keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Waldorfin salaatti eli raikas sellerisalaatti




Waldorfin salaatti on klassikko New Yorkista 1800-luvun lopulta. Salaatti sopii niin arkeen kuin juhlavaan noutopöytään. Ainekset ovat yksinkertaiset ja salaatti on nopea koota.

Viikonloppu oli meidän suvulle haikea. Kokoonnuimme setäni hautajaisiin Sastamalaan, Tyrvään siunauskappeliin. Kappelihautausmaa on hyvin kaunis, isojen sammaleisten kivien johdattaessa hautuumaalle. Hautaan siunaamisen jälkeisessä muistotilaisuudessa muisteloiden ja adressien lukemisten lisäksi, ravittiin meitä suruväkeä myös maallisesti ruoalla. Tarjolla oli muiden muassa waldorfin salaattia. Se oli herkullista, joten tein sitä nyt myös itse.

Omaan salaattiini hain vaikutteita hyvin arkisesta ja paljon selailemastani Britt Sandquist-Bolinin Kodin keittokirjasta (Gummerus 1985). Tämä keittokirja onkin minusta niin kokkailun perusteos, että ostin samanlaisen kirjan divarista mökille. Siinä sisäkannessa lukee omistuskirjoitus: Minnalle. Kiitos Minnalle, että laittoi kirjan kiertoon :)

Tein majoneesin salaatinkastikkeeseen itse. Se onnistui nopeasti, koska surauttelin majoneesin sauvasekoittajalla. Jos haluat, voit valmistaa pienemmän annoksen majoneesia, alla oleva ohje puolitetaan. Myös valmista majoneesia voi käyttää. Kopioin majoneesin reseptin aikaisemmasta majoneesin ja sitruuna-tillimajoneesin reseptin yhteydestä, jotta salaattia tehdessäsi ei tarvitsisi klikkailla montaa kertaa.


Waldorfin salaatti

300 g juuriselleriä karkeasti raastettuna
2        kirpakkaa omenaa pieneksi paloiteltuina
1,5 dl saksan- tai hasselpähkinöitä karkeasti rouhittuna (säästä muutama pähkinä koristeluun)

kastike:
1 dl     kuohukermaa
0,5 dl  majoneesia (alla resepti)
1,5 rkl limen tai sitruunan mehua
1 mm  paprikajauhetta
suolaa ja valkopippuria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita loput kastikkeen ainekset kermavaahdon joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Sekoita selleri, omena ja pähkinät keskenään. Kääntele salaatinkastike joukkoon. Kumoa salaatti tarjoilukulhoon ja laita se hetkeksi jääkaappiin. Tarjoa viileänä.

majoneesista otin kuvan vasta, kun olin jo ottanut siitä kastikkeeseen menevän osan ;)

Majoneesi
hieman yli 2 dl

2         keltuaista (tai 1 kokonainen kananmuna sauvasekoittajaa käyttäessäsi)
2 dl     rypsiöljyä tai muuta miedon makuista kasvisöljyä (ei oliiviöljyä)
1 rkl    valkoviinietikkaa tai 1,5 rkl sitruunan mehua
2 tl      Dijon-sinappia
suolaa ja valkopippuria

Käsin tai koneella vispaten:
Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Mittaa kulhoon kaikki muut ainekset öljyä lukuunottamatta. Vispaa ainekset kevyesti sekaisin. Aloita öljyn lisääminen kastikkeeseen teelusikalta valuttaen tippa kerrallaan, koko ajan vispaten. Vähitellen, kun kastike alkaa saostua, voit alkaa lisäämään öljyä ohuena nauhana. Älä lisää öljyä liian paljon kerrallaan, ettei kastike juoksetu. Kun öljy on lisätty, tarkista maku ja lisää mausteita tai etikkaa tarvittaessa. Laita valmis