lauantai 17. joulukuuta 2011

Lanttulaatikko

aattona laitan enemmän voita pinnalle, jotta väri menee tasaiseksi...
Lanttulaatikko kuuluu joulupöydän klassikoihin. Jouluaattona uuni on lähes koko ajan kuumana. Silloin on niin paljon ruokaan ja herkkuihin liittyvää puuhaa, että valmistan laatikot etukäteen. Aikatauluista riippuen pakastan ne tai säilytän niitä kylmässä.

Jos olen pakastanut laatikot, otan ne aatonaattona jääkaappiin sulamaan. Aattona laitan ne hyvissä ajoin 100 asteiseen uuniin lämpeämään, jotta ne ovat kuumia, kun ruokailu alkaa. Meidän perheessä lanttulaatikooa tarjoillaan kirkastetun voisulan  kera.

Sen verran olen huono muistamaan yhtään mitään, että teen itselleni päivittäisen ohjelman päiville ennen aattoa ja aatoksi. Suunnittelen etukäteen miloin mitäkin ehdin tekemään: leivon leipää, paistan laatikot, teen silliä, teen silakat, leivon kakut, tortut ja jälkiruoan, teen rosollin, paistan kinkun (yleensä aattoa  edeltävänä yönä),  sulatan mädin, graavaan kalat, teen maksapasteijan ja laitan glögin valmistumaan. Meillä on melkoisen kaavamainen ruokalista, meidän jouluun kuuluu tietyt ruoat. Kellonaikoja ei tuohon listaan tarvita, mutta realistinen ajatus siitä, mitä oikeasti ehtii ja jaksaa tehdä. Niin ja mitä jouluaaton vieraat tuovat ruokatuliaisina tullessaan.

uuniin menossa

Lanttulaatikko

1 kg lanttusosetta
1      kananmuna
2 dl  kermaa
50-100 g voisulaa
1 dl  Pofiber (tai korppujauhoja)
1 tl   suolaa
1 tl   muskottipähkinää
0,5 tl valkopippuria
(0,5 dl sokeritonta siirappia tai siirappia)

pinnalle:
Pofiberiä (tai korppujauhoja)
voita nokareina

Sekoita kaikki ainekset lanttusoseeseen. Kaada sose voideltuun 1,5-litran vuokaan. Ripottele Pofiberiä soseen päälle. Koristele pinta painelemalla lusikalla kuvioita. Tiputtele voinokareet lanttulaatikon pinnalle ja paista laatikkoa 175 asteessa 1,5 tuntia.

porkkanalaatikko paistui samanaikaisesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...