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael :)

    Meinaatko, että teillä odotellaan jo uutta mansikkakautta? Kyllähän täällä Suomessakin odotellaan sitä, mutta siinä välissä on vielä piiitkä talvi ;)

    VastaaPoista
  3. Meillä on tosi pitkä mansikakausi.Alkaa joskus joulukuussa ja loppuu kesän kynnyksellä.Mutta alussa ne ovat niin tyyriitä etten osta.Ja kevällä kaikkein makeimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo...voi miten ihanaa. Joo, hinnat on aina alkuun kalliimpia. Hauska sinänsä, että makeutuvat mitä pidemmälle satokaudessa päästään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...