maanantai 20. kesäkuuta 2016

Grillattua maminhaa ja grillikoulua


Grillattu maminha on mielettömän mehukas ja maukas etelä-amerikkalaisittain leikattu rotukarjan lihanosa. Yhdysvalloissa suositun maminhan nimi on tri-tip. Aivan ihana, uusi tuttavuus minulle, johon muiden lihojen lisäksi pääsin tutustumaan Familian kesäisessä grillauskoulussa. Mökillä grillasin maminhaa omalla mausteseoksella ryyditettynä ja siitä tuli uskomattoman hyvää.

Lähimpänä grilliä agnus maminhaa, sitten wagyuta, makusuolapurkit ja kokin oikealla puolella agnus entrecoteeta

Grillausvinkkien lisäksi grillauskoulussa kerrottiin lihan ominaisuuksista, lihan laatuun vaikuttavista asioista sekä ainutlaatuisista lihoista ympäri maailmaa. Ilta oli erittäin mielenkiintoinen ja mukava. Familia-perheen, suomalaisen perheyhtiön ja sen työntekijöiden lisäksi paikalla oli Weber-grilliesittelijä ja meitä bloggaajia. Voit käydä lukemassa muiden bloggaajien tarinoita Blogiringin kampanjasivuilta.


Agnus dry aged -entrecote on raakakypsytetty tavallista pidempään kuivariiputuksessa jolloin lihan maku tiivistyy. Tämä entrecote maustettiin vain ripottelemalla islantilaista Saltverkin Birch Smoked Salt –koivusavustettua suolaa sen pinnalle. Ihan käsittämättömän hyvää.


Taivaallinen tapas – ankanmaksatikkareita suklaalla ja aprikoosilla kuorrutettuina. Voiko olla ihanampaa suolaista makupalaa!Jälkiruokana islantilaisella Saltverkin Licorice Salt -lakusuolalla maustettua grillattua mudcakea.


Kokki näytti meille, että leikatessa maminhaa pitää olla tarkkana lihassyiden suuntien suhteen.

Familian tuomat laatulihat saapuvat Suomeen ympäri maailman. Niitä löytää kaupoista tuoreena sekä pakasteina. Pakasteliha on näppärä vieminen mökille, koska sillä saa pidettyä muut ruoat kylminä. Melko kätevää!

Mökille päästyäni päätin kokeilla maminhaa oitis. En ollut varma onnistuisinko, erinomaisista neuvoista huolimatta, läheskään yhtä hyvin kuin Familian kokenut grillikokki. Ilta vierähti mökillä hyvin myöhäiseksi, koska odottelin mieheni saapumista paikalle. Grillasimme lopulta lähes yön hämäryydessä. Paisti onnistui ja pääsimme nälkäisinä nauttimaan siitä kesäyön pimeimpinä hetkinä. Paisti oli ihanaa, mutta kuvat pimeällä eivät ihan päässeet oikeuksiinsa. Ohjeen yllä on onnistunein kuva, josta onneksi näkee miten mehevää tämä upea liha on. Hassua ajatella, että tämä mahtava liha on kuitenkin vaatimattomasta osasta eläintä, mutta koska kyseessä on rotukarjaa, siitä tulee silti niin hyvää.


Lihan laatuun vaikuttavia tekijöitä

 • Rotu – rotuominaisuudet, onko rotu kasvatettu liha- vai maitotuotantoon. Lihan tuotantoon tarkoitetuttu rotukarjan liha on mehevämpää, marmoroitua ja niiden kaikki osat ovat maukkaita. Vähemmän arvokkaista osistakin saa erinomaista ruokaa.  
 • Ilmasto – pääseekö eläin ympäri vuoden ulos  ja syömään ruohoa vai syötetäänkö sille sisätiloissa rehua. Ruohoa syövistä ja vapaasti liikkuvista eläimistä tulee vähemmän stressaantuneita ja paremman makuisia.
 • Lihan käsittelytapa –  lääkkeiden kuten antibioottien ja kasvuhormonien käyttö tai käyttämättömyys, ammattimaisesti ja stressittömästi hoidettu teurastus sekä lihan leikkaustyyli.


