tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kuohkea valkuaiskokkeli eli munakokkeli valkuaisistaValkuaiskokkeli on kepeää ja hyvää. Sitä voi valmistaa, kun haluaa ruokaa kananmunista ilman keltuaista tai jonkin ruoan valmistamisesta on jäänyt yli valkuaisia. - Ei mene valkuaiset hävikiksi unohtuessaan lasiin jääkaapissa. Tyttöseni kehui kokkelia hyväksi ja sanoi, että näyttää ihan pop cornilta ;)

Vuosia sitten Floridassa nauttiessamme aamiaista dinersissa, viereisessä pöydässä aterioi neljän hengen äänekäs hopeatukkajengi - elegantteja eläkeläisiä vähän kulahtaneiden kuulokojeiden kera. Yksi heistä tilasi valkuaiskokkelia, joka oli minulle silloin vielä täysin tuntematon herkku. Tarjoilija valisti, että heidän valkuaiskokkeli on hyvin kuohkeaa. Fiini herrasmies tilasi sitä ja minä seurasin mielenkiinnolla minkälaista apetta pöytään tuodaan. Vau, miten hyvältä se näytti! Päätin opetella tekemään sitä itsekin.

Valkuaiskokkelin voi tehdä vaahdottamattakin valkuaisia, jolloin se on kiinteämpää. Vaahdottamalla siitä saa hauskan pehmeitä ja kuohkeita pikku valkuaispalleroita. Paistaessa valkuaisvaahtoa se saa paikoitellen vähäsen väriä, mutta se ei haittaa. Kun valkuaisvaahto alkaa saamaan väriä, kannattaa lieden lämpötilaa laskea lisää. Kokeilin myös paistaa kokkelin ilman rasvaa. Kokkeli tarttui tiukemmin pannun pintaan, kun rasva ei ollut helpottamassa irtoamista. Vaikka kokkeli paistetaan hyvin matalalla lämmöllä, se valmistuu melkoisen nopeasti. Lisukkeeksi voi laittaa melkein mitä kaapista löytyy kuten graavi-, lämminsavu- tai kylmäsavukalaa, silliä, halstrattuja silakoita, vihanneksia tai ruisleipää, sitten onkin makoisa aamupala tai brunssi valmis!


Kuohkea valkuaiskokkeli
yhdelle

2-3 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa ja mustapippuria

koristeeksi:
ruohosipulia silputtuna

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon ripaus suolaa. Kuumenna vähän rasvaa pannulla.  Alenna lieden lämpöä alhaiseksi ja kumoa valkuaisvaahto pannulle. Käänetele lastalla valkuaisvaahtoa varovaisesti, voit käyttää nuolijaa irroittamaan vaahdon lastasta takaisin pannulle. Kun vaahto kypsyy vähän, voit vähitellen aloittaa varovaisesti jakamaan vaahtoa pienempiin palluroihin samalla vaahtoa käännellen. Valkuaiskokkeli on valmista, kun se saanut sopivan rakenteen ja on kypsynyt. Ripottele ruohosipuli valmiin annoksen päälle. Mausta halutessasi pippurilla.

tämä on toinen valkuaisvaahto samassa kulhossa ja samoilla vispilöillä vaahdotettu kuin edellinenkin vaahto

Kananmunan valkuaisten vaahdottamisen perusasiat:
Valkuaisten vaahdottamiseksi vispilöiden ja sekoituskulhon tulee olla täysin puhtaat ja kuivat. Jos reseptissä käytetään valkuaiset ja keltuaiset erikseen, vaahdota valkuaiset aina ennen keltuaisten sekoittelua muihin aineksiin (jotta sekoitusvälineet ovat vaahdottaessa kuivat ja puhtaat). Valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä (jääkaapista otettaessa niiden täytyy olla huoneenlämmössä useamman tunnin ajan - kepulikonsti kananmunan huoneenlämpöön saattamiseksi on laittaa ne hanakuumaan veteen hetkeksi lämpenemään). Vahdottaessa valkuaista, niissä ei saa olla pisaraaraan keltuaista tai vaahdottominen voi epäonnistua.

Vaahdotin kokeeksi kaksi annosta valkuaisvaahtoja, valmistamalla valkuaiskokkelin vaahdottamisten välissä. Käytin vaahdottamiseen samoja pesemättömiä vispilöitä ja sekoituskulhoa kuin ensimmäisellä vaahdottamiskerralla. Mielestäni vaahdosta tuli ainakin lähes yhtä hyvää. Päätelmä tästä: jos vaahdottaa valkuaista useamman annoksen peräkkäin, voi käyttää samoja puhdistamattomia välineitä vaahdottamiseen. Tämä pätee vain valkuaisten kohdalla, kun vaahdottelee tai sekoittaa mitä muuta tahansa valkuaisten vaahtoutuminen samoilla puhdistamattomilla välineillä epäonnistuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...