perjantai 6. toukokuuta 2011

Tacomauste


 
Valmiissa mausteseoksissa on käytetty paljon suolaa, sokeria ja lisäaineita. Jätin suolan (ja sokerin) pois tästä tacomausteesta, koska sitä on helppo lisätä oman maun mukaan. Idean mausteseokseen löysin minlavkarbomat -blogista. Muokkailin alkuperäistä reseptiä ja käytin omassa mausteseoksessani tulista chilijauhetta. Nam! 

Testailin maustetta ulkofilepihveihin eilen ja tänään purkkitonnikalaan. Kumpikin maistui mielestäni oikein herkulliselle. Ulkofilepihvit paistettiin mediumiksi ja maustettiin molemmin puolin tacomausteella ja ripauksella suolaa. Pihvit siivutettiin maustamisen jälkeen ja käytettiin fajitaksen tapaan, tosin meillä tuoreiden vihannesten kanssa. Tonnikalaan lisäsin pari ruokalusikallista majoneesia ja kaksi teelusikallista tacomaustetta. Ihanan tulista! Tonnikalaseos tarjottiin kasvisten kera.


Tacomauste

3 rkl chilijauhetta (mietoa, "tavallista")
3 rkl juustokuminaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua meiramia
2 tl   cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita mausteseos ilmatiiviiseen purkkiin.
Käytä pintamausteena tai noin 1 tl / 100 g jauhelihaa, lisää hieman vettä ja anna kiehua 5-10 minuuttia.


Jälkikirjoitus: Olen lisännyt reseptiin maininnan mieto chilijauhe, helpottamaan mausteseoksen tekemistä. Sain nimittäin kommentin satunnaiselta vierailijalta, joka oli käyttänyt vahvaa chilijauhetta. Tällöin mausteesta oli tullut liian tulista. Vahvaa chilijauhetta voi käyttää, mutta huoattavasti vähemmän kuin reseptissä. Kiitos rakentavasta kommentoinnista :)

10 kommenttia:

  1. Hyvä ajatus tehdä mausteseosta isompi satsi kerralla, paljon parempi kuin nykerrellä kutakin kertaa varten mittalusikallinen sitä ja toinen tätä.

    Olen uusi lukija, löysin blogiisi toisen blogin kautta eilen. Muuten olen kyllä tuttu vuosien, oikeammin vuosikymmenten takaa:)

    Terveisin kummipoikasi äiti, joka aloitti eilen oman bloginsa :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Campasimpukka :)

    Aikas hauska, että löydetään toisiamme vähän toisesta näkövinkkelistä!

    Terkkuja kummipojalle!

    VastaaPoista
  3. Ihana tacomauste!!
    Kokeiltu kahteen kertaan. Lapsille mietona ja itselle tulisena :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kotiäiti, kiva kuulla positiivista palautetta :))

    Olen ollut todella tyytyväinen tacomausteeseen. Käytän sitä myös guacamolessa ja jauhelihan mausteena.

    VastaaPoista
  5. satunnainen vierailija17. huhtikuuta 2013 klo 19.59

    Hei! Tein ohjeellasi seoksen ja jäin miettimään, mitä chilijauhetta käytit? Ostin Meiran tulista chilijauhetta ja aika tujua tuli. Lisäsin paprikaa ja sipulijauhetta miedontamaan makua. Muuten maistui herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että mausteestasi tuli turhan tulista. Toivottavasti miedontaminen auttoi. Muuten tämä tacomauste on mielestäni erinomainen ja se sopii moneen menoon ;)

      Hyvä huomio chilijauheesta. Olen käyttänyt "tavallista" chilijauhetta, joka ei ole erityisen tulista. Chilijauheita on todellakin vahvuudeltaan monenmoisia. Toisia riittää, kun käyttää pikkaisen, toisia tarvitsee taas laittaa reilusti. Laitanpa tuohon reseptiin huomautuksen.

      Kiitos vielä kerran, kun kerroit kokemuksestasi!

