maanantai 10. syyskuuta 2012

Ihana ja karppi omenatäytekakku


Omenatäytekakku on helppo, karppi, gluteeniton, mielettömän hyvä ja ilmava. Vieläkin saan herkullisen ja onnellisen makumuiston mieleeni :)

Reseptin kehitin suolaisen kääretortun pohjalta. Tuota kääretorttua olen tehnyt useasti ja se on aina maistunut niin ihanalta. Nyt pohja sai uuden makean version. Ihanan täytekakkupohjan. Mikäli haluat useamman kerroksen, tee enemmän pohjalevyjä. Mikäli haluat isomman halkaisijan kakkupohjalle, suurenna annosta hieman. Muista kuitenkin, että kakkutaikinassa on vaahdotettua valkuaista, jota ei sovi odotuttaa, uunin pitää olla lämpimänä ja pohjat paistaa heti, kun ne on tasoiteltu vuokiin. Pohjasta saa suklaisen  lisäämällä siihen kaakaojauhetta ja pienen tilkan vahvaa kahvia.

vähän ennen loppua ;)

Leivoin kakun äitini syntymäpäiville viikonlopuksi. Veljeni, joka noudattaa myöskin vhh-ruokavaliota, sanoi tyytyväisyyttä puhkuen: "Onpa ihana syödä pitkästä aikaa kakkua. Näin herkulllista ja täysin sallittua herkkua." Äitini varmisteli, että laitan varmasti reseptin blogiini, koska hän on jo ennättänyt kehua kakkua ystävilleen. Kyllä oli muutoinkin leipurilla hulppean hyvä mieli, kun kakku maistui kaikille :)

illalla otettu kuva ei anna parastaan :(

Omenatäytekakku
8:lle

pohja:
3         kananmunaa
100 g  tuorejuustoa tai rahkaa
0,5 dl  sokeritonta siirappia (tai sokeria)
1 tl      leivinjauhetta
0,5 rkl psylliumia

Kakkulevyjen valmistaminen:
Voitele kaksi pientä kakkuvuokaa halkaisijaltaan 20-23 cm tai asettele vuokiin muotoon leikatut leivinpaperit.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisten joukkoon tuorejuusto, siirappi ja leivinjauhe. Lisää keltuaisseokseen psyllium rivakasti vispaten. Kumoa keltuaisseos valkuaisvaahtoon ja sekoittele taikina varovasti lastalla käännellen. Kumoa kahdelle pienelle kakkuvuoalle ja levitä varovasti tasaiseksi. Paista 150 asteessa 25 minuuttia. Anna kakkulevyjen jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista alla olevien reseptien mukaan omenahilloke, rahka-kermavaahto ja makea mantelirouhe.

Kakun kokoaminen:
Älä kostuta kakkulevyjä. Laita toinen kakkulevy tarjoilulevylle, levitä omenahilloke sen pintaan. Levitä omenahillokkeen pintaan rahka-kermavaahtoa. Aseta toinen kakkulevy kermavaahdon päälle. Päällystä kakku rahka-kermavaahdolla. Ripottele makea mantelirouhe kakun päälle. Koristele lopulla kermavaahdolla kakku. Anna kakun viiletä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Omenahilloke

150 g   omenaa raasteena
0,25 dl valkoviiniä tai vettä
0,25 dl Sukrin (tai sokeria)
0,25 dl sokeritonta siirappia (tai vaahterasiirappia)
0,5 tl    kanelia
0,5 tl    raastettua inkivääriä

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keittele hilloketta välillä sekoitellen10-15 minuuttia, kunnes omena on kypsää. Lisää tarvittaessa hieman nestettä. Tarkista maku. Anna hillokkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kakun täyttämistä.

Rahka-kermavaahto

4 dl    vispi- tai kuohukermaa
100 g rahkaa
2 rkl   sokeritonta siirappia (tai vaahterasiirappia)
1 rkl   Sukrintomua (tai sokeria)
1 mm vaniljajauhetta

Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita sen joukkoon loput ainekset. Käytä kakun täytteenä ja kuorrutukseen.

Makea mantelirouhe

50-80 g mantelirouhetta
2 rkl      sokeritonta siirappia (tai vaahterasiirappia)

Paahda mantelirouhetta kuivalla, kuumalla pannulla samalla niitä sekoitellen. Varo polttamasta mantelia. Kun mantelirouhe on paahtunut, nosta pannu levyltä ja lisää siirappi kuuman rouheen joukkoon sekoitellen. Kumoa makea mantelirouhe kulhoon tai lautaselle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kakun koristelua.

Vinkki:
Sukrinista (karppisokerista) saa sukrintomua pörräyttmällä sitä tehosekoittimessa. Sur-rur ja saat ihanaa ja pölisevää tomukarppisokeria.

omenahilloke on ihanaa!

täytetty kakku ilman kuorrutetta ja koristelua


18 kommenttia:

  1. Aivan upea kakku!! Tuollaista pitäisi kokeillakkin! Jospa sitä innostuisi taas itsekkin jotain leipomaan. Täällä on ollut aika hiljaiseloa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana jälleen kuulla sinusta Kotiäiti!

      Nämä minun kuvani eivät tee oikeutta tälle kakulle, joka on ylimaallisen hyvää. Kannattaa kokeilla - innostut vielä leipomaan ihan alvariinsa ;)

      Poista
  2. Voih, kakkua! Kuola valuen saa taas katsella kuvia. :) Pohja näyttää ihanan kuohkealta, monesti (ainakin minulla) karppileivonnaiset tuppaavat lässähtämään jonkin verran...

    Mistä muuten hankit sokeritonta siirappia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä reseptissä kuohkeus onkin se ihanuus. Kakku on pehmeää, kuohkeaa ja ilmavaa. Aah!

      Toistaiseksi sokeritonta siirappia on Suomessa voinut ostaa vain netin kautta. Olen ostanut hiilariton.fi ja fitnessfirst.fi kautta. Jenkeissä tavallisissa ruokakaupoissa on vhh-siirappeja.

      Poista
  3. Ihan huikea resepti!!!! Ihana, ku sä jaksat kehitellä näitä! Tällä ohjeella täräytän kunnon kakun vain itselleni, kun suuri merkkipaalu saavutetaan 30-vuotispäivän kohdalla :)

    Ps. voisko pyytää sanavahvistusten poistoa? Mulla on välillä vaikeuksia lukea noita vahvistuksia... en usko roskapostia tulevan poistosta huolimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lady P! Onnea tulevan merkkipäivän johdosta!

      Erityiskiitos sanavahvistuspoistopyynnostä ;) Itse inhoan nuita sananvahvistuksia, koska ne oavt niin hankalia - näin korkeaan ikään ehtineenä en myöskään hahmota mokomia koukeroita. Sanavahvistus poistettu!

      Olin vahvasti uskossa, ettei minulla sellaista ole. Siis höpsöä vahvistusta. No, ei ole enää. Kiitos vielä :)

      Poista
  4. Hei! Sopisikohan tuohon täytteeksi lakat eli hillat. Ajattelin kokeilla, kun tulee ruskavieraita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hilkka!

      Ihan varmasti lakat sopisivat kakkuun. Oih - kakusta tulee taivaallisen ihanaa lakkatäytekakkua!

      Unohdinkin tuossa alkuosassa mainita, että täytekakkuun sopivat kaikki marjat omenahillokkeen sijaan tuoreina tai hillokeiksi keitettyinä. Ihan oman maun mukaan. Olipa hyvä, että otit asian esille :)

      Poista
    2. Käyn aina välillä täällä hakemassa inspiraatiota ruuanlaittoon, harvoin leivon, mutta näyttipä hyvältä. Myöhästyneet onnittelut samalla kummitädille

      Poista
    3. Kiitos Kaisa! Kerron terveisesi äidille :)

      Poista
  5. Hei. Tein tänään kokeeksi kakun niin, että täytin toisen puolen kakusta mansikoilla ja kermavaahdolla ja toisen puolen tuolla omenaseoksella ja kermavaahdolla. Nyt pitää sanoa, että se omenapuoli oli ehdottomasti parempi! Raikas ja maukas, eikä liian makea. Mulla ei ollut kahta samankokoista pientä vuokaa, niin laitoin isoon peltiin leivinpaperin ja paistoin siinä. Kun oli jäähtynyt niin puolitin kahteen saman kokoiseen palaan. Kävi hyvin niinkin:)
    Kiitos reseptistä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenahilloke rules ;)

      Olen paistanut kakkupohjat myös pellin päällä. Sen voi tehdä kuten mainitsit, tekemällä yhsen ison levyn, jonka puolittaa. Mutta sen voi myös tehdä levittämällä leivinpaperilla vuoratulle pellille kaksi suunnilleen samankokoista ympyränkaltaista taikinalevyä :)

      Poista
  6. Hei, voiko kakun tehdä kokonaan valmiiksi etukäteen (esim. edellisenä iltana) vai kannattaako odottaa täytteiden ja koristelun kanssa ja tehdä ne juuri ennen tarjoilua? Mietin, menevätkö pohjat löysiksi jos täytteen laittaa liian aikaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan olla vähän myöhässä vastauksen kanssa, mikäli tuo alla oleva on sinun kommenttisi.

      Pohja on suhteellisen pehmeä heti alkuun ja siksi sitä ei kostuteta. Meillä kakkua on jäänyt yli ja sitä on syöty seuraavana päivänä, jolloin se on ollut lähes yhtä ihanaa. Kakun ulkonäkö hieman väsähtää ja ripauksen kostuu seisoessaan. Tästä syystä tekisin kaiken muutoin valmiiksi tarjoilua varten, jopa edellisenä päivänä, mutta kokoaisin kakun vasta pari tuntia ennen tarjoilua.

      Poista
  7. IHANA KAKKU!!!! <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset!

      Tämä kakku on minunkin suosikki. Nyt onkin omppuaika, joten kannattaa leipoa ja nautiskella omenaherkuista, kuten tästä kakusta.

      Poista
  8. Onko vinkkejä, millä maidottomalla tuotteelle voisi korvata tuorejuuston/rahkan? ...synttärivieraissa on myös maidotonta ruokavaliota

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että huomasin kysymyksesi vasta nyt. Anteeksi viive. Tuorejuuston ja rahkan voi tässä korvata majoneesilla (majoneesissahan ei ole maitotuotteita vaan öljyä, kananmunaa, etikkaa ja mausteita) sekä kaikenlaisilla kasvisperäisillä tuotteilla: tuorejuuston kaltaisella tuotteella esimerkiksi soijatuorejuusto tai itse tehdyllä pähkinätuorejuustolla) , vaahdotetulla kookoskermalla, itse tehdyllä pähkinäjogurtilla tai vegemajoneesilla.

      Jos myöhästyin vastauksessa, toivottavasti löysit jonkin vaihtoehdon, jotta sait leivottua tämän ihanan kakun.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...