lauantai 22. kesäkuuta 2013

Uunissa kuivatut tomaatit öljyyn säilöttynäUunissa on kätevä kuivattaa tomaattia. Tomaatit saavat kuivattaessa arominsa tiivistymään ihanasti ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa salaateista vaikkapa kastikkeisiin tai paistoksiin. Reseptissä mainitaan kirsikkatomaatit, mutta samalla tavalla voi kuivattaa isompiakin tomaatteja siivutettuina tai ohuehkoina lohkoina.

Kun tomaatteja saa edullisesti tai kaapissa on liian paljon kypsiä tomaatteja, joita ei ehdi käyttää, on sopiva aika kuivattaa tomaatteja öljyyn säilöttäväksi. Tosin, en ehkä säilyttelisi näitä itse kuivatettuja tomaatteja viikkoa pidempään jääkaapissa. Tein juhannuksena fetasalaatin, johon käytin tuoreen tomaatin sijaan näitä kuivattuja tomaatteja öljyssä. Kun käyttää laadukasta oliiviöljyä, voi tomaattien öljylientä käyttää muun muassa salaatin kastikkeena yhdessä mieleisensä etikan kanssa. Lisäksi kuivattuja yrttejä voi käyttää tuoreiden sijaan tomaattien maustamiseen.

Minä roiskin yrtit ja mausteet ronskisti tomaateille niin, että mausteita oli myös pitkin leivinpaperia. Tässä asiassa saa olla uskollien omalle tyylilleen, ripottelemalla mausteet huolellisesti kunkin tomaatin päälle tai suurpiirteisesti kuten minä tein.

valkosipuleista poistetaan kuoret kuivattamisen jälkeen, muttei haittaa ,vaikka poistaisi ne jo ennen uuniin laittoa ;)


Uunissa kuivatut tomaatit öljyyn säilöttynä

500 g kirsikkatomaatteja
sormisuolaa
mustapippuria
0,5 dl lipstikkaa, salviaa  tai timjamia hienonnettuna
3-4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä

Halkaise tomaatit ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle pellille leikkauspinta ylöspäin. Laita myös valkosipulinkynnet leivinpaperille. Ripottele tomaattien päälle sormisuolaa, mustapippuria ja lipstikkaa. Kuivaa tomaatteja 100 asteessa kiertoilmauunissa tai 120 asteessa tavallisessa uunissa pari tuntia, kunnes ne hieman käpristyvät reunoilta ja tuntuvat nahkeilta. Jos et käytä kiertoilmauunia, pidä puukauhaa uuniluukun välissä, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Kumoa uunikuivatut tomaatit ja valkosipulit lasipurkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä sen verran, että tomaatit peittyvät. Anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittamista. Valmista tarjottavaksi jääkaappikylmänä.


9 kommenttia:

 1. Nami:) Itsekin olen tuollaista tehnyt mutta niin että olen kuivattanut tomaatit kuivurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivurilla pystyy kuivattamaan lähes kaikkea. Minä olen kuivatellut vain sieniä, mutta selvästi pitäisi ryhtyä monipuolistamaan repertuaaria. Sinähän olet tehnyt leivonnaisiakin kuivurilla. Kuivuri esiin ja hommiin ;)

   Poista
  2. Ehdottomasti;D Kuivuri on mitä monipuolisin laite:)

   Poista
 2. Nää vois olla kokeilemisen arvoisia! Kivaa juhannuksen aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen viimeistään sadonkorjuun aikaan, kun ihania meheviä tomaatteja on tarjolla toreilla tai omassa puutarhassa runsain määrin :)

   Poista
 3. Osaatkos arvioida kauanko nämä säilyvät purkeissa viileässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että uunikuivatut öljyyn säilötyt tomaatit ovat hyviä vielä kuukauden kuluttua.

   Poista
 4. Minä teen savustettuja ja kuivattuja tomaatteja ja mausteena ainoastaan kiinanruohosipuli. Kaksi tuntia leppäsavua ja sitten 16 tuntia kuivauskaapissa. Siis ei mitään mausteita.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...