perjantai 28. syyskuuta 2012

Italialaiset vihreät pavut


Rakkaudella italialaseen tapaan valmistettuja vihreitä papuja - resepti suoraan Manhattanilta. Kesällä piipahdin useampaan otteeseen Union Squaren pienviljelijöiden markkinoilla. Markkinoilla on tarjolla valtavat määrät erilaisi ihania kasviksia, juustoja, hunajaa, leipää ja kukkasia. Siellä järjestetään  GrowNYC:n toimesta myös ruoanlaiton opastusta. Hiljennyin seuraamaan italialaisten vihreiden papujen valmistusta, jonka ohje oli peräisin kokin italilaissyntyiseltä isoäidiltä. Sain kameraani tallenttua (luvalla) New Yorkin tuliaisiksi huikean reseptin :)


Minä keräilen matkoilta makumuistoja. Olen siekailematon herkuttelija ja mutustellessani jotain erinomaista ryhdyn aina pohtimaan, miten voisin itse toteuttaa samankaltaisen nautinnon kotona. Näin siis jälleen kävi. Kotona italialaiset pavut maistuivat ehkä vieläkin paremmalle kuin NYCissä, koska sateisen synkkänä syyskuun iltana amerikkalaisen vahva ja onnellinen aurinko paistoi keittössäni onnistuttuani toteuttamaan tämän annoksen. Ihan törkeän hyvää!

Chilirouheen (Crushed Red Pepper/Red Pepper Flakes) kanssa kannattaa olla varovainen, jottei se peitä alleen kaiken muun makuja. Tuo 1 mm on mielestäni juuri sopiva määrä, ainakin omasta maustepurkistani ;)


Italialaiset vihreät pavut

150 g vihreitä papuja
2        tomaattia pieneksi paloiteltuina
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl vettä
1 mm chilirouhetta
suolaa ja mustapippuria

Valmistele kaikki ainekset valmiiksi. Poista pavuista kannat. Kuullota valkosipulia nopeasti oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattisilppu ja pyöräyttele sitä hetki pannulla. Lisää vesi, pavut ja chilirouhe. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna papupaistoksen kypsyä kannen alla 7-10 minuuttia, muutaman kerran vihanneksia pyöräytellen.

23 kommenttia:

  1. Tuota täytyy kokeilla heti! Oikein hyvä lisuke tai ihan sellaisenaankin. Välillä kaipaa vaihtelua, kun ei syödä perunaa, pastaa enkä riisiä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hyvää sellaisenaankin. No, nyt kun mainitsit, täydennän noita avainsanoja lisäämällä kasvisruoan mukaan. Minusta vihreät pavut ovat todella hyviä perunan, pastan tai riisin vaihtoehtoja - paaaljon terveellisempää lisäksi!

      Poista
  2. Vihreät pavut on ihania. Meillä usein oman maan papuja paistetaan pannulla oliiviöljyssä valkosipulin ja chilin kanssa. Täytyy joskus tehdä tällaisia tomaattisiakin versioita.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreät pavut ovat todellakin herkkua! Taidan laittaa ensi vuonna meillekin niitä kasvamaan.

      Minä taidan taas kokeilla tuota valkosipuli & chiliversiota. Kiitos vinkistä :)

      Poista
  3. Herkullinen ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan! Mä olen samanlainen makumatkaaja. Ennen reissua guuggeloin parhaat ruokapaikat, torit, hallit yms. Ruoka on vaan loistava tapa tutustua maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna!

      Vähän mietin kehtaanko tunnustaa tuota makumatkailua. Kiva kuulla, että joku muukin on samaa maata :)

      Poista
  4. Tuo Union Squaren maatilatori on minullekin tuttu Nykin ajoistani. Kiva resepti;itsekin pidän eniten pavuista juuri tomaattisessa kastikkeessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatilatorin olen löytänyt ihan vahingossa. Parin korttelin päässä puistosta sijaitsee Fishs Eddie http://www.fishseddy.com/, jossa minun on ihan pakko käydä aina New Yorkissa piipahtaessani. Fishs Eddiessä myydään kaikenlaista ihanaa, astiaa ja muuta aiheeseen liittyvää härpäkettä. Mieheni taas käy lasten kanssa samaan aikaan Union Squarella sijaitsevassa Paragon Sports -urheililiikkeessä. Puistoa ympäröi muutoinkin valtavasti kaikkia ihania kauppoja kuten Whole Foods luomuruokakauppa ja lastenvaatekauppa Children's Place (0-12 vuotiaille). Nämä meidän perheen vakkarit sillä suunnalla. Niin ja se tori ;)

      Oih - ihan innostuin, koska Nykki on niin monipuolinen ja sieltä löytyy kaikkea ja kaikille. Yksi ehdottomista suosikkikaupungeistani!

