tiistai 25. syyskuuta 2012

Paahdettu tomaattikeitto lämpimien voileipien kera


Tuoreista tomaateista paahdettu tomaattikeitto lämmittää syyssateiden aikaan ja tuo iloista auringon säteilyä keittiöön kauniilla värillään. Uunista leijailee myös täyteläisen ihana paahtuneiden kasvisten tuoksu. Keiton seuraksi meillä nautittiin tuhteja lämpimiä voileipiä. Tomaattia keitossa ja leivillä - tomat på tomat ;)

Tomaattikeitto on ajankohtainen myös kypsyvän tomaattisadon johdosta. Ihana asia tämä syksy satokausi! Jos et kuitenkaan raaski käyttää kasvattamiasi tomaatteja keittoon, onneksi  niitä löytyy myös kaupoista ja toreilta. Inspiraation keittoon löysin täältä.

Chilit ja valkosipulit paahtuvat uunissa lähes makean makuisiksi. Chilejä voi paahtaa useamman, poimia ne pelliltä ja lisätä niitä vähän kerrallaan keittoon. Näin keitosta saa haluamansa tämäkkää. Meillä lapsiperheessä, lapset varhaisteiniyden kynnyksellä, yksi chili oli sopiva määrä. Aikuiseen makuun chiliä voisi hieman lisätä. Käytin chilinä viljelemääni Aji Christalia, mutta reseptiin sopivat kaikki chilit maun mukaan. Jos haluat pyöristää tomaatin makua, voit lisätä ruokalusikallisen Sukrinia tai sokeria.

Leiville suolalihan päälle levitin amerikkalaista keltaista sinappia, jota nykyään saa ostettua ainakin Citymarketeista. Voi leivillä toki käyttää Dijon- tai tavallista sinappia. Minä vaan satun pitämään keltaisen sinapin mausta. Lienee ameriikan makutuliainen pastrami-delivoileivistä ;)

keiton väri vaihtelee tomaattien mukaan

Paahdettu tomaattikeitto
6:lle

1,5 kg tomaatteja
1         punainen paprika
1         sipuli
4         valkosipulinkynttä
1-2      punaista chiliä
2,5 dl  kanalientä tai kasvislientä (tarvittaessa hieman enemmän)
0,5 dl  basilikaa, korianteria tai timjamia silputtuna
neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa ja mustapippuria

tarjoa keiton kanssa:
ranskankermaa, fetaa, mozzarellaa tai vuohenjuustoa
tuoretta yrttisilppua

Halkaise tomaatit, poista niistä kanta ja asettele ne leikkauspinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle, hieman oliiviöljyllä kostutetulle uunipellille. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet. Laita paprikat pellille tomaattien joukkoon. Lohko sipuli neljään osaan ja laita ne pellille. Lisää valkosipulin kynnet kuorineen pellille. Halkaise chilit, poista kanta ja siemenet ja laita ne pellille. Ripottele kasvisten päälle hieman oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda kasviksia 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi ja niiden kuoret tummuvat hieman.

Jätä kasvikset pellille 10 minuutiksi jäähtymään. Poista kasviksista kuoret. Kumoa kasvikset ja niistä irronnut liemi varovasti tehosekoittimeen ja surauta niistä tasainen sosekeitto.  Kaada sosekeitto kattilaan. Voit myös hienontaa keiton kattilassa sauvasekoittimella. Lisää sosekeittoon kanaliemi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa kanalientä ja tarkista maku. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää lopuksi yrttisilppu.


Tuhdit lämpimät voileivät

5-6     siivua leipää
150 g mozzarellaraastetta
2        kananmunaa
0,5 dl basilikaa, timjamia tai korianteria
          kinkku-, naudanliha-, broileri- tai kalkkunaleikkelettä
2        tomaattia siivuina
amerikkalaista keltaista sinappia
voita tai margariinia

koristeeksi:
rucolaa

Sekoita juustoraaste, kananmunat ja yrttisilppu kulhossa. Voitele leivät rasvalla ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä leipien päälle leikkeleet ja voitele ne sinapilla. Asettele leipien päälle tomaattisiivut. Jaa kananmuna-juustoseos leipien päälle. Paista leipiä 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Koristele valmiit leivät rucolalla.

unohdin ottaa valokuvan ennen kuorien poistamista



4 kommenttia:

  1. Ihana kuuloinen keitto! Oli varmaan hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Keitto kuulostaa ihanalta! Tomaattikeitto oli lapsuudessa herkkukeittoani,mutten ole pitkään aikaan valmistanut tomaattikeittoa,joten ilmojen kylmennettyä voisikin valmistaa tätä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Suomessa on riittävän sateista ja synkeää, että aurinkoisen lämmittävä keitto toimii. Te muut saatte vielä odotella viileämpiä päiviä ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...