lauantai 8. syyskuuta 2012

Kookos-kylmäsavulohikeitto


Kylmäsavulohikeitossa on thaimaalainen keitto kohtaa suomalaiset juurekset. Makumaailmoja sekoitellen keitetty keitto. Kyssäkaali sopii lähes keittoon kuin keittoon, koska sillä on hyvin mieto maku. Mielestäni keitosta tuli oikein maukas ja se maistui tyttösillekin :)

Meillä ruoka suunnitellaan usein sen mukaan, mitä pääkokin mieli tekee. Tänään halusin lounaaksi kalaa ja keittoa. Lähikaupan tuorekalavalikoima oli perinteisen olematon, joten vakuumisti pakattu kylmäsavulohi ui kauppakassiini. Tämän keiton voi valmistaa perinteisemminkin vaihtamalla kookosmaito maitoon (tai 2 dl kermaan), kevätsipuli keltasipuliin (lisää heti aluksi juuresten kanssa), korianteri tilliin, maustamalla maustepippurilla ja laakerinlehdellä. Kirkkaan kalakeiton liemen ohje löytyy seljankan reseptistä.

Kylmäsavulohi ei kypsennystä tarvitse. Siksi se lisätään keittoon ihan lopuksi. Riittää, että kala muuttaa rakennetta kypsän kalan oloiseksi, vaalean oranssiksi. Kylmäsavulohi on valmiiksi erittäin suolaista, joten keittoon ei lisätä suolaa lainkaan.

Chilin voi leikata ohuiksi renkaiksi tai puolikkaiksi. Minulla on Aji Christal -chili vielä kypsymisen alkuvaiheessa ja väri jossain keltaisen ja oranssin välimaastossa. Laitoin chilin keittoon puolikkaina, jotta lasten oli helpompi löytää ja poimia chilit pois annoksistaan. Näin puolikkainakin niistä tuli ihana tulinen aromi keittoon. Niin ja kuten thaimaalaisissa annoksissa muutenkin, galangal- tai inkiväärilastut poimitaan viimeistään syödessä keitosta pois.


Kookos-kylmäsavulohikeitto

150 g  kylmäsavulohta (tai graavilohta) pieneksi paloiksi pilkottuna
n. 6 dl vettä
4 dl     kookosmaitoa
1         kyssäkaali pilkottuna sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi
2         porkkanaa pilkottuna
0,5-1   chili siivutettuna tai puolikkaina
2-3 cm pala galangalia tai inkivääriä siivuina
6         Kaffir-limetinlehtiä
1         kevätsipuli silputtuna
1         limen mehu
1 dl     korianteria silputtuna

Laita vesi kiehumaan. Lisää kyssäkaali, porkkana, chili, galangal ja limetinlehdet ja keitä niitä kunnes juurekset ovat pehmeitä, lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää joukkoon kookosmaito, kevätsipuli, limen mehu ja keitä uudelleen kiehuvaksi. Lisää lopuksi lohi ja korianteri. Sekoittele keittoa ja tarkista maku.
 

8 kommenttia:

  1. Tämä keitto vaikuttaa tosi hyvältä ja se toisi vähän vaihtelua kana-kookoskeittoon jota teen hyvin, hyvin useasti. Minä olen vaan kauhean arka käyttämään kylmäsavulohta juuri sen suolaisuuden takia. Joskus tilasin pizzaa jossa oli kylmäsavulohta ja se oli niin suolasta että sen pystyi juuri ja juuri syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä kana-kookoskeiton pohjalta lähdin miettimään tämän keiton makuja ;)

      Olin aikeissa laittaa enemmän kylmäsavulohta keittoon, mutta äkkäsin onneksi juuri tuon suolaisuusnäkökulman. Näin juuri hyvä.

      Pizzassa voisin kuvitella, että se on helposti liian suolaista kylmäsavulohen kanssa, koska mm. juustostakin tulee annokseen suolaa. Näin luulisin.

      Poista
  2. Täähän vaikuttaa kivalta idealta, kivoja makuja vähän yllättävästi yhdistettynä :)

    Mietin juurikin tänään kun karppausblogeja selailin läpi että sulla on kyllä sellainen blogi mitä monen karppauksen vastustajan pitäisi lukea. Terveellistä, hyvää ja monipuolista ruokaa eikä sellaista kun joissakin karppiblogeissa hyvänä ruokavaliona esitellään...kiloittain rasvaa, kamalia annoskokoja ja eines "liha"palleloita majoneesi kasan ja pakaste vihannesten kanssa Yööök, törmäsin taas tällaisiin tänään eli uutta luettavaa ei löytynyt mutta onneksi mulla on sut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma kiitos! Mukava kuulla, että viihdyt keittiössäni ;)

      Minun mielestäni karppausruoka on monipuolista ja terveellistä ruokaa. Toinen asia on jos itse valitsee ei niin terveellisiä vaihtoehtoja. Nänhän se menee perinteisen ruokavalionkin kohdalla.

      Poista
  3. Ihan samaa mieltä ja mun ruokavalio on ainakin ehkä 100 kertaa terveellisempi nyt kun joskus kun en vielä kiinnittänyt hiilareihin huomitota. Oon jotenkin muutenkin ymmärtänyt ravinnon laadun tärkeyden ja sen mikä on hyväksi mulle ja mikä ei.

    VastaaPoista
  4. Kyssäkaalia en ole koskaan kokannut enkä varmaan edes syönyt, pitääkin laittaa testattavien raaka-aineiden joukkoon. Keitto vaikuttaa ihanan aromaattiselta, just sitä mitä pitääkin näin syksyisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyssäkaali on todella hyvää, kannattaa kokeilla. Sitä voi rouskia palasina (kuorittuna tietenkin) sellaisenaan tai käyttää keitoissa, padoissa, laatikoissa tai paahdettuna. Se on miedonpi kuin kaalit yleensä. Suosittelen lämpimästi!

      Keitto on mukavan lämmittävän makuinen ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...