tiistai 22. maaliskuuta 2011

Rukiinen leipä

Suomessa on totuttu syömään tummaa leipää. Se vaan on niin hyvää. Tässä on ohje, jossa on vähemmän hiilihydraatteja kuin perinteisissä ruisleivissä. Mieheni pitää tätä leipää erinomaisena. Leivon itse leivän tällä kertaa kaksinkertaisena, koska halusin leipävuokani täyttyvän kokonaan (24 cm pitkä). Leipä kannattaa siivuttaa jäähtyneenä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, jotta hiilarit pysyvät alhaisina. Makua leivästä löytyy ohuinakin siivuina.

Aineksista riisiproteiinijauhetta ja gluteenia saa mm. luontaistuotekaupoista, muut ainekset löytyvät myös päivittäistavarakaupoista. Pellavansiemeniä myydään rouheena ja kokonaisina siemeninä. Rouhitut pellavansiemenet kannattaa säilyttää jääkaapissa, etteivät ne mene huonoksi. Lähes kaikki siemenet ja pähkinät pystyy kotonakin rouhimaan esim. tehosekoittimessa tai talouskoneen teräsekoittimella.Rukiinen leipä

1,25 dl täysjyvä ruisjauhoja
2 tl        kuivahiivaa
2,5 dl    lämmintä vettä
1 rkl      rypsiöljyä
1 tl        suolaa
2 rkl      pellavasiemenrouhetta
1,25 dl  vehnäleseitä
2 dl       gluteiinia

Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Lisää lämpöiseen veteen öljy, suola ja pellavansiemenrouhe.
Lisää taikinaan loput ainekset. Sekoita hyvin. Laita taikina voideltuun leipävuokaan nousemaan liinan alle tunniksi.

Paista kohonnut leipä 180 asteessa n. tunti. Leivän pohjaa napauttaessa pitäisi kuulua kumea ääni. Anna leivä jäähtyä ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...