maanantai 23. toukokuuta 2016

Vuohenputkipestolla kuorrutettu hauki


Sitruunainen vuohenputkipesto maustaa kevään ja kesän uunihauen. Hauki on mainio arkiruoka ja vuohenputkea löytyy lähes joka paikasta. Vuohenputkea ei tarvita kuin pieni nippu, joten ne poimii nopeasti kotiin tullessa.

Vuohenputkesta kannattaa kerätä pienet, suloiset babyvuohenputket, koska ne ovat vuohenputkea parhaimmillaan. Minun on ollut vähän vaikea liikkua leikkauksen jälkeen, mutta vähitellen kävely on helpompaa ja olen päässyt poimimaan vuohenputkea omalta pihalta. Meillä on osin metsäinen piha ja sieltä löytyy jonkin verran ihanaa hortaa. Vuohenputki herättääkin ristiriitaisia tunteita. Villiyrttinä se ilahduttaa, mutta kukkapenkisssä se ärsyttää. Kuten yleensäkin, syötäviä villiyrttejä ei kannata keräillä alle 50 metrin päästä ajoteistä.  


Tein aikaisemmin keväällä tillipestolla kuorrutettua haukea. Vuohenputkpestolla kuorrutetun hauen resepti on lähes samanlainen, mutta pesto on vaihtunut tillistä vuohenputkeen. Olen lisäksi maustanut peston sitruunan mehulla, jolloin se toimii kalan kanssa ihanasti. Pesto on ohjeessa hyvin tanakka, koska se sopii tällöin kuorruttamiseen. Vuohenputkipestoa voi notkistaa lisäämällä öljyä, mikäli käyttää sitä johonkin muuhun. 

Haukifileestä kannattaa leikata kalan keskiviivan yläpuolella sijaitseva y-ruotorivi. Näin hauki on ruodoton ja helppo syötävä kaikille. Sillä sipuli -blogissa löytyy video haukifileen y-ruodon poistamiseen.

Kannattaa tulla blogiin vielä loppuviikosta, koska olen kirjoittamassa postausta ihanasta "Snickers"-jäätelökakusta ja jäätelökirjan kirja-arvostelun.

Jos et käytä pestoa heti, kaada sen pinnalle hieman öljyä, jolloin se säilyy paremmin.


Vuohenputkipestolla kuorrutettu hauki


500–800 g haukifileitä
suolaa mustapippuria


Sitruunalla maustettu vuohenputkipesto

0,5 l     vuohenputkea
1 dl      hyvää oliivi- tai rypsiöljyä (tarvittaessa enemmän)0,75 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
2           valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl       parmesaania raastettuna
2-3 rkl sitruunan mehua
suolaa ja mustapippuria

Pesto:
Mittaa vuohenputki, öljy, auringonkukansiemenet ja valkosipuli korkealaitainen kulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella tahnaksi. Sekoita parmesaani pestoon. Mausta pesto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista ihana maku.

Kuorrutettu uunihauki:
Poista hauesta y-ruodot. Laita kala leivinpaperilla vuoratulle pellille. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Sekoita pestoon sitruunan mehu. Levitä pesto hauen päälle.* Paista kalaa 200 asteisessa uunissa 15–30 minuuttia.

*Peston levittäminen onnistuu helposti taputtelemalla joko öljyllä kostutetuin käsin tai kelmun avulla.

2 kommenttia:

  1. Upea resepti! Vielä en ole päässyt kalaan, mutta pitääpä testata tällaisella pestokuorrutteella seuraavan kerran mun haukea nousee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Vuohenjuuripesto on vallan mainio tahna ja sopii hauen kanssa kivasti. Ajattelin itsekin, että tämä on kiva ruoka kesäkeittiöön.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...