torstai 13. syyskuuta 2012

Tacokastike


Tacokastike on meksikolaisen aterian klassikko. Sitä voi käyttää mitä moninaisimmin, lähes kaiken meksikolaisen ruoan kera. Itse tekemällä tacokastike maistuu ihanan raikkaalle ja silti tutulle. Erittäin hyvää!

Kastikkeen tulisuutta voi vaihdella oman makumieltymyksen mukaan chilin ja valkosipulin määrää muuttamalla. Puolikas chili ja yksi valkosipuli tuottavat miedon kastikkeen, ainakin meidän perheen mielestä. Hienonnan kaikki kasvikset suhteellisen pieneksi, koska pidän kastikkeen rakenteesta enemmän siten, mutta tämä on vain fiilisjuttu. Kukin veistelee omalla tyylillään :)

Kastikkeen voi tehdä jo edeltävänä päivänä, jotta sen saa tarjottua kylmänä. Meillä ei malteta odottaa seuraavaan päivään, vaan ensimmäinen maistelu tehdään jo valmistuspäivänä. Seuraavana päivänä jatketaan herkuttelua.

Kastike syntyy samanlaisella tavalla kuin italialainen marinara, mutta meksikolaisittain maustettuna. Onkohan kastikeilla varhaisia yhteyksiä? Vaikka meksikolainen ruoka on ihan "kasaria", lapsiperheessä se on yksi suosikki muiden joukossa. Kastikkeen rungon olen löytänyt Judith Fergusonin Tex Mex ruokien parhaat -keittokirjasta vuodelta 1993. Kastikkeella olen jo kyseisenä vuonna kerännyt kehuja kokkailessani ystäväni kanssa parille kaverille ;)


Tacokastike

1 tlk  (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
1       vihreä paprika hienonnettuna
1       sipuli hienonnettuna
0,5-1 chili hienonnettuna
1       valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl  valkoviini- tai punaviinietikkaa
1 rkl  Sukrinia (tai sokeria)
0,5 tl savustettua paprikajauhetta
0,5 tl korianterijauhetta
0,5 tl juustokuminaa
suolaa ja mustapippuria

Muusaa tomaatit haarukkaa käyttäen syvällä lautasella hienoksi - älä unohda essua. Kuullota sipuli ja vihreä paprika rasvassa. Lisää pannulle chili, valkosipuli, savustettu paprika, korianteri ja juustokumina. Hauduttele pari minuuttia. Lisää lopuksi muussattu tomaatti, etikka ja Sukrin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä puoli tuntia. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

 

6 kommenttia:

  1. Tacokastike on hyvää.Tuossa on just sellaiset ainekset,jotka saavat yhdessä hyvän maun aikaiseksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian! Pidän itse kovasti juuri tästä kastikkeesta :)

      Poista
  2. Pitäiskin taas tehdä tätä itse pitkästä aikaa! Itsetehtynä on kyllä superhyvää :-)

    VastaaPoista
  3. Tällä reseptillä lähdetään rakentamaan tätä iltaa, ja tuntuu että jatkossakin. Ei varmaan mitään estettä etteikö voisi pakastaa, kun tapana on aina tehdä suurkeittiöannoksia. (2 aikuista 4 poikaa + heidän tyttöystävät)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylijäävä tacokastike kannattaa pakastaa sopivan kokoisiin annoksiin. Onnistuu hyvin, olen kokeillut ;)

      Olen hengenheimolainen kanssasi – en halua ruoan loppuvan kesken, joten teen jättimäärin ruokaa. Yleensä aina reilusti liikaa. Toisin olen siihen tyytyväinen, sillä usein pakastan osan ja osan käytän omaan lounaaseen seuraavana päivänä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...