torstai 29. lokakuuta 2015

Punainen merimiespihvi eli punajuuri-lihapata


Punainen merimiespihvi saa värinsä punajuuresta, jota punaviini vielä vähän syventää. Merimiespihvi ei ole nimestään huolimatta pihvi vaan lihaisa pataruoka, joka kypsyy kaikessa rauhassa uunissa. Perinteiseen merimiespihviin käytetään perunaa, sipulia, paistia ja olutta. Muutin reseptin punaiseksi vaihtamalla perunan punajuureen ja oluen punaviiniin. Näin halloweenin aikaan padatkin saavat olla punaisia! Ilokseni lapsenikin kehuivat pataa hyväksi, joten voi hyvillä mielin suositella sitä punajuuren ystäville. Ihanan mehevää ja hyvää ruokaa!

Olen pitänyt reseptin mahdollisimman yksinkertaisen käyttämällä siinä raakoja punajuuria. Pataan voi käyttää myös kypsennettyjä punajuuria, jolloin ruoan kypsymisaika nopeutuu jonkin verran lihan laadusta riippuen. Punajuuria käsitellessä, kuorittaessa, siivuttaessa tai raastaessa, kannattaa käyttää kumihanskoja, jotta kädet eivät turhaan värjäänny punaisiksi.

Annoksesta tulee iso, joten sen voi tehdä pienempänä. Meillä nelihenkisessä perheessä siitä riitti kahteen tuhtiin ateriaan. Pata on ihanaa ihan sellaisenaan, mutta sen kanssa sopii etikkasäilykkeet, sinihomejuusto ja paahdetut auringonkukan- tai kurpitsansiemenet.

Reseptiä voi muokata vaihtamalla punajuuren muihin juureksiin kuten juuriselleriin, nauriiseen, lanttuihin tai niiden yhdistelmiin. Liemenä näissä ei-punaisissa padoissa käyttäisin lihalientä ja olutta tai valkoviiniä. Vähän vastaavan reseptin olen tehnyt säilötyistä ankanreisistä ja nauriista; ankka-naurisvuoka. Blogista löytyy myös muita pataruokien reseptejä.

Punainen merimiespihvi

6–8:lle

900 g naudan sisä-, paahto- tai kulmapaistia
800 g punajuurta (raakana) kuorittuina ja  ohueksi siivutettuina
3        sipulia puolirenkaiksi siivutettuna
2–3    valkosipulia hienonnettuina
1 dl    lipstikkaa, persiljaa tai timjamia hienonnettuna
2        laakerinlehteä
10      maustepippuria
suolaa

liemi:
noin 7 dl vettä tai lihalientä
3 dl    punaviiniä

koristeluun:
lipstikkaa silputtuna

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperiin. Poista lihasta kalvot. Tarkista lihassyiden suunta ja leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Ruskista lihaviipaleet useassa erässä. Ripottele niiden pintaan kevyesti suolaa.

Kuullota sipulia pannulla parin minuutin ajan lempeällä lämmöllä. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele sitä muutaman kerran. Laita pannu sivuun.

Lado lihaviipaleita, sipulia ja punajuurisiivuja pataan vuorotellen kerroksittain, jättäen päällimmäiseksi kerrokseksi punajuurisiivut. Ripottele väleihin lipstikkaa. Lisää joukkoon laakerinlehdet, maustepippurit ja punaviini. Lisää lopuksi vettä sen verran, että päällimmäinen kerros ja liemi ovat samalla tasalla.

Hauduta pataa kannen alla uunissa 175 asteessa noin kaksi tuntia, kunnes punajuuri ja liha ovat kypsyneet.


Syksyn lehdet ovat kauniita!



1 kommentti:

  1. Hyvä resepti, juuri mitä kaipasin! Laitoin tosin nesteeksi vain punaviiniä ja fondia sekaan, hyvin toimi, ja salviaa lipstikan sijaan. Teen varmasti uudestaan!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...