keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Suklaatryffelit



Äitini rakastaa suklaatryffeleitä. Nyt syyskuussa hänellä oli syntymäpäivä, joten tein hänelle lahjaksi suklaatryffeleitä reseptin kera. Minusta on kiva antaa itsetehtyjä herkkuja lahjaksi. Lahjan kanssa sopii mielestäni resepti mukaan, jotta lahjansaaja voi halutessaan tehdä samaisia herkkuja myös itse. Välillä olen antanut mm. joulukorttina jonkun erityisen hyvän reseptin; saaristolaisleivän taikka lämpöisen glögin reseptin. Hups, nyt menin jo joulun juttuihin, mutta ajatus tässä oli pointtina.

suklaatryffelipaketti äidille
Olen aivan haltioissani raakasuklaan maailmasta. Nämäkin suklaatryffelit ovat raakasuklaata sisältäen hillittömästi terveeellisiä hyvyyksiä. Ja maistuvat järjettömän hyvälle. - Olenko jo käyttänyt kaikki äärimmäiset kehusanat? Lapseni nautiskelevat suklaatryffeleitä autuaallisina ja sanovat: "Hmmm... Ihania!" Voin siis suositeella, kylmästi, lämpimässä nämä herkut sulavat ;)

Alkuperäisen reseptin löysin täältä. Minun reseptini on vhh, mutta ihan taviksen siitä saa helposti vaihtamalla Sukrintomun tomusokeriin. En ole tehnyt tomusokerilla suklaatryffeleitä, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei makeuta liikaa (alkuperäisessä reseptissä oli 1 dl tomusokeria, ei enempää). Sukrintomua taas tarvitaan enemmän, kuten olen reseptiini lisännyt. Reseptini on perusresepti suklaatryffeleille. Tätä reseptiä on helppo muokata; voi lisätä muitakin makuaineita ja sattumia, hienonnettuja rusinoita, kaakaonibsejä, pähkinöitä, suklaamurusia, kuivattuja marjoja... Pinnalle voi kaakaon lisäksi pyöritellä erilaisia rouheita mm. pähkinää ja suklaata.

Kaakaovoin, neitsytkookosöljyn, Sukrintomun, vaniljajauheen ja raakakaakaojauheen saa ostettua luontaistuotekaupoista sekä netin kautta. Ruokakaupoista voi joistakin löytyä vaniljajauhetta, mutta erittäin harvoista.


Suklaatryffelit

100g kaakaovoita
100g neitsytkookosöljyä
1 dl + 0,5-0,75 dl  Sukrintomu
1 tl   vaniljajauhetta
4 rkl  raakakaakaojauhetta
1       kananmuna
(1 mm rommiaromia)

pinnalle:
kaakaojauhetta tai Sukrintomua  (Sukrintomu kannattaa siivilöidä lautaselle)

Raasta kaakaovoi karkeaksi raasteeksi. Laita se sulamaan vesihauteeseen (hanasta kuumaa vettä alle, ei lämmitetä liedellä!). Laita kookosöljypurkki hanakuumaan veteen, jotta öjly sulaa. Yhdistä sulaneet rasvat ja anna niiden jäähtyä hieman. Mittaa kulhoon 1 dl Sukrintomua, vaniljajauhe ja kaakaojauhe. Sekoita ne vispilällä sekaisin. Lisää kananmuna ja vispaa se joukkoon. Lisää rasvat vähän kerrallaan koko ajan vispaten. Maista seosta, makeuta oman maun mukaan (minä lisäsin 0,65 dl Sukrintomua) ja mausta halutessasi esim. rommiaromilla. Jatka vispaamista koko ajan, kunnes rasva on hyytynyt ja taikina on hirmuisan paksun kermavaahdon kaltaista.

Varaa kolme teelusikkaa käyttöösi. Ota taikinasta teelusikalla vaahtopallukka. Irrota pallukka toisella teelusikalla ensimmäisestä ja tipauta pallukka kaakaojauhoiselle syvälle lautaselle, laita taikinateelusikka odottamaan seuraavaa vaahtopallukkaa. Pyörittele kahdella teelusikalla pallukkaa siten, että se saa kaakaopinnan ja hieman pyöristyy. Laita kuorrutettu pallukka isolle lautaselle odottamaan. Jatka samoin koko taikinan kanssa. Jos haluat, voit lopuksi kevyesti pyörittää pallukoita uudelleen kaakaojauheessa, lusikalla pyöritellen ja tarvittaessa vähän kädellä avittaen (käsissä pyörittely sulattaa rasvoja ja koko homma muuttuu tahmaisaksi), jolloin muoto muuttuu kikkareesta enemmän palloksi. Laita makeiset kovettumaan jääkaappiin tai pakkaseen. Säilytä tryffeleitä kylmässä.
raastettu kaakkaovoi vesihauteessa

neitsykookosöljypurkki lämpimässä vedessä


aluksi taikina on löysää ja tummaa
rasvojen hyytyessä taikina paksuuntuu ja vaalenee

2 kommenttia:

  1. Noita suklaatryffeleitä pitää kyllä ehdottomasti kokeilla, sen verran herkullisilta näyttävät. Alkaa melkein kuola valua kun katsoo noita kuvia. ;)

    Ostinkin sattumalta tänään ensimmäistä kertaa neitsytkookosöljyä. Olisiko sinulla erityisiä vinkkejä sen käyttöön? Ainakin ruuanlaitossa ja kauneudenhoidossa sitä voi käyttää, missä muussa?

    Mistähän tuota kaakaovoita voi ostaa? :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Manna :)

    Minusta tuntuu, että suklaatryffelit ovat paljon ihanamman makuisia, kuin heppoiset valokuvani ovatkaan.

    Minäkin olen vastikään tutustunut neitsytkookosöljyyn, joten vain makeisissa olen sitä käyttänyt. Olen lukenut, että jotkut käyttävät sitä paistinrasvana, mutta ehkäpä joku voisi kommentoida ja antaa meille muille kokemattomille vinkkejä?!

    Kaakaovoita saa ostettua luontaistuotekaupoista. Se muuten tuoksuu huumaavasti kaakaolle :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...