sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Ajat - thaimaalaiset hölskykurkut


Hölskykurkut ovat raikkaan kesäisiä tuorekurkkusalaatteja. Vaikka tämä kurkkusalaatti on maustettu thaimaalaisittain, se on yllättävän mieto ja lempeän makuinen, tietenkin chilin tulisuus vaikuttaen asiaan. Salaatti jopa tuoksuu ihanalle. Meillä koko perhe söi salaattia hyvällä ruokahalulla. Varokaatten kesävieraat: meillä tarjotaan tänä kesänä grilliruoan kera thaimaalaisia hölskykurkkuja!

Ajat eli thaimaalaiset hölskykurkut sopivat tarjottavaksi uppopaistetun, grillatun ruoan sekä thairuoan kera. Minun salaatissani on maapähkinöitä ja tuoretta korianteria, jotka kuuluvat salaattiin tai sitten eivät - kokki päättäköön itse. Perinteisiä reseptejä löytyy kumpaisellakin tavalla. Ajatin perusainekset ovat tuore kurkku, salottisipuli, punainen chili ja etikkaisen makea liemi. Kurkun voi kuoria kokonaan tai raitoina. Minä pidän kuoren antamasta väristä, joten kuorin vain kirpsakkaan makuiset kurkut kuten avomaankurkun. Mandoliinia tai juustohöylää voi käyttää kurkun siivuttamiseen mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Tosin resepti toimii erinomaisesti myös ihan tavallisina siivuina.

Lisäpäivitys:
Facebookissa minulta kysyttiin mistä tämä kurkkusalaatti on kotoisin. Selasin omat thaikeittokirjat, enkä löytänyt niistä vastausta, joten uppouduin googlen kaikkitietävään seuraan.

Ajat, ajad, achad ja achatอาจาด rakkaalla thaimaalaisella on monta nimeä latinalaisella kirjaimistolla. Vastaus ei ole Kanada, vaan salaatti on aikojen saatossa saapunut thaimaalaiseen keittiöön eteläisiltä naapureilta Malesiasta ja Indonesiasta, joissa sen nimi on acar. Salaattia kuuluu muun muassa etelä-thaimaalaisten muslimien ruokakulttuuriin sekä sitä tarjotaan myös satay-vartaiden kera (lähde).  Useissa eri lähteissä on mainittu, että salaattia tarjotaan kalakakkusten kera.

tarjosin thaimaalaisia hölskykurkkuja uppopaistettujen kalakakkusten kera (huomenna resepti niihin)

Thaimaalaiset hölskykurkut (Ajat)

1        kurkku tai kaksi avomaankurkkua
0,5-1  punainen chili hienonnettuna (muista hanskat)
1-2     salottisipulia halkaistuina ja hyvin ohueksi siivutettuina
0,5 dl maapähkinäitä tai suolapähkinöitä
0,5 dl korianteria silputtuna

kastike:
1 dl    vettä
0,5 dl riisi- tai valkoviinietikkaa
2 rkl  makeutta kuten sokeria, erytriolia tai erytriolin ja stevian sekoitusta
1 tl    kalakastiketta

Valmista kastike ensin, jotta se saa aikaa jäähtyä. Mittaa pieneen kattilaan vesi, etikka ja makeutusaine. Keitä lientä viisi minuuttia. Anna liemen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen liemeen kalakastike (ei tosin haittaa, jos laitat sen jo kiehutusvaiheeseen).

Jos käytät maapähkinöitä, liota niitä hetki kylmässä vedessä, jotta saat ne helposti kuorittua. Kuivata maapähkinät talouspaperiin tai puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Rouhi pähkinöitä vähäsen ja paahda ne kuumalla, kuivalla pannulla. Jos taas käytät suolapähkinöitä, rouhi niitä kevyesti ja laita sivuun odottamaan.

Voit kuoria kurkun halutessasi, mutta avomaankurkut kannattaa kuoria. Halkaise kurkku pitkittäin ja kaavi siitä siemenet pois. Siivuta kurkun puolikkaat hyvin ohuiksi puolikuiksi ja laita ne sekoituskulhoon. Lisää kulhoon chili, sipuli, korianteri ja pähkinät. Kaada jäähtynyt kastike salaattiin. Sekoita hyvin.

Laita kurkkusalaatti kannellisessa kulhossa jääkaappiin viilentymään ja maustumaan. Ottaessasi kurkkusalaatin tarjolle, hölskytä salaatti kastikkeen kanssa sekaisin.





4 kommenttia:

  1. Kylläpä vaan näyttää herkulta. Kalakakkusten kanssa varmasti ihana yhdistelmä!

    VastaaPoista
  2. Hauska nimi kurkuilla:) Olen tehnyt samantapaista mutta tikkumaisilla kurkuilla (siis tikuiksi leikattua) .-Herkullista on:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Jael :) Kurkkuja siivuttaessa hoksasin, että nämä ovat suomalaisittain hölskykurkkuja, vaikka Thaimaassa eivät olekaan.

      Juu, salaatin voi tehdä tikkuina tai vaikka höylättyinä pitkinä lastuina ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...