tiistai 31. toukokuuta 2011

Caesar-salaatti marinoitujen jättikatkarapujen kera


Caesar-salaatti on helppo ja herkullinen salaatti lähes kaikkien makuun. Perus-caesariin voi lisätä mitä hyvänsä proteiinia; grillattua kanaa, kalaa tai lihaa - tai olla lisäämättä. Marinoidut, grillatut jättikatkaravut ovat meidän perheen herkkua!   

Koska haluan tehdä vähähiilarista ruokaa, caesar-salaatin leipäkrutonkina olen käyttänyt rukiista leipää (salaatin reseptistä linkki leivän reseptiin). Aloitin ruoanlaiton leivän leipomisella. Leivän kohotessa marinoin katkaravut ja sen jälkeen valmistin salaattikastikkeen. Tämän jälkeen kaikki sujui lähes itsestään. Idean krutonkien valmistamiseen olen lainannut Pastanjauhantaa-blogista.


Marinoidut jättikatkaravut

400 g jättikatkarapuja sulatettuna ja kuorittuina (pieni pyrstön pää voi jäädä)

marinadi:

3 rkl limen mehua
3 rkl öljyä
1 tl Sambal Oelek –chilitahnaa
¼ tl savustettua paprikaa (hot)
½ tl suolaa
1 dl persiljaa silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 sitruunaruohon varsi paloina

Sulata, valuta ja kuivaa jättikatkaravut huolellisesti talouspaperiin.

Sekoita marinadin ainekset. Laita jättikatkaravut pakastepussiin ja kaada marinadi päälle.  Sulje pussi ja kääntele katkaravut ja marinadi sekaisin. Pyörittele pussia välillä, jotta marinadi sekoittuu katkarapuihin. Anna marinoitua vähintään tunti. Paista tai grillaa katkaravut.

Caesar-salaatti

2 roomansalaattia
3 viipaletta rukiista leipää
1 dl persiljaa silputtuna
oliiviöljyä
suolaa
valkosipulijauhetta
80 g parmesaanilastuja

kastike:
1 keltuainen
4 anjovisfileetä
1 rkl limenmehua
1 rkl vettä
1 tl Dijon sinappia
¼ tl savustettua paprikaa (hot)
mustapippuria
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Krutongit: 
Leikkaa leivät kuutioiksi. Lisää joukkoon persiljan lehdet. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja valkosipulijauhetta. Sekoita kevyesti. Paahda uunissa 180°c:ssa 10-15 minuuttia. Kuivaa leipäkuutioita paperin päällä.



Kastike: 
Kaada keltuainen korkeaan kulhoon, jossa voit sekoittaa sauvasekoittimella. Lisää keltuaisen joukkoon hienonnetut anjovisfileet, limenmehu, vesi, sinappi, savustettu paprika, mustapippuri ja lopuksi ohuena nauhana öljy. Mausta kastike valkosipulilla. Laita kastike jääkaappiin tekeytymään.

Salaatin kokoaminen:
Kokoa salaatti juuri ennen tarjoilua. Huuhdo salaatinlehdet hyvin, valuta ja pilko salaattikulhoon. Kaada kastikeesta puolet salaatille. Ripottele päälle parmesaaniraastetta ja lisää rapeat leipäkrutongit. Sekoittele kevyesti. Tarkista, mikäli haluat lisätä kastiketta salaattiin. Mikäli kastiketta jää hieman yli, voit laittaa sen pikkuruiseen kulhoon katkarapujen dippausta varten. Tarjoa salaatti marinoitujen jättikatkarapujen kanssa.


lauantai 28. toukokuuta 2011

Thai lihapullat kookosmaitokastikkeessa



Thaimaalaisten mausteiden tuoksu on huumaavaa. Chili, valkosipuli, galanga, sitruunaruoho, currytahna, kalakastike ja limetin lehdet antavat maku- ja tuoksunautinnon, jonka ääressä hiljentyy ruoan antamaan aistien elämykseen. 


Tähän asti olen käyttänyt purkista galangaa, mutta ilokseni löysin Stockalta tuoretta  tätä inkiväärin sukulaista. Sitruunaruohoa löytyy nykyään tuoreena, kuivattuna ja purkissa tahnana. Tuoreen sitruunaruohon uloimmat suojalehdet tulee poistaa ja leikata kannasta pala pois. Vaalea alaosa voidaan silputa hyvin hienoksi ja käyttää lihapullissa. Loput varresta leikataan muutaman sentin paloiksi, jotka käytetään kastikkeessa (tai keitoissa). Nämä sitruunaruohon palat ovat puisia ja ne poistetaan liemestä ennen ruokailua. Limetin lehdet ja galangan palaset poistetaan samaten liemistä ennen ruokailua. 

tarjoa thai lime-kukkakaaliriisin kera
Thai lihapullat kookosmaitokastikeessa

Thai lihapullat
1 dl kookoskermaa, -maitoa tai vettä
1 kananmuna
400 g broilerin jauhelihaa
1 punainen chili raastettuna
2 valkosipulin kynttä raastettuna
1 rkl galangaa tai inkivääriä raastettuna
1 kevätsipuli hienoksi silputtuna
1 rkl hienonnettua sitruunaruohoa
2 rkl kalakastiketta
½  dl korianteria silputtuna

Kookosmaitokastike
1 tlk (400 ml) kookoamaitoa
1-2 rkl punaista currytahnaa
1/2 dl maa- tai cashewpähkinöitä
1 rkl Sukrin
1 rkl kalakastiketta
2 cm galangaa tai inkivääriä ohuina siivuina
1 sitruunaruohon varsi
4 limetin lehteä
2 kevätsipulia pilkottuna
100 g siitakesieniä kevyesti pilkottuna
(8 punaista kirsikkatomaattia halkaistuna)
1/2 dl korianterisilppua koristeluun

Lihapullien valmistus: Sekoita kookoskerma, Pofiber ja kanamuna. Anna turvota 10 minuuttia. Kuullota kevyesti pannulla chiliä, valkosipulia, inkivääriä, kevätsipulia ja sitruunaruohoa. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Käytä kertakäyttöhanskoja sekoittaessasi ja pyörittäessäsi lihapullat. Käytä kylmää vettä käsissäsi pyöritellessäsi pieniä pyöryköitä. Tarkista maku paistamalla pieni pala jauhelihataikinaa pannulla. Paista rasvassa paistinpannulla tai uunissa 220 asteessa noin 15 minuuttia.

ihana tuoksu!


lihapullat jäävät paiston jälkeen vaaleiksi
Kookosmaitokastikkeen valmistus: Sekoita kookosmaito, currytahna, Sukrin, kalakastike, galanga, sitruunaruoho ja limetin lehdet kattilassa  ja keitä niitä 5 minuuttia. Lisää joukkoon siitakesienet ja kevytsipuli. Keitä 10 minuuttia. Tarkista maku, lisää currytahnaa tai kalakastiketta tarvittaessa. Lisää lihapullat ja pähkinät (+ tomaatitit) kuumenna kastike uudelleen kiehuvaksi. Koristele korianterilla.

perjantai 27. toukokuuta 2011

Thai lime-kukkakaaliriisi


Olen tehnyt aikaisemmin sitruunakukkakaaliriisiä intialaisen menun yhteydessä, pitkän ruokalistan viimeisenä reseptinä. Nyt postaan kukkakaaliriisin reseptin erikseen, jotta se on helpompi löytää. Tämä resepti on maustettu thai ruokaa varten. Sitruunakukkakaaliriisi on suunniteltu intialaisen ruoan kanssa nautittavaksi, mutta sopii muidenkin ruokien kanssa. Mausteita vaihtamalla saat herkullisen riisin kuhunkin ruokaan sopivaksi.

Poista sitruunaruohosta uloimmat lehdet ja leikkaa siitä kanta pois. Käytä pelkästään vaaleinta osaa heti kannan jälkeen ja silppua sitruunaruoho hyvin hienoksi. Voit käyttää lopun varresta paloina esimerkiksi thai kookosmaitokastikkeeseen. Sitruunaruohon varrenpalasista saa kastikkeeseen ihanan aromaattista sitruunaista makua. Sitruunaruohoa löytyy lisäksi kuivattuna ja tahnana purkissa. Kuivattua en tässä reseptissä käyttäisi, mutta tahnaa voi hyvin käyttää. Thaimaalaiseen keittoon ja kastikkeisiin sopivat myös kuivatut sitruunaruohon pätkät. Limetin lehtiä saattaa joskus löytää tuoreena, mutta pääsääntöisesti käytän purkissa olevia kuivattuja limetin lehtiä.

maku herkullisempi, kuin ottamani keltainen kuva...

Thai lime-kukkakaaliriisi

1 kukkakaali
1 tl kurkumaa
1-2 rkl kookoskerma tai -maitoa
1-2 rkl voita tai margariinia
3 rkl rouhittuja maapähkinöitä
1 rkl sitruunaruohoa hyvin hienoksi silputtuna
3 limetin lehteä 
(1/2-1 raastettua punaista chiliä) 
1  limen mehu
1  limen raastettu kuori
suolaa ja mustapippuria myllystä

koristeeksi:
1/2 dl korianterisilppua

Kukkakaaliriisin valmistuksen näet tästä. Raasta kukkakaali ”riisiksi” monitoimikoneella. Sekoita kukkakaaliriisi ja kurkuma mikroastiassa ja kypsennä täydellä teholla 3 minuuttia. Sulata voi pienessä voikattilassa, lisää pähkinät, sitruunaruoho, limetin lehdet ja chili. Sekoittele hetken lämmöllä. Lisää kookoskerma, limemehu ja limen kuoriraaste. Keitä varovasti hetken. Kaada seos pannulta kukkakaaliriisin joukkoon. Sekoita. Laita kukkakaaliriisiseos takaisin mikroon n. 5 minuutiksi, kunnes riisi on kypsää. Tarkista maku, lisää suolaa ja mustapippuria. Koristele korianterin lehdillä.

torstai 26. toukokuuta 2011

Kaksi nokkosnäkkäriä


nokkosnäkkäriä feta-basilikatuorejuuston kera
Olen odotellut nokkosaikaa pitkin kevättä. Leivoin ensimmäiset nokkosnäkkärit jo jonkin aikaa sitten, kun testailin rakennetta. Minun piti leipoa mökillä viikonloppuna jälleen yksi testierä, mutta nokkospenkkini ;) oli vielä vain muutaman hassun nokkostupsun kokoinen.  Onneksi kotoa nokkosia löytyy!

Olen kehitellyt siemennäkkäristä nokkosnäkäkkärille kaksi versiota. Erona näkkäreissä on vain proteiinit; tummemmassa olen käyttänyt hamppuproteiinia ja vähän vaaleammassa BakeProta. Hamppu-nokkosnäkkäri maistuu ”vihreämmälle”, enemmän kuivatuille kasveille. BakePro –nokkosnäkkäri maistuu ehkä raikkaammalta, nokkosemmalta? Hmm. Lapsimakuraatini tuomio oli: molemmat hyviä, ehkä BakePro –nokkosnäkkäri partempi. Kumpikin parempi.

Näkkärien kannattaa antaa kuivua paistamisen jälkeen joko pelleillä tai avoimessa kulhossa. Kun näkkärit ovat kuivia ja rapsakoita, ne kannattaa siirtää paperipussiin.

vasemmalla hamppu- oikealla BakePro -nokkosnäkkäri
 Kaksi nokkosnäkkäriä

n. 1 dl     ryöpättyä nokkosta silppuna (n. 1 litra putsattuja nokkosia)
2  + 1  dl auringonkukansiemeniä
2 rkl   fiberhuskia eli psylliumia
½ dl    pellavansiemeniä
1 dl     Pofiber
1 dl     Fibrex
1 dl     hamppuproteiinia TAI BakeProta
1- 1 ½ tl suolaa
2 + 4 dl vettä

Nokkosten ryöppäys
Laita vettä kiehumaan 5 litran kattilaan. Pese ja huuhdo nokkoset. Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Huuhdo nokkoset kylmässä vedessä. Laita kulhoon kaksi desiä kylmää vettä ja hienonna sauvasekoittimella nokkoset silpuksi taikka voit silputa nokkoset hienoksi veitsellä (muista, että tässä reseptissä tarvitset kuitenkin yhteensä 6 dl vettä). Nokkosta voit nyt käyttää kuten pinaattia.

Hienonna 2 dl auringonkukansiemenistä monitoimikoneen leikkuuterällä. Kaada hienonnetut auringonkukansiemenet toiseen kulhoon. Lisää jauheen joukkoon loput kuivat aineet ja sekoita.  Lisää sen jälkeen nokkossilppu ja vesi. Sekoita huolella. Anna turvota 10 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan, kahta pellillistä varten. Levitä taikinat taputellen ohuiksi levyiksi. Voit käyttää kertakäyttöhanskoja levittämisessä (pakastepussikin toimii).

Paista molemmat pellilliset samanaikaisesti kieroilmauunissa 160 asteessa ensin 10 minuuttia. Ota pellit uunista ja jaa pizza- tai taikinapyörällä kumpikin näkkileipä 4 x 4 palaan. Laita pellit takaisin uuniin vielä 50-60 minuutiksi. Vaihda näkkäripeltien paikkoja puolessavälissä paistoaikaa.

lauantai 21. toukokuuta 2011

Pikafocaccia ja fetatahna


 
Pikafoccacia ei ole oikeaa focacciaa ollenkaan. Oikeassa focacciassa mm. käytetään hiivaa nostatusaineena. Halusin kuitenkin tehdä focaccian näköisen nopean ja herkullisen leivän.  Käyttämäni taikinan alkuperäinen resepti on Rapetin kehittämä juustoleipäset. Kyseinen juustoleipästen resepti on perheemme suosikki pikaleipää leivottaessa.

Leivinjauheella kohottaessa, taikinaa ei saa tehdä liian paksuksi. Oma vuokani on 27 cm x 16,5 cm kokoinen muistaakseni brownie-vuoka. Leivän paksuus oli paiston jälkeen noin 2 cm. Leipää voi siis syödä sellaisenaan leikaten tai murtaen reunasta taikka halkaisten ja täyttäen herkuilla. Maukas fetatahna leivän väliin syntyy maustamattomasta tuorejuustosta, murustetusta fetajuustosta, basilikasilpusta ja hienonnetuista aurinkokuivatuista tomaateista (+pieni pyöräytys mustapippurimyllystä). 
 
näyttää melkein oikealta focaccialta...
Pikafocaccia

2 ¼ dl mantelijauhetta
3 tl leivinjauhetta
150 g juustoraastetta
3 kananmunaa

päälle:
4 kirsikkatomaattia halkaistuna
7 minimozzarellapalloa
oliiviöljyä
basilikan lehtiä silputtuna tai rosmariinin lehtiä
sormisuolaa

runsas oliiviöljy "katoaa" pinnalta leivän paistuessa
Sekoita leivinjauhe mantelijauheeseen. Lisää juustoraaste ja kananmunat. Kaada ja tasoittele taikina oliiviöljyllä voideltuun vuokaan.

Painele tomaatinpuolikkaat ja mozzarellapallot leivän päälle.  Taputtele oliviiöljyä pullasudilla leivän pintaan. Ripottele lopuksi basilikasilppu ja sormisuola leivän pinnalle.

Paista 200 asteessa kunnes leivän pinta saa kauniin värin, noin 15 minuuttia.

torstai 19. toukokuuta 2011

Parsapiirakka parmankinkulla



Kuten aikaisemminkin todettu, parsa on parasta! Tänään leivoin parsapiirakan, jonka tekemistä olen halajannut jo jonkin aikaa. Piirakka sai erinomaisen vastaanoton sekä lapsiltani että aikuisilta. Poikani kummisetä lähti meiltä resepti taskussaan - saapi kummitäti lähipäivinä parsapiirakkaa :)

Pohja on melko runsas, joten sitä voi vähän pienentää. Annan kuitenkin alla käyttämäni määrät, jotta mittasuhteet pysyvät kohdallaan. Tyttäreni halusi minun lautaselta kantapalan, koska pohja oli niin hyvää. Tämä sopii kaikenlaisten suolaisten piirakoiden pohjaksi! Nam!



Parsapiirakka parmankinkulla


Piirakkapohja:
 3,5 dl mantelijauhetta
1 dl fibrexiä
1 dl parmesaania raastettuna
100 g voita tai margariinia
1 rkl kylmää vettä (tarvittaessa vähän lisää)
1 kananmuna

Täyte:
n. 11 tankoa parsaa
100 g parmankinkkua
3 kananmunaa
2 dl kermaa
2 dl raastettua parmesaania
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
mustapippuria ( ja suolaa, jos ei kinkkua)

Sekoita pohjan kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan levätä jääkaapissa uunin lämpenemisen ajan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Poista parsoista kova kantaosa. Lyhennä parsat vuokaan sopiviksi. Kietaise jokaisen parsan ympärille kinkkusiivu. Lado parsat vierekkäin pohjan päälle. Sekoita kananmunat, kerma, parmesaani, ruohosipuli ja mustapippuri keskenään ja kaada seos parsojen päälle. Paista piirakkaa 185 asteessa noin 25 minuuttia.


 

tiistai 10. toukokuuta 2011

Parsaa grillattuna munakastikkeen kera


Parsa- ja grillauskausi ovat ovat alkaneet. Parsa on herkullista keitettynä, mutta ei pöllömpää grillattuna. Vappuna sain vinkin ystävältämme Tomilta pekonin käyttämiseen parsan kanssa grillatessa. Meillä oli vain ilmakuivattua kinkkua, mutta se toimi mahtavasti! Maut olivat ihania! Improvisoidessani vappuaaton menuta, pyöräytin juoksettuneen hollandaisekastikkeen. Maku oli erinomainen, rakenne ei ihan.

Sain äitenpäivälahjaksi Rozanne Goldin kirjan "low carb 1-2-3: 225 simply great 3-ingredient recipes". Kirjassa on resepti, jossa valmistetaan kermaista, sitruunamunakokkelia. Reseptin selosteessa mainostetaan, että munakokkeli maistuu hollandaisekastikkeelle. Tuunasin reseptiä ja tein siitä munakastiketta parsalle. Tämä "köyhän miehen hollandaisekastike" on helpompi valmistaa kuin hollandaiskastike, vaikka vesihaudekypsentämistä tarvitaankin. Jos ylikypsentää munakastiketta, saa pehmeää munakokkelia. Sekin sopii ja maistuu parsan kanssa ;)  

Parsaa voi grillata ilman pekonia tai kinkkua, mutta ne tuovat herkullista makua.

Parsan grillaus

500 g vihreää parsaa
100 g ilmakuivattua kinkkua
parmesaania

Leikkaa tai napsauta parsojen kannasta puinen osa, noin pari senttiä pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, jos varret vaikuttavat napakoilta. Muutoin niistä kannattaa kuoria muutaman sentin matkalta kannnasta. Jos parsat joutuvat odottamaan hetken valmistusta, ne kannattaa laittaa kylmään veteen. Mikäli ne joutuvat odottamaan vähän pidempään, ne kannattaa kääriä märkään pyyhkeeseen ja laittaa jääkaappiin. 

Pyöräytä kolmen parsan ympärille ilmakuivattu kinkkusiivu. Pinoa samalla valmiit parsakimput lautaselle ja grillaa ne heti. Parsoja ei tarvitse esikeitää, vaan ne kypsyvät grillissä 10-15 minuutissa. Parsojen kypsymistä kannattaa loppuvaiheessa seurata tiiviisti. Älä grillaa parsoja lötköiksi, vaan al dente. Haarukalla tai puutikulla voi tarkistaa kypsyyden. Tarjoa kastikkeen (tai sulan voin) ja parmesaanilastujen kera.



Munakastike parsalle 

5 kananmunaa
1 luomusitruunan mehu (tai muun pienen sitruunan mehu)
1/8 tl cayennepippuria
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria


Laita kattilan pohjalle noin viisi senttiä vettä kiehumaan. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää munien joukkoon sitruunamehu ja cayennepippuri. Laita kerroskattilan haudutusosaan ruokalusikallinen voita sulamaan. Pienennä lieden lämpötilaa puoleen maksimista. Lisää munaseos joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää toinen voi lusikallinen ja vatkaa seosta koko ajan kunnes kastike alkaa paksuuntua. Ota kerroskattilan yläosa pois kuuman vesihauteen päältä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.

Meillä kastike joutui odottamaan parsoja...

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hamppuhampurilaiset Lindströmin pihveillä aura- ja avokadokastikkeiden kera


Toukokuun ruokahaasteen järjestää viime kuun voittaja hyvänmaunrajalla. Aiheena on hampurilainen.  Innostuin aiheesta mm. koska olen kehitellyt leipä/sämpyläreseptejä jo jonkin aikaa. Otan haasteen vastaan hamppuhampurilaisella, jossa on Lindströmin aurainen pihvi, aura- ja avokadokastikkeet. Väliin olen laittanut em. lisäksi rucolaa, tomaattia ja punasipulia. Kyseessä on hassujen värien ja hyvien makujen liitto.

Hamppusämpylät olen kehitellyt rukiisesta leipä -reseptistä. Olen vaihtanut nesteeksi Koffin Lite -oluen, koska siitä saa leipää maltaista makua ilman valtavia hiilihydraattiannoksia. Kalliin riisiproteiinijauheen olen vaihtanut hamppuproteiiniin ja vahvistanut sen osuutta taikinassa. Halusin kehitellä uuden reseptin hassulle vihreälle hamppuproteiinille. Sämpylöistä tuli herkullisia!

 
Hamppusämpylä

1 dl   täysjyvä ruisjauhoja
1 pss  (11 g) kuivahiivaa
3,3 dl    Koffin Lite -olutta
2 rkl      rypsiöljyä
2 tl        suolaa
3 rkl      pellavasiemenrouhetta
1 dl       vehnäleseitä
2 ¼  dl   hamppuproteiinijauhetta
2 ½ dl   gluteiinia

Valuta lavuaariin kuumaa vettä. Laita oluttölkki veteen lämpenemään. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Avaa oluttölkki varovasti ja kaada se kulhoon. Lisää lämpöiseen olutliemeen öljy, suola ja pellavansiemenrouhe. Lisää taikinaan loput ainekset. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa hitusen hamppuproteiinijauhetta, jotta taikina ei tarttuisi käsiin. Anna taikinan kohota 45 minuuttia. Leivo taikinasta sämpylöitä. Litistä sämpylät leivinpaprin päällä. (Tässä kohdassa voit raakapakastaa osan sämpylöistä).  Anna kohota 20 minuuttia.

Paista sämpylät 200 asteessa n. 20 minuuttia. Sämpylöiden pohjaa napauttaessa pitäisi kuulua kumea ääni. Anna sämpylöiden jäähtyä ennen leikkaamista.



Punajuuri ja aurajuusto ovat aina olleet herkkujani. Ne sopivat upeasti yhteen. Koemaistajani; omat lapset, naapurin lapsi sekä naapurin rouva kehuivat kilvan hamppareita. Lapset antavat palautteen, ainakin meillä, melkoisen suoraan ja aidosti. Hyvässä ja pahassa. Lainasin Lindströmin pihvien reseptin rungon täältä, koska tavallisesti olen keittänyt punajuuret kokonaisina, kuorinut ne kypsinä ja raastanut ne sen jälkeen. Oli kiva kokeilla uudella tavalla.

Unohdin ottaa kuvia pelkistä pihveistä...

Lindströminpihvit

400 g naudan jauhelihaa
200 g punajuuria
1 rkl punaviinietikkaa
2 dl  vettä
1 tl  suolaa
2 tl  Sukrinia
1 dl Pofiberiä
1 sipuli silputtuna
2 kananmunaa
2 rkl kaprista 
1 dl auramurua
2 rkl tuoretta timjamia silputtuna
valkopippuria

Kuori ja raasta punajuuret. Mittaa kattilaan punajuuriraaste, etikka, Sukrin ja suola. Keitä 20 minuuttia kannen alla, kunnes punajuuriraaste pehmenee. Tarkista, että pohjalla on koko ajan tilkka vettä. Anna jäähtyä. Kaada punajuurivesiseos kulhoon, lisää joukkoon Pofiber. Anna niiden turvota kymmenen minuuttia. Silppua sipuli, freesaa se rasvassa. Lisää sipuli ja loput ainekset punajuuriseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile pihveiksi leivinpaperin päällä. Grillaa, paista pannulla tai 225-asteisessa uunissa kypsiksi.
   
Kastikkeiksi tai majoneeseiksi valitsin aura- ja avocadokastikkeet, koska ne sopivat sekä maku, että värimaailmaltaan hamppuun ja punajuureen. Avocadokastikkeen tulisuutta voi lisätä laittamalla ripaus enemmän cayennepippuria. 



Homejuustokastike

1 dl majoneesia
1 tl worcesterhire kastiketta
½ tl sinappijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
2 rkl tuoretta timjamia
¾ dl auramurua

mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta mustapippurilla. Laita makuuntumaan jääkaappiin.

Avokadokastike

2 kypsää avokadoa
1 rkl limen tai sitruunan mehua
¼ tl cayennepippuria

2 rkl tuoretta ruohosipulia
1 rkl kermaa tai ranskankermaa
mustapippuria

Halkaise ja kuori avocadot. Poista niistä siemenet. Muussaa avokadot haarukalla tasaiseksi muussiksi. Lisää loput ainekset ja mausta mustapippurilla. Laita makuuntumaan jääkaappiin.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Tacomauste


 
Valmiissa mausteseoksissa on käytetty paljon suolaa, sokeria ja lisäaineita. Jätin suolan (ja sokerin) pois tästä tacomausteesta, koska sitä on helppo lisätä oman maun mukaan. Idean mausteseokseen löysin minlavkarbomat -blogista. Muokkailin alkuperäistä reseptiä ja käytin omassa mausteseoksessani tulista chilijauhetta. Nam! 

Testailin maustetta ulkofilepihveihin eilen ja tänään purkkitonnikalaan. Kumpikin maistui mielestäni oikein herkulliselle. Ulkofilepihvit paistettiin mediumiksi ja maustettiin molemmin puolin tacomausteella ja ripauksella suolaa. Pihvit siivutettiin maustamisen jälkeen ja käytettiin fajitaksen tapaan, tosin meillä tuoreiden vihannesten kanssa. Tonnikalaan lisäsin pari ruokalusikallista majoneesia ja kaksi teelusikallista tacomaustetta. Ihanan tulista! Tonnikalaseos tarjottiin kasvisten kera.


Tacomauste

3 rkl chilijauhetta (mietoa, "tavallista")
3 rkl juustokuminaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua meiramia
2 tl   cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita mausteseos ilmatiiviiseen purkkiin.
Käytä pintamausteena tai noin 1 tl / 100 g jauhelihaa, lisää hieman vettä ja anna kiehua 5-10 minuuttia.


Jälkikirjoitus: Olen lisännyt reseptiin maininnan mieto chilijauhe, helpottamaan mausteseoksen tekemistä. Sain nimittäin kommentin satunnaiselta vierailijalta, joka oli käyttänyt vahvaa chilijauhetta. Tällöin mausteesta oli tullut liian tulista. Vahvaa chilijauhetta voi käyttää, mutta huoattavasti vähemmän kuin reseptissä. Kiitos rakentavasta kommentoinnista :)

torstai 5. toukokuuta 2011

Pestoinen kesäkurpitsaspagetti

 
Menen hieman välineurheilun puolelle. Ihastuin nimittäin Min lavkarbomat -blogissa olleeseen Julienne kuorimaveitseen (Julienne peeler). Kuorimaveitsellä sai kesäkurpitsasta spagettimaisia nauhoja. Kävin eilen Stockmannilla ja löysin oman Röslen Julienne peelerin. Minua jännitti etukäteen mahtaako löytöni toimia toivomallani tavalla. Lapsenomainen ilo oli aito, kun vetelin kesäkurpitsasta spagettinauhoja! Eihan tämä veitsi makua muuta, mutta oli hauska saada uudenlaista rakennetta kesäkurpitsapastalle.


Tein spagetin lämpimäksi lisukkeeksi ulkofilepihveille. Ulkofilepihvit eivät kaivanneet muuta kuin paistamisen ja maustamisen (suolaa ja pippuria). Pesto on klassikkokastike, jota voi käyttää niin monessa. Jos on kiire, sen voi ostaa valmiina kaupasta. Minulla on aina purkki kaupan pestoa jääkaapissa, tilanteisiin kun en ehdi tehdä omaa pestoa. Tuore pesto on kuitenkin maukkainta.

Pestoinen kesäkurpitsaspagetti

2 kesäkurpitsaa
4 rkl pestoa
1 avocado pilkottuna
10 keltaista kirsikkatomaattia halkaistuina
raastettua parmesaania

Raasta kesäkurpitsat Julienne kuorimaveitsellä spagetiksi, jättäen siemen osan pois. Kypsennä spagetit pikaisesti mikrossa, vesihauteessa tai pannulla (+ ripaus rasvaa). Jätä spagetti al dente. Sekoita spagetin joukkoon pesto. Koristele spagetti avocadolla ja kirsikkatomaateilla. Ripottele päälle parmesaania.

Pesto


1 ruukku basilikaa
½ dl mantelirouhetta tai -jauhetta
1 dl parmesaania raastettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
¾  dl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Laita basilika, mantelirouhe, parmesaani ja valkosipuli teräleikkurilla varustettuun tehosekottimeen. Surauta silpuksi. Lisää oliiviöljy vähitellen. Lisää mausteet. Surauta, kunnes sopiva rakenne.


keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Manteliletut



Olen kehitellyt tätä reseptiä jonkin aikaa. Aluksi en saanut mitään taikinan turpoamista aikaiseksi. Lopuksi päädyin lisäämään Fiberhuskia taikinaan - se vihdoin toimi. Fiberhusk on jauhettua psylliuminkuorta. Sitä saa päivittäistavarakaupoista. Viimeksi sitä etsiessäni huomasin, että Fiberhusk-tuotenimen lisäksi on ainakin toinen vastaava tuote myynnissä: Urtekramin Psyllium 200 g pussissa. Kaupoissa kannattaa katsoa tarkkaan gluteenittomia tuotteita, koska voi löytää uusien yritysten vastaavia tuotteita, mitä on tottunut käyttämään.


Taikina on melko paksua, mutta letut ovat paistumisen jälkeen sopivia - ja herkullisia! Kokeilin myös paistaa isompia lettuja. Ne onnistuvat, mutta niiden kääntäminen vaati hieman harjoittelua. Isoista letuista tuli myös vähän liian paksuja. Jos haluat letuista makeita herkkuja, lisää taikinaa Sukrinia tai muuta makeutusainetta.

Manteliletut

1 kananmuna
4 dl vettä, vischyä, olutta (Koffin Lite) tai Alpro Soya
¾ tl suolaa
2 ½  dl mantelijauhetta
1 dl BakeProta
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl Fiberhuskia
(1 tl Sukrin)





Vatkaa munan rakenne rikki. Lisää loput aineet. Anna turvota 5 minuuttia. Paista lettuja pienellä lettupannulla. Käytä reilusti rasvaa paistamiseen.

Ei niin kaunis isompi lettu...mutta onnistuu. Kannattaa kokeilla käyttää vain 1/2 rkl psylliumia, tuleeko silloin isoista letuista ohuempia. Vaikeutena voi olla letun kääntäminen. Herkullisia lettuhetkiä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...