torstai 27. maaliskuuta 2014

Katukeittiö: aasialaiset lihapullat ja tahmakastike


Ihanat makean ja suolaisen hyvät lihapullat on dipattu aasialaiseen, tahmaiseen kastikkeeseen. Makua antamassa seesamiöljy, valkosipuli, yksi lempiyrteistäni: korianteri, hoisin-kastike ja inkiväärijauhe. Reseptin löysin hiljan julkaistusta Jenni Häyrisen Katukeittiö, Parempaa roskaruokaa (readme.fi, 2014) -keittokirjasta. Aasian makuisia lihapullia olen tehnyt aiemmin ainakin thai-lihapullia ja intialaisia lihapulllia. Näitä Jennin aasialaisia lihapullia kutsuisin kiinalaisiksi, vaikka Jenni mielikuvamatkailee Koreaan. Miten vain, aasialaiset lihapullat olivat herkullisia. Ilokseni myös lapseni tykkäsivät niistä kovasti.

Tahmakastike on nopea tehdä ja se kannattaa sekoittaa heti alkuun, jotta sen maut ehtivät rauhassa kehittyä. Lihapullat valmistuvat tavalliseen tapaan myöskin nopeasti. Kiva saada vaihtelua jauheliharuokiin, joita lapsiperheissä saatetaan usein kiireessä väkerrettyä. Kaikkia reseptin aineksia löytää ainakin suurempien markettien hyllyiltä, jopa hoisin-kastiketta.

Jenni Häyrinen ruokabloggaaja, jonka Liemessä-blogia on voinut seurata jo vuodesta 2006 alkaen. Jenni on nuori nainen, joka toteuttaa unelmiaan. Hän opetteli omatoimisesti valokuvaajaksi, jätti turvallisen päivätyönsä, heittäytyi ensin freelanceriksi, perusti sen jäkeen uudenlaisen ja uutta konseptia toteuttavan yrityksen; Suomen ensimmäisen itsenäisten blogien blogimedian, Blogiringin. Nyt hän on julkaissut ensimmäisen kirjansa. Sain Jenniltä arvostelukappaleena signeeratun keittokirjan sen julkistamistilaisuudessa. Kiitos.

Katukeittiö-keittokirja on kaunis kirja. Jenni on odotetusti, reseptien lisäksi, panostanut ruokien kuvaamiseen. Kirjaa on mukava selailla, kuvat vetävät puoleensa ja pian huomaa tempautuneensa lukemaan reseptejä epämääräisessä järjestyksessä. Ahnaasti, välillä peläten, että kirja jotenkin haituisi pois, selaa ja selaa kirjaa. Lopulta malttaa lukea kirjan alusta, aloittaen sisällysluetteloa tutkien, alkukirjoituksen tarinan ja vihdoin koko kirjan lukien.

Kirja on selkeä, reseptejä löytyy kotimaan kotoisasta katukeittiöistä lähtien sekä matkataan ympäri maailmaa. Hyviä ja helppoja reseptejä on runsaasti. Katukeittiön reseptivalikoima on ihanan laaja, alkaen grilliherkuista, ulottuen lisukkeiden lisäksi makeisiin herkkuihin. Resepteissä käytetään pääraaka-aineen lisäksi runsaasti tuoreita kasviksia ja ne tuovat annoksiin sopivasti raikkautta. Kirja sopii niin nuorille kokeille hyvine vinkkeineen, kuin nuorekkaaseen ja tämän hetken trendikkääsen kokkailuun. Katukeittiö-keittokirja on laadukkaan snägäri-kokkailun perusteos.


Aasialaiset lihapullat ja tahmakastike


Lihapullat


500 g jauhelihaa
1 dl     leivänmuruja tai Pofiberiä
1         kananmuna
1         sipuli silputtuna
1         valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl  korianteria silputtuna
1 tl      seesamiöljyä
1 tl      suolaa
1 mm  inkiväärijauhetta
mustapippuria

koristeeksi:
paahdettuja seesaminsiemeniä
kevätsipulia silputtuna
korianteria

Sekoita kaikki ainekset jauhelihan joukkoon. Anna jauhelihataikinan maustua hetki. Kostuta kädet kylmään veteen tai öljyyn ja pyörittele taikinasta lihapullia. Paista uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Pyörittele kypsät lihapullat tahmakastikkeessa ja koristele ne paahdetuilla seesaminsiemenillä. Ripottele lihapullien päälle kevätsipulia ja korianteria. Ylijäävä tahmakastike toimii lihapullien dippikastikkeena.

Tahmakastike


1 dl     hoisin-kastiketta
0,4 dl  riisiviinietikkaa (3 rkl = 0,45 dl)
2         valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 rkl    soijakastiketta
1 tl      seesamiöljyä
1 tl      inkiväärijauhetta

Sekoita kaikki ainekset  keskenään. Anna kastikkeen makuuntua vähintään puoli tuntia.



*****


Muita lihapullareseptejäni löydät täältä.


olen saanut keittokirjan arvostelukappaleena

8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Huomasin postatessani, että olit tiiraillut samaa reseptiä. Hyvän löytää useampi! Hauska, että touhutaan samoja juttuja :D

      Poista
  2. Ihana ohje! Ja ihana kirja. Pakkohan se nyt on ostaa. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ulla! Juu kirja on todella hyvä. Seuraavaksi kokeilen sieltä nyhtökanaa, joka on jo muutenkin pyörinyt mielessä.

    Rakastan hyviä keittokirjoja. Nuorena ostin kaikki keittokirjat, joihin rahat riittivät. Pitäisi siivota keittokirjahyllyä ja laittaa kiertoon ne, mitä en tarvitse. Luopuminen on vähän pelottavaa.

    VastaaPoista
  4. Hei Hiidenuhmaan! Kokeiluun menee sekä lihapullat että tahmakastike. En lakkaa ihastelemasta kuviesi kaunista sommittelua ja harmoniaa.

    Keksin gluteenittoman ruokavaliokokeiluni aikana lisätä lihapullataikinaan mantelijauhetta korppujauhojen tms. sijaan. Hyvin toimii, ohje löytyy täältä, jos haluat vilkaista: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2014/03/gluteeniton-lihapullataikina.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan sinullekin!

      Tahmaiset lihapullat ovat ihania. Toivottavasti sinäkin tykkäät niistä! Mantelijauhe sopii varmasti näihinkin lihapulliin, mutta tällöin lisäisin sinun tapaasi myös psylliumia pitämään lihapullia koossa.

      Poista
  5. Näitä on tehtävä! Kiinalaiseen makumaailmaan minäkin nuo mieltäisin. Ihania makuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ruokasurffausta!

      Minäkin niin pidän näistä mauista ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...