maanantai 6. kesäkuuta 2016

Katkarapu-makkaravartaat Sriracha-majoneesin keraGrillatut katkarapu-makkaravartaat sopivat vähän hienompiin juhliin alku- tai pääruoksi. Tai sitten ihan vaan perheen iloksi kesäisen grillauksen yhteydessä. Niiden kanssa sopii ihanasti chilinen Sriracha-majoneesi, joka sekin on mahdottoman helppo valmistaa. Vartaisiin voi käyttää myös lyhyempiä varrastikkuja, jolloin niistä saa yksittäisiä makupaloja.Olen mukana Makulihan ja Blogiringin kampanjassa, jossa grillataan makkaraa mahtavan makuisesti ja terveellisemmin. Kampanja sopii minulle mainiosti, sillä grillaaminen on mielestäni kertakaikkisen kivaa. Kotonakin grillaus sujuu paremmin kuin viime vuonna, koska ostimme hiljan uuden grillin. Jee! Blogiringin kampanjasivuilta löytyy muitakin kivoja ideoita makkaran grillaukseen.

Käytin vartaisiin Makulihan uutta Olivia Välimeren grillimakkaraa, joka Olivia Herkkunakin tapaan sisältää vain laadukasta suomalaista lihaa sekä oliiviöljyä. Ekstraneitsytoliiviöljy parantaa makkaran rasvakoostumusta ja mehevöittää sen makua. Lisäksi Olivia Välimeren grillimakkaran mausta löytää aurinkokuivattua tomaattia ja hienostuneita yrttejä. Erinomaista! Jouduin avaamaan kaksi pakettia grillimakkaroita, sillä vartaita kootessamme napostelimme liian monta "vinoon leikattua" makkarasiivua – tosiasiassa leikkaamisissa ei ollut mitään vikaa, mutta makkarapalat maistuivat meille liiankin hyvin. Välimeren mauilla varustetut sorjat makkarat sopivat oivasti katkarapujen kanssa. Lapset ahmivat myös vartaita ja kehuivat niitä kilvan! Itselleni tuli oikein hyvä mieli ja oli myös ihanaa tehdä hyvää ja näyttävän näköistä ruokaa.

Etsiessäni kaupasta Makulihan makkaroita törmäsin sattumalta tämän suomalaisen perheyrityksen palvelutiskille, jossa tarjolla oli kaikenlaisia makkaroita. Koska olin vähän nälissäni, ostin pienen pussillisen kuumia Puolukkaisia Pikkuryynäreitä. Nekin olivat törkeän hyviä. Minusta on mukavaa, kun Makulihan makkaroista löytyy herkullisella tavalla erilaisia tuotteita, joita muilta valmistajilta ei löydy. Maukasta elämää ei ole Makulihalle kuulemma vain tunnuslause, se on kaiken tekemisen perusta.Vaikka vartaat kypsyvät todella nopeasti, tulee ruoka suunnitella ajoissa, sillä katkarapujen sulatus jääkaapissa kestää vuorokauden. Olen käyttänyt niin kuorittuja kuin kuorimattomia jättikatkarapuja. Jos katkaravut eivät ole kuorittuja, niiden parissa menee pieni hetki näperrellessä. Kuoritut katkaravut laitan kylmään veteen, jossa on muutama jääpala, jotta ne eivät pääse pilaantumaan. Kuivaamisen jälkeen ne marinoidaan. Makkarat ovat makoisia sellaisenaan, mutta katkaravut on kiva marinoida. Marinointi ei kestä pitkään, vain puoli tuntia. Sen jälkeen kootaan vartaat tilanteen mukaan sopivan pituisiin vartaisiin.

Ennen grillaamista katkarapujen tulee olla raakoja, sellaisia valjun värisiä, vähän läpikuultavan oloisia, eikä ollenkaan vaaleanpunaisia, koska valmiiksi kypsät ravut sitkistyisivät liian helposti. Raa'at katkaravut kypsyvät nopeasti ja makkara saa vähän väriä samanaikaisesti, parissa minuutissa puolta kohden. Katkaravut ovat kypsiä, kun ne ovat vaaleanpunaisia pinnalta ja valkeita sisältä. Niitä ei myöskään kannata paistaa liian pitkään, jotta ne eivät kuivahtaisi. Jättikatkarapujen sijaan voi käyttää myös pienempiä katkarapuja, kunhan ne ovat raakapakastettuja. Tällöin makkara- tai nakkisiivut ja katkaravut pujotellaan vuorotellen vartaisiin.

Makulihan Facebook-sivuilla voi seurata muun muassa ajatasaista tietoa yrityksen tuotteista ja muutenkin kuulumisista.


Makkaraa ja nakkeja voi grillata ihan perinteisesti sellaisenaan mahtavien lisukkeiden kera tai tehdä niitä minun laillani jotain muuta kuten näitä OliviaVälimeren grillimakkarasta tehtyjä rapu-nakkivartaita. Grillauskausi on parhaimmillaan – kertoisitko kommenteissa, onko sinulla muita kivoja ideoita makkaran grillaukseen?  Makulihalla on lisäksi kilpailu: inspiroidu Oliviasta ja voita yö kahdelle Långvikissa. Kannattaa käydä vilkaisemassa kisailusivua! Kilpailuaika päättyy 26.6.2016.


Sriracha-majoneesi on erittäin yksinkertainen valmistaa ja maistuu sopivasti chiliseltä majoneesilta. Jos on vähänkään arka tulisen maun suhteen, kannattaa Srirachaa lisätä vähän kerrallaan ja varmistaa itselle sopiva tulisuus. Meille reseptin mukainen määrä oli juuri täydellinen, mutta meillä syödään suhteellisen vahvoja makuja. Jos intoa löytyy, voi myös majoneesin tehdä myös itse.


Katkarapu-makkaravartaat Sriracha-majoneesin kera


240 g Olivia Välimeren grillimakkaraa tai Olivia Herkkunakkia
noin 350 g raakoja jättikatkarapuja*

marinadi katkaravuille:
0,5 dl oliiviöljyä
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl   sherryviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa
1 rkl   savupaprikaa
0,5 tl  chilirouhetta
0,5 tl  sipulijauhetta
0,5 tl  oreganoa
0,5 tl  timjamia
ja mustapippuria

koristeluun:
silputtua ruohospulia

Sulata katkarapuja vuorokausi jääkaapissa. Kuori ja poista niistä suolet**. Kuivaa katkaravut talouspaperiin. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pyöräytä katkaravut marinadin joukkoon ja laita ne jääkaappiin marinoitumaan puoleksi tunniksi.

Laita puiset varrastikut likoamaan vähintään puoleksi tunniksi.

Leikkaa makkara reilun sentin paksuisiksi paloiksi. Kokoa vartaat laittamalla katkarapu makkaran ympärille ja pujottamalla vartaaseen siten, että katkaravun kumpikin pää on varrastettu. Pitkiin varrastikkuihin voi pujottaa useamman katkarapu-makkaraparin.

Grillaa vartaita yhteensä noin 4 minuutin ajan, kunnes katkaravut ovat kypsiä ja muuttuneet vaaleanpunaisiksi. Varo ylikypsentämästä katkarapuja. Saat grillistä juovan makkaranpalasiin painamalla niitä kevyesti grilliritilää vasten grillaamisen aikana. Ripottele pinnalle koristeeksi ruohosipulisilppua.

* Voit käyttää myös pienempiä raakoja katkarapuja grillaukseen. Tällöin makkarat ja katkaravut pujotellaan vuorotellen vartaisiin.

** Katkarapuja kuoriessa voit laittaa jo kuoritut katkaravut kulhoon, jossa on kylmää vettä ja muutama jääpala. Näin ne eivät pääse lämpenemään.


Sriracha-majoneesi


1 dl majoneesia
1 rkl Srirachaa
1tl    sitruunan tai limen mehua

Sekoita Sriracha ja sitruunan mehu majoneesiin. Tarkista maku. Tarjoa majoneesia katkarapu-makkaravartaiden kera.


Niin hyvää!*****

"Yhteistyössä Makuliha"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...