      Poista
  5. Nykki on kyllä ihana! Isoisäni syntyi siellä ja asuin siellä puolisen vuotta ,mikä oli ihan kivaa ja antoisaa,mutta en välttämättä haluaisi siellä enään asua.Vierailla kylläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko neljäsosa amerikkalaisena saa amerikan passin?

      Me mieheni kanssa haaveillaan, että eläkkeellä muuttaisimme Floridaan (kuten monet muutkin eläkeläiset). Siinä mielessä voisin ajatella asuvani nyt Nykissäkin. Ainoa pikku juttu näissä haaveissa on lapset. Ei kait ihminen pysty muuttamaan lastensa luota maailman ääriin, vai voiko?

      Poista
    2. Ei saa koska isoisä antoi kansalaisuutensa pois.Hänen vanhempansa nimittäin menivät joskus 1800-luvun lopulla sukuloimaan jenkkeihin,ja silloinhan ei heti tultu takaisin.Olivat siellä joitakin vuosia ja muuttivat sitten takaisin Suomeen,mitä olen aina ihmetellyt! Lapsia oli 13 joista isoimmat jäivät Yhdysvaltoihin,ja jonka johdosta minulla on paljon sukua siellä.Isoisä jäi myös mutta muutti sitten nuorena miehenä takaisin Suomeen,ja joutui luopumaan samalla Yhdysvaltain kansalaisuudesta... Miamissakin olen asunut;Nykin jälkeen ja siellä viihdyin paljon paremmin,vieläkin kaipailen. Lasten kannalta tosiaankin hankalaa,minunkin ainokaiseni on siellä Suomessa,ei kauhean helppoa se etäisyys.Onneksi on sentään Skypet ja vastaavat...

      Poista
    3. Hauska juttu nuo sukulaiset tuolla Ameriikassa ja sukuloimiset entisaikoina ;)

      Nyt kun ryhdyin tarkemmin ajattelemaan ,minullakin on (kaukaista) sukua eli mummoni serkkuja jossain USA:n itärannikolla. Ja meilläkin osa kävi asumassa ja muutti takaisin - ettei me Yaelian oltaisi sukua ;) Ei vaan, niinhän sitä juuri 1800-luvun lopulla vaihteessa paljon Amerikkaan muutettiin muutoinkin Suomesta ja muualtakin Euroopasta. Ja osa palasi takaisin kotimaahansa - jota ihmettelen minäkin.

      Poista
    4. Äh, näissä omissa höpinöissäni unohdin tietenkin kommentoida tuota lapsiasiaa. On tämä maailma siinä mielessä muuttunut ehkä parempaan, että Skypet sun muut sähköpostit on keksitty. Kun asuin nuoruudessani 80-luvulla perheeni kanssa Stamfordissa, Connecticutissa, nauhotimme sukulaisille mankalla kasetille jouluterveiset Suomeen sukulaisille. Lisäksi kirjoitmme kirjeitä harvakseen. Nyt yhteydenpito on helpompaa. Voin kuitenkin kuvitella, että tieto siitä, että oma lapsi/lapset on kaukana, tuntuu haikealle. Elämä on monien valintojen juttu ja lapsetkin jatkavat aikuisina elämäänsä. Äiti on on lapsilleen aina äiti.

      Kylläpä karkasin kauas vihreistä pavuista ;)

      Poista
  6. Tuosta unohtui vielä että puolet isoisän sisaruksista syntyi Jenkeissä,siis tuolla samalla matkalla sukulaisia tervehtimään;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai jai, kun saat mut nauramaan. Sellaista se sukulointi merten takana oli. Reissut kesti kauan ja perhe sen kun kasvoi :D

      Poista
  7. Hei! Kiitos taas tästä(kin) reseptistä, kokeilin ja tykkäsin. Tein myös tuota tomaattikeittoa ja ihastuin täysin. Enää ei ole niitä päiviä, että "mitä tekisin ruuaksi.." nyt on niitä päiviä, että tekisinkö tätä vai tuota vai sitä... =) niin paljon to do -listalla näitä sun vinkkejä..
    Kiitos!
    t. Salli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, Salli :) Kiva, että olet löytänyt kokeilemisen arvoisia reseptejä.

      On ilo bloggailla, kun siitä joku muukin saa jotain ;)

      Poista
  8. Vihreää papua käytän ihan älyttömästi omassa keittiössäni. Myös parivuotiaani on oppinut melkein preferoimaan sitä vaikka on tarjolla muutakin lisukevaihtoehtoa ;) Kiva simppeliresepti sen ympärille on aina tarpeen, kiitti :)

    VastaaPoista
  9. Pavut on kyllä mielettömän ihania, kaikki ne mutta vihreät erityisesti. Ja ihana resepti, kiitos taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, pavut ovat niin nam, että :)

      Kiitos Milma!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...