maanantai 1. heinäkuuta 2013

Meksikolainen bbq-kastike ja itse tehty tacomauste



Meksikolaisen makuvivahteen bbq-kastikkeeseen saa maustamalla sen itse tehdyllä tacomausteella. Molemmat ovat erittäin monikäyttöisiä ja riittoisia. Bbq-kastikeella voi maustaa lihoja kuten ribsejä, sisä- ja ulkofilepihvejä, entrecôteita ja kanan rintafileitä. Kastike maustaa myös kalan ja kasvissvartaat. Sitä voi käyttää myös maukkaana dippinä lihalle ja kasviksille. Jos kastikkeesta jättää pekonin pois, se sopii myös kasvisruokavalioon. Tacomauste on kuivamauste lihalle, kalalle, kasviksille ja kastikkeille. Käytän sitä hyvin monessa ruoassa ja saan sekoittaa uuden annoksen maustetta tasaisin aikavälein ;)

Ostettuani houkuttelevat ribsit kaupasta, makustelin ja mietin minkälaisen makuversion haluan tällä kertaa lihaan saada. Meksikolainen keittiö kuuluu meidän perheen suosikkeihin, joten pienin muutoksin perinteiseen bbq-kastikkeeseen keittelin meksikolaisvaikutteisen kastikkeen. Annos on suurehko, joten se kannattaa jakaa muutamaan osaan (meillä kolmeen) ja pakastaa ylimääräinen kastike. Näin yhdestä kastikkeen keittämisestä on iloa useammaksi kerraksi.

Tacomaustetta olen sekoitellut jo pitkään, tällä kertaa lisäyksenä vanhaan reseptiin on vain se, että paprikajauheen sijaan voi käyttää savustettua paprikajauhetta ja chilijauheen tulisuuden perusteella pystyy säätämään mausteseoksen tulisuutta (ohje käytännössä muutoin sama). Kirjoitin päivitetyn ohjeen alle, jottei sitä tarvitse erikseen etsiä.

Meksikolainen bbq-kastike

140 g  pekonia siivutettuna
1         sipuli hienonnettuna
2         valkosipulinkynsi
0,5-1   punainen chili hienonnettuna
1 tl      inkivääriä raastettuna
1,5 rkl tacomaustetta (resepti alla)
2 dl     tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1 dl     olutta
1 dl     punaviinietikkaa tai balsamicoa
0,5 dl  rosmariinia hienonnettuna
0,75 dl erytritolia (tai n. 2 rkl tummaa siirappia tai fariinisokeria)
2 tl      savusuolaa
mustapippuria

Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kuullota sipulia pieni hetki ja lisää joukkoon valkosipuli, chili ja inkivääri kuullottumaan. Lisää lopuksi tacomauste ja kääntele sitä kuumalla pannulla. Lisää joukkoon pekoni ja loput ainekset. Keitä kastiketta puoli tuntia. Surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittajalla. Anna kastikkeen jäähtyä.



Tacomauste

3 rkl chilijauhetta tai 1,5 rkl tulista chilijauhetta
3 rkl juustokuminaa
2 rkl savustettua paprikajauhetta tai paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua meiramia
2 tl   cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita mausteseos ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä auringolta suojattuna.

Käytä pintamausteena lihalle, kanalle, kalalle tai kasviksille. Käytössä tarvitsest noin 1 tl /100 g jauhettua lihaa. Kastikkeisiin maun mukaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä! Minä en ole meksikolaisen ruoan kanssa tuttu ollenkaan, kaikki viritykset ovat olleet sitä tex mexiä eikä sitä oikein taida voida laskea. Tuo kuivamauste on hyvä olla olemassa, pitää kokeilla sitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä :)

      En ole lainkaan varma kokkailujeni autenttisuudesta, mutta vierailtuamme Meksikossa useita vuosia sitten, olen yrittänyt laajentaa tex mex -ruokakulttuuria enemmän meksikolaiseen suuntaan. Kokkailuni ovat minun tulkintaa meksikolaisesta ruoasta ; )

      Juu, kuivamauste on näin perheelliselle mainio mauste, koska sitä on helppo käyttää ja siinä on kivasti maut kohdallaan valmiiksi. Minä ripottelen sitä moneen ruokaan. Toisinaan, kun leikkaan kokonaisesta sisäfileestä keskiosasta pihvit, päätyjen ohuemmat osat siivutan seuraavana päivänä ohuiksi lastuiksi, käytän nopeasti pannulla (pitää jäädä punainen rantu sisälle) ja maustan tacomausteella, suolalla ja pippurilla. Hirmuisan hyvää!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...