maanantai 3. kesäkuuta 2013

Thaimaalaiset kalakakut (Thot Man Pla)


Thaimaalaiset kalakakkuset ovat katukeittiöiden pikaruokaa, jotka uppopaistetaan asiakkaan odottaessa vieressä. Ne ovat mietoja ja kuitenkin maukkaita. Kalakakkusia tarjoillaan thaimaalaisten hölsykurkkujen, korianteridipin tai thai sweet chili -kastikkeen kera.

Thaimaalaiset kalakakut ovat lähtöisin keskisestä Thaimaasta. Niiden nimi thaiksi oทอดมันปลา ja meidän kirjaimistolla nimiä on lukuisia: Thot Man Pla, Thod Mun Pla, Tod Man Pla, Thawt Man Plaa ja Tawd Mun Pla. Kalakakkusia voi syödä välipalana, alkuruokana tai osana thaimaalaista buffettia.

Reseptini ainesluettelo on suhteellisen pitkä. Sitä voi kuitenkin muutella tai jättää jotain pois omien mieltymysten mukaan tai kotoa löytyvien eineisten mukaan. Ainakin sitruunaruohon, kaffirlimetinlehden (tai limen raastettu kuori) ja galangalin (tai raastettu inkivääri) voi jopa jättää pois kalakakkusten perusreseptin kärsimättä. Itse satun nauttimaan suunnattomasti ihanista, tuoreista kasviksista. 

Tuoreet vihreät pavut tulee ryöpätä. Reseptissä on siihen helppo ohje. Jos vaihdat pavut paprikaan tai käytät pakastepapuja, ryöppäämistä ei tietenkään tarvita.

Kalakakkusten kera tarjosin thaimaalaista hölskykurkkua ;)

Thaimaalaiset kalakakut (Thot Man Pla)
noin 20 kalakakkusta

500 g haukea tai muuta vaaleaa kalaa pilkottuna pieniksi paloiksi
50 g   vihreitä papuja tai puolikas paprika hienonnettuna
3        kevätsipulia hienonnettuina
2        valkosipulinkynttä silputtuna
1        kananmuna
1        sitruunaruohon sisus huolella hienonnettuna
1        Kaffirlimetin lehti hyvin hienoksi silputtuna tai yhden limen raastettu kuori
0,5-1  punainen chili hienonnettuna (muista hanskat!) tai 0,5 tl chilirouhetta
0,5 dl korianteria silputtuna
1 rkl   punaista currytahnaa (red curry paste)
1 rkl   kalakastiketta
1 tl     galangalia tai inkivääriä raastettuna
0,5 tl  suolaa

paistamiseen tai uppopaistamiseen:
öljyä

Papujen ryöppäys:
Huuhtele pavut. Leikkaa niistä tyvet pois. Laita ne kattilaan kylmään veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Ryöppää papuja viisi minuuttia. Siivilöi, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta ne. Silppua pavut pieniksi siivuiksi.

Mittaa monitoimikoneen kulhoon kevätsipuli, valkosipuli, kananmuna, sitruunaruoho, kaffirlimetin lehtisilppu, chili, korianteri, currytahna, kalakastike, galangal ja suola. Surauta leikkuuterällä vihreäksi kastikkeeksi. Lisää joukkoon kalapalat ja surauttele taikinaksi. Lisää lopuksi joukkoon pavut ja pyöräytä taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat tai sekoita pavut lusikalla joukkoon. Pavunpalasten kuuluu jäädä sattumiksi kakkusiin. Paista pieni koepala ja tarkista taikinan maku. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vartti.

Ota taikinaa kahden ruokalusikallisen verran veteen kostutettuihin käsiin, pyöräytä kalapulla ja lopuksi litistä se noin viiden sentin kokoiseksi jauhekalapihviksi. Laita valmiiksi taputellut pihvit voipaperille odottamaan.

Lämmitä kattilassa tai pannulla öljy kuumaksi. Ota kansi kattilan luo mahdollisen tulipalon varalle. Paista tai uppopaista molemmin puolin muutama kalakakkunen kerrallaan, kunnes ne ovat saaneet kullanruskean kauniin värin. Nosta reikäkauhalla kypsät kalakakkuset talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy talouspaperiin.

kaikki ainekset kannattaa pilkkoa ennen taikinan valmistamista (pavut alhaalla oikealla ryöpättyinä)



6 kommenttia:

  1. Ai ihanaa ;thaimaalaiset kalapullat ovat lempparikalapulliani(olen kerran niistä kirjoittanutkin) joita teen tosi usein mutta hieman erilailla:omiini tulee kalaa,paljon korianteria,kalakastiketta,curry-tahnaa,valkosipulia,sitruunamehua ja kuorta eli vähemmän aineksia kuin sinulla.Teen niitä melkein aina kun on vieraita ja niistä tykätään aina hurjan paljon:)Täällä käytän niihin Niilin ahventa joka on sellainen kivasti lihainen kala.Olin myös kerran (Suomessa) thai-kokkauskurssilla ja silloin sain niitä ensimmäisen kerran.Nyt tekee taas mieli tehdä niitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Thaimaalaiset kalapullat ovat ihania. Ensi kerralla kokeilen sinun versiota; siinä kun on kaikki lempparimausteeni. Korianteri on järisyttävän hyvää!

      Poista
  2. Tätä voisikin kokeilla kun (jos) alkaa kalaa verkoista tulla! Hyvä ruotoisilla pikkukaloille, ruodot päreiksi vaan. Pitäisi vaan saada verkot veteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se näissä kalapullissa mahtavaa onkin, kun voi käyttää haukea ja muita vähemmän arvostettuja kaloja niihin. Tuloksena saa todella maukkaita kalaruokia. Särjet sun muut kalat muusiksi ja tuoreet yrtit ja mausteet sekaan. Loistoruokaa ja eettisyyskin on kohdallaan ;)

      Poista
  3. Mä oon kattonut välillä BBC Lifestyle -kanavalta Come dine with me:tä ja siellä on ainakin pari kertaa tehty kalakakkuja ja kiinnostais tehdä sellaisia itsekin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan! Näistä saa kivaa vaihtelua kanaruokiin ja ovat vielä mukavan maukkaita.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...