Joitain vinkkejä lihan grillaukseen

 • Kannattaa panostaa laadukkaaseen lihaan.
 • Ihanan ja helpon kuivamarinadin, rubin saa sekoittamalla paprikajauhetta, kuivattua korianteria ja suolaa. Kun lihan kuivamausteseos sisältää suolaa, kannattaa se hieroa lihan pintaan vasta vähän ennen grillausta. Suola poistaa muuten lihasta nesteitä ja lihasta tulee kuivaa.  
 • Saat grillattua kivan ristikkokuvion lihan pintaan antamalla grilliritilöiden ensin tehdä yhdet viivat pintaan ja sen jälkeen kääntämällä lihaa 90° sivuttain. Lihaa ei muutenkaan kannata käännellä koko ajan, vaan antaa sen kypsyä paikoillaan, kunnes on aika kääntää toinen puoli paistumaan.
 • Kun tuotteen grillausaika on yli 30 minuuttia, kannattaa grillata epäsuoralla grillausmenetelmällä, jotta liha kypyisi tasaisemmin. Lihaa ei tällöin tarvitse erikseen ruskistaa, vaan liha saa silti kauniin ruskean pinnan. Epäsuora grillaus tarkoittaa sitä, että lämpö ei tule suoraan lihan alta. Lämmönlähteet ovat tällöin lihan molemmin puolin. Epäsuora grillaus onnistuu niin hiili- kuin kaasugrillauksessa. Hiiligrillissä hiilet sijoitetaan grillin reunoille, jolloin lihan voi laittaa grilliin keskelle. Kaasugrillissä laitetaan reunimmaiset vastukset lämpenemään ja liha jälleen grilliin keskelle. 
 • Kun tavoitteena on niin kutsuttu "low and slow" -menetelmä ja grillin lämpötila on noin 100–110°, kannattaa myös käyttää epäsuoraa grillausmenetelmää. 
 • Lihan leikkaaminen grillauksen jälkeen on tärkein mureuden säilyttäjä. Kun siivuttaa lihaa hyvin huolellisesti poikittain lihasyihin nähden, siitä saa ihania, samettisen pehmeitä siivuja. Mikäli leikkaa osin tai täysin syiden suuntaisesti, sitä syödessä lihan pureskeleminen vaikeutuu.  


Grillattu maminha – tri-tip


noin 1 kg Familia maminha-paistia

kuivamauste

2 tl    paprikajauhetta
2 tl    suolaa
1 tl    savupaprikaa
1 tl    valkosipulijauhetta
1 tl    sipulijauhetta
1 tl    oreganoa
1 tl    mustapippuria
0,5 tl kanelia

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen grillausta. Rasvakerrosta ei kannata poistaa, sillä rasva pitää lihan mehevänä ja yllättävää kyllä, maistuu myös hyvältä. Tässä vaiheessa on helppo tarkistaa lihassyiden suunnat myöhempää leikkaamista varten.

Sekoita mausteet keskenään. Hetkeä ennen grillausta hiero reilusti kuivamausteseosta lihan pintaan. Esilämmitä vain grillin kaksi uloimpaa vastusta, jotta voit grillata lihan epäsuorassa lämmössä. Laita lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Nosta liha aluksi rasvapuoli ylöspäin keskelle grilliä siten, että lämpöä tuottavat vastukset ovat lihan molemmin puolin. Grillaa lihaa lempeästi miedolla lämmöllä noin 40 minuuutin ajan, kunnes lihan lämpötila on 57 astetta. Ota liha grillistä ja laita folion sisään asettumaan noin 15 minuutin ajaksi.

Leikkaa lihasta poikkisyin ohuita siivuja. Huomioi, että maminhassa lihassyyt ovat kahteen suuntaan ja joudut vaihtamaan leikkaussuuntaa.


Vinkki:
Kuten paistit yleensä, maminhan siivut maistuvat kylmänä leivällä tai salaatissa.*****

Yhteistyössä Blogiringin, Indiedaysin ja Familian kanssa


3 kommenttia:

 1. Nam nam nam! Oli hurjan kiva tavata, nyt vain sitten näillä opeilla kohti herkullista kesää! :P

  VastaaPoista
 2. Hieno täsmäopas grillaukselle, kiitos! Tästä sain hyviä vinkkejä ja rohkaisua lihan grillaamiseen, se kun yleensä arastuttaa - ehkä syynä onkin nuo lihassyyt! Tiedätkö, mistä tuota erikoissuolaa saa, onko ihan perusruokakaupoissa myynnissä?

  VastaaPoista
 3. Olipa kattava muistilista, kiitos :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...