      Poista
  6. satunnainen vierailija18. huhtikuuta 2013 klo 8.05

    Kiitos nopeasta vastauksesta ;). Viitsitkö vinkata merkkiä, mitä käytit?
    Omasta seoksesta sain sopivampaa, kun lisäilin noita mainitsemiani aineita. En ole vielä seosta käyttänyt ruoanlaitossa, joten lopullista arviota ei voi vielä antaa. Tuoksu on kuitenkin tosi hyvä ja varmasti tulee käytettyä. Oletko muuten huomannut, että kaupassa on myös chijauhetta, jossa on jo valmmina muitakin mausteita, vaikka siinä siinä lukee chilijauhe, on siis valmis mausteseos.
    Toinen, mitä mietin, niin käytätkö kuivattua korianteria (siis niitä lehtiä) vai korianterin siemeniä? Ja onko sillä väliä?
    PAhoittelen pilkun viilausta, mutta kiinnostaa vain ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa yhtään pilkun viilailu. Minusta on hyvä, kun kysyy niin, että saa kaiken haluamansa tiedon.

      Tutkin tarkemmin maustepurkkejani ja käväisin chiliyhdistyksen sivuilla. Chilijauheita löytyy kahta lajia: 1. Chilijauhesekoitus, joka sisältää chilin lisäksi mm. juustokuminaa, valkosipulia, suolaa ja oreganoa. 2. Lisäksi löytyy myös pelkkiä chilijauheita. Olen tässä omassa reseptissäni käyttänyt jauheseosta (noloa myöntää, koska pyrin sekoittamaan sekoitukseni itse). Omassa purkkini on Mc Cormickin chilijauhe(seosta), mutta sisältö voi olla muunkin merkkistä, koska ostan mausteet ilman purkkeja ja purkitan kotona. Perusmausteen saa siis käyttämällä chilijauheseosta, mutta puhdasta chilijauhettakin voi käyttää. Jos laittaa chilijauhetta, annostusta tulee merkittävästi vähentää - chilin tulisuudesta riippuen sanoisin ainakin kolmannekseen ts. enintään ruokalusikalliseen.

      Teen uuden mauste-erän kesällä, koska minulla on vielä nykyistä maustetta jäljellä pieni määrä. Kokeilen silloin maustamattomalla chilijauheella. Laitan tänne sitten kommenttia, miltä mauste vaikuttaa.

      Korianterina tässä mausteseoksessa käytin nimenomaan jauhettua korianterin siementä. Ei sillä sinänsä ole väliä, mutta siemenistä saa vahvemman maun kuivamausteeseen. Rakastan korianteria myös tuoreena :)

      Ps. Toivottavasti viihdyt sivuillani niin, että saan sinusta vakituisemman lukijan ;)

      Poista
  7. satunnainen vierailija18. huhtikuuta 2013 klo 13.52

    Kiitos taas kerran. Olenkin usein vieraillut sivuillasi ja kommentoinutkin anonyymina tuohon "ribsi-juttuun". Keskustelimme ruokavalioista ;).
    Lisäilen vielä mausteisiini lisää muita "lieventäviä" mausteita tarpeen mukaan.
    Itselleni oli yllätys, että niin monet chilijauheet ovatkin oikeasti mausteskoituksia, siksi asiaa ihmettelinkin. käytin myös itse korianterin siemeniä. Saa allit kyytiä, kun mausteita hienontaa mortellissa ;) Itse yritän kanssa vältellä parhaani mukaan sekoituksia, siksipä tätäkin aloin tekemään, kun meilläkin on aika suosittu mauste.
    PAljon löytyy hyviä ohjeita, seuraavaksi kokeiluun menee tuo selleripaistos, on jo tarpeetkin kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh! Kiva kuulla, että olet sivujani selaillut :)

      Selleripaistos oli mielestäni todella onnistunut kokeilu. Tosin, nyt se ei ole kokeilu enää vaan oiva lisuke ruoalle ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...