perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kesäkurpitsakeitto


keitto on oikeasti kauniimman vihreä
Kesäkurpitsakeittoa olen keitellyt vuosia. Se maistuu aina erinomaiselta, mutta jostain syystä kesällä se tuntuu kesäiseltä keitolta. Ehkä nippusipuli  ja omalta ryytimaalta poimitut yrtit antavat kesäfiiliksen. Olen yleensä käyttänyt puolikkaan Koskenlaskija-juustoa tässä keitossa, jonka eri maustetut ja maustamaton versiot sopivat siihen oivasti. Juusto saostaa keittoa ja tuo siihen kermaisaa tuntua. Pastanjauhantaa-blogista bongasin uutena juttuna Aura-juuston käytön keitossa. Toimii jopa niin hyvin, että poikasenikin tykkäsi keitosta!

Yrttejä voi käyttää vapaasti sekaisin. Tällä kertaa minulla oli nipussa mäkimeiramia, basilikaa ja timjamia. Lipstikkaa olisin laittanut, mutta mökkipuskani on ihan uusi pikkutaimi. Tuon kotoa ison vihdan lipstikkaa ensi visiitillä. Keiton maku vähän vaihtee käytettyjen yrttien mukaan ja minä tykkään käyttää niitä runsaasti. Teen yleensä melko paksun keiton. Kun taas teen keitosta alkuruokaa, ohennan sitä kasvisliemellä tai valkoviinillä. Keiton voi koristella rapealla pekonimurulla, ranskankermalla tai leipäkrutongeilla.

Leivoin keiton seuraksi leipätikkuja, mutta niiden resepti vaatii edelleen kehittelyä. Palaan leipätikkujen reseptiin myöhemmin ;)


Kesäkurpitsakeitto

1 iso kesäkurpitsa (n. 500 g) karkeiksi paloiksi pilkottuna
3 nippusipulia varsineen, silputtuna (tai 1 keltasipuli)
1 valkosipulinkynsi silputtuna
rasvaa freesaamiseen
2 dl vettä, tarvittaessa enenmmän
(1 dl valkoviiniä)
0,5 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä kasvisliemijauhetta
0,5 tl mustapippuria
100 g sulatejuustoa, vuohenjuustoa tai homejuustoa
1,5 dl hienonettuja yrttejä (timjamia, basilikaa, mäkimeiramia, lipstikkaa ym.)

Freesaa hetken kesäkurpitsaa ja sipulia. Kun kesäkurpitsa alkaa kellertyä, kaada päälle pari desiä vettä (ja viini, tällöin vähemmän vettä) ja kasvisliemivalmiste. Keitä, kunnes kesäkurpitsat ovat lähes pehmeitä 10-15 minuuttia. Lisää paloiteltu juusto, silputut yrtit ja mustapippuri. Anna keiton muhia, kunnes juustoa alkaa sulaa. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Tarkista maku ja keiton rakenne. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...