maanantai 26. lokakuuta 2015

Halloween: jauheliha-kasvispiirakka

                                                      Kaupallinen yhteistyö: KWV Classic collection -viinit & Blogirinki

Halloweenia varten voi leipoa pellillisen jauheliha-kasvispiirakkaa, jonka värit sopivat teemajuhlaan: oranssia, liilaa ja vihreää. Piirakka on juuri sopivan ruokaisaa, tuhtia ja vähän hupsu. Jos tekee piirakan vakaville vierailijoille, paprika pilkotaan piirakan joukkoon tai silputaan se tasaisesti koristeeksi piirakan pinnalle. Kasviksia ja mausteita voi vaihdella maun ja sesongin mukaan.


Halloween-aterian ja punaviinin yhdistäminen on jo viides Hiidenuhman keittiössä ja Hannan soppa -blogien yhteistyökampanjaa Arvid Nordquistin KWV Classic Collection -viinien parissa. Voit myös selailla aikaisempia Hiidenuhman keittiön ja Hannan sopan viinikampanjan postauksia.

Halloweenin viiniksi valikoitui KWV Classic Collectionin Pinotage-punaviini. Minusta sen maku oli juuri sopivan täyteläinen ja jälkimaku miellyttävä. Viinin luumuinen, hennon savuinen ja mausteinen mehevyys sopii monen ruoan seuraan; muun muassa grilliruoan, possun, naudan sekä mausteisten ja lihaisten makkaroiden kera. Pidän tämän mielessä myös silloin, kun teen seuraavan kerran itse makkaroita.

KWV Classic Collection Pinotage on saanut kestävän kehityksen sertifikaatin. KWV:llä on nykyään noin 30 sertifikoitua viininviljelijää.  Tämän sertifikaatin vaatimuksia ovat muun muassa ettei kemikaalien jäämiä saa olla sadonkorjuun aikaan viljelyksillä, luonnollisempiin tuholaistorjuntakeinoihin siirtyminen, veden puhdistaminen ja käyttäminen, kierrättäminen, energiatehokkuus, turvalliset työolosuhteet ja elintarviketurvallisuus. Tilojen toimintaa seurataan ja varmistetaan, että ne ovat sertifikaatin arvoisia.


Aurinkoisuutta ja iloisuutta piirakkaan saa oransseista paprikakurpitsoista ja porkkanaisesta piirakkapohjasta. Pohjaa varten voi porkkanat keittää täysin kypsiksi ja soseuttaa sauvasekoittajalla tai ostaa kaupasta valmista porkkanasosetta. Käytin piirakkapohjaan porkkanoiden lisäksi mantelijauhoja, jonka voi vaihtaa mihin tahansa jauhoon tai jauheeseen kuten auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä tehtyyn jauheeseen. Tämä siemenjauhe syntyy helposti monitoimikoneen S-muotoisella leikkuterällä surauttelemalla. Piirakkapohjana voi lisäksi käyttää mitä tahansa mieluista piirakkapohjaa, joka riittää koko pellille.

Porkkanainen piirakkapohja on makean oloinen, joten jos et pidä makeudesta, voit vaihtaa porkkanan juuriselleriin tai punajuureen. Porkkanaisesta piirakkapohjasta saa leivottua pelti- tai teeleipää. Taikinapallo taputellaan leivinpaperille tasaiseksi pellin kokoiseksi levyksi tai useammaksi erilliseksi pyöreäksi leipäseksi. Ne paistetaan 200 asteessa, kunnes ovat kypsyneet. Kokeilin pohjaa näinkin ja perheeni kommentoi, että leipäsissä maistuu kaneli, vaikkei sitä ollut niissä lainkaan.


Esivalmistellessani kasviksia iloiset Halloween-värit oranssi, liila ja vihreä oikein hehkuivat kulhossa! Piirakan teko kannattaa aloittaa pohjan tekemisellä. Tämän jälkeen silputaan tai raastetaan vihannekset ja otetaan valmiiksi kaikki muut ainekset. Sitten piirakka onkin jo melkein valmis.

Asuimme nuoruudessani Yhdysvalloissa. Muistan kun äitini touhusi innoissaan pieniä herkkupusseja Halloween keppostelijoille ja oli maskeerannut itsensä ja pukeutunut noidaksi. Ovikellon soidessa hän säikytteli naapuruston lapsia ja jakoi hykerrellen herkkuja. Minä olin teininä hieman vaivaantunut, niinkuin sen ikäisen kuuluukin olla, mutta tykkäsin kuitenkin äidin touhusta ja hassusta juhlasta. Pidän edelleen Halloweenista ja laitoin lapsiani pienempänä keppostelemaan. He pukeutuivat velhoiksi, noidiksi ja aaveiksi. Ensimmäiseksi kerraksi olin kirjoittanut lapsille nipun karkeaan kierrätyspaperista tehtyihin lappusiin, joissa kerroin lyhyesti  Halloweenin historiaa ja siitä, mitä se nykyään on iloisten Halloween-toivotusten kera. Leikin itse pyromaania ja poltin lappusten reunoja aavemaisemmiksi ja kiedoin karkealla paketointinarulla lappuset rullalle. Opastin lapsia kysymään ensin lupaa, saako hassutella; toisin sanoen esittää kysymyksen karkki vai kepponen, ja tämän luvan saatuaan antamaan vastavuoroisesti Halloween-lappusen. Meidän naapurustossa asuu ainakin yksi perhe, joka ei pidä lasten virpomisista tai Halloween touhuista ja siksi olikin tärkeää kysyä aina lupaa yhteiseen hassutteluun. Lisäksi lapseni eivät myöskään saaneet tehdä mitään oikeita kepposia, vain harmittomia ja suttaamattomia jekkuja.

Loka-marraskuun vaihteeseen osuvaa Halloweenia pidän hauskana hömppäjuhlapäivänä, joka piristää tämän vuodenajan pimeyttä, harmaata ankeutta ja vesisateisia päiviä. Se katkaisee synkän syksyn ja antaa hyvän syyn järjestää hassuttelevat juhlat. Aikuisetkin saavat luvan leikkiä!

Huikean hauskaa ja iloista Halloweenia!


Halloween: jauheliha-kasvispiirakka

pellillinen

Porkkanainen piirakkapohja

4 dl porkkanaa soseena
4 dl mantelijauhoja tai siemenjauhetta*
100g voita huoneenlämpöisenä
1 rkl psylliumia**
n. 1 tl   suolaa

Sekoita jauhoihin ensin  suola ja psyllium. Nypi porkkanasose ja voi taikinaan. Painele taikinapallo leivinpaperin päällä syvemmän pellin kokoiseksi tasaiseksi levyksi. Siirrä leivinpaperi taikinalevyn kanssa pellille.

* siemenjauhetta saa jauhamalla monitoimikoneen leikkuuterällä esimerkiksi auringonkukan ja kurpitsansiemeniä.
**psyllium on intialaisen ratamonsiemenen kuorijauhetta, jota myydään vähittäiskaupoissa maustehyllyjen luona. Se saa turvotessaan taikinan pysymään koossa.

jauheliha-kasvistäyte:
400g  jauhelihaa
2        punasipulia silputtuina
2–3    valkosipulia hienonnettuina
250g  punakaalia raasteena tai ohuina suikaleina
1        kesäkurpitsa raasteena
2        porkkanaa raasteena
1 dl    punaviiniä
0,5 dl lipstikkaa tai timjamia hienonnettuna
2 tl     juustokuminaa
1 tl     paprikajauhetta
0,5 tl  cayennepippuria
0,75 tl suolaa
mustapippuria

päälle:
5 dl    kermaa
4        kananmunaa
200 g juustoraastetta

koristeeksi:
1–2 oranssia paprikaa pystysuunnassa siivutettuina

Ruskista jauheliha. Lisää jauhelihan joukkoon sipuli ja anna sen kuullottua. Kääntele joukkoon valkosipuli. Mausta jauheliha lipstikalla, juustokuminalla, paprikajauheella, cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Siirrä maustettu jauheliha hetkeksi toiseen astiaan.

Kuullota pannulla punakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa. Kun kasvikset ovat hieman pehmentyneet, lisää joukkoon jauheliha ja punaviini. Anna punaviinin haihtua lähes kokonaan.

Levitä täyte pohjan päälle. Sekoita kulhossa kerma, kananmunat ja juustoraaste. Levitä seos täytteen päälle. Asettele paprikasiivut piirakan päälle. Voit leikellä ylijäävästä paprikasta silmiä, neniä ja suita paprikakurpitsoille. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia kunnes pinta saa kauniin värin.





*****


Yhteistyössä KWV Classic Collection -viinit






Postausta saa mielellään kommentoida, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.

2 kommenttia:

  1. Täältähän löytyy mielenkiintoisia reseptejä, jään seuraamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari!

      Tervetuloa blogiini. Sinulla on myös ihana blogi!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...