tiistai 10. toukokuuta 2011

Parsaa grillattuna munakastikkeen kera


Parsa- ja grillauskausi ovat ovat alkaneet. Parsa on herkullista keitettynä, mutta ei pöllömpää grillattuna. Vappuna sain vinkin ystävältämme Tomilta pekonin käyttämiseen parsan kanssa grillatessa. Meillä oli vain ilmakuivattua kinkkua, mutta se toimi mahtavasti! Maut olivat ihania! Improvisoidessani vappuaaton menuta, pyöräytin juoksettuneen hollandaisekastikkeen. Maku oli erinomainen, rakenne ei ihan.

Sain äitenpäivälahjaksi Rozanne Goldin kirjan "low carb 1-2-3: 225 simply great 3-ingredient recipes". Kirjassa on resepti, jossa valmistetaan kermaista, sitruunamunakokkelia. Reseptin selosteessa mainostetaan, että munakokkeli maistuu hollandaisekastikkeelle. Tuunasin reseptiä ja tein siitä munakastiketta parsalle. Tämä "köyhän miehen hollandaisekastike" on helpompi valmistaa kuin hollandaiskastike, vaikka vesihaudekypsentämistä tarvitaankin. Jos ylikypsentää munakastiketta, saa pehmeää munakokkelia. Sekin sopii ja maistuu parsan kanssa ;)  

Parsaa voi grillata ilman pekonia tai kinkkua, mutta ne tuovat herkullista makua.

Parsan grillaus

500 g vihreää parsaa
100 g ilmakuivattua kinkkua
parmesaania

Leikkaa tai napsauta parsojen kannasta puinen osa, noin pari senttiä pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, jos varret vaikuttavat napakoilta. Muutoin niistä kannattaa kuoria muutaman sentin matkalta kannnasta. Jos parsat joutuvat odottamaan hetken valmistusta, ne kannattaa laittaa kylmään veteen. Mikäli ne joutuvat odottamaan vähän pidempään, ne kannattaa kääriä märkään pyyhkeeseen ja laittaa jääkaappiin. 

Pyöräytä kolmen parsan ympärille ilmakuivattu kinkkusiivu. Pinoa samalla valmiit parsakimput lautaselle ja grillaa ne heti. Parsoja ei tarvitse esikeitää, vaan ne kypsyvät grillissä 10-15 minuutissa. Parsojen kypsymistä kannattaa loppuvaiheessa seurata tiiviisti. Älä grillaa parsoja lötköiksi, vaan al dente. Haarukalla tai puutikulla voi tarkistaa kypsyyden. Tarjoa kastikkeen (tai sulan voin) ja parmesaanilastujen kera.



Munakastike parsalle 

5 kananmunaa
1 luomusitruunan mehu (tai muun pienen sitruunan mehu)
1/8 tl cayennepippuria
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria


Laita kattilan pohjalle noin viisi senttiä vettä kiehumaan. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää munien joukkoon sitruunamehu ja cayennepippuri. Laita kerroskattilan haudutusosaan ruokalusikallinen voita sulamaan. Pienennä lieden lämpötilaa puoleen maksimista. Lisää munaseos joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää toinen voi lusikallinen ja vatkaa seosta koko ajan kunnes kastike alkaa paksuuntua. Ota kerroskattilan yläosa pois kuuman vesihauteen päältä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.

Meillä kastike joutui odottamaan parsoja...

8 kommenttia:

  1. Parsaa on meilläkin syöty jo muutamia kertoja, niin kauan kuin se oli Perusta tänne tuotua, maltoimme mielemme, mutta kun sentään Euroopan puolella kasvatettua alkoi olla kaupassa, annoimme mieliteolle periksi. :)

    Terkut sinnekin kummipojalta!

    VastaaPoista
  2. Parsa on nam! Äidilläni on Tampereella parsapenkki, josta saa maailman parhaita parsoja. Olen ajatellut tehdä mökille oman parsapenkin, mutta saa nähdä saanko sitä tänä kesänä tehtyä.

    Kiitos terkuista :)

    VastaaPoista
  3. PArsa on ihan parasta! JOs tykkäsit kananmunan ja parsan maun yhdistelmästä, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan parsaa uppomunan kanssa (ja siihen ehkä hiukan pekonia lisäksi) - tosi hyvää!
    -TAru/Sitruunaruoho

    VastaaPoista
  4. Näin on, Taru. Parsa on parasta. Ja kyllä, parsa on erinomaista munan kanssa. Seuraavaksi siis uppomunan kanssa. Kiitos vinkista :)

    VastaaPoista
  5. Munakastike kokeiluun!! :)
    Minä raukka olen ihan vasta löytänyt tämän superherkun parsan!!
    Nyt olenkin syönyt vuosien edestä :D

    VastaaPoista
  6. Kotiäiti, onneksi olet löytänyt parsan ihanan maailman...sinähän vielä laitat parsapenkin teille pihalle kasvamaan, niin saat jo parin kolmen vuoden kuluttua omia parsoja ;)

    VastaaPoista
  7. Heippa!
    Kiitos huippureseptistä!! Tuo munakastike!!
    Aivan ihanaa!!! Rasvaa käytin reilummin kuin ohjeessasi ja skippasin haudekattilan :D
    Mutta onnistui ja oli taivaallista. Cayenne passas nappiin!
    Parsaa tein myös , mutta ihan pekonilla.
    Kokeilin valkoista parsaa, mutta vihreä on minusta parempaa.

    VastaaPoista
  8. Heippa! Kiva kuulla, että maistui!

    Kuinka paljon käytit voita? Hetken jo mietinkin, onko tuo 2 rkl kirjoitusvirhe. Kyllä se oli tarkoituksella, mutta kastikkeeseen varmasti sopii enempikin rasva. (Reseptistä unohtui, milloin toinen rkl voita käytetään, mutta korjasin virheen).

    Minäkin olen tykästynyt vihreään parsaan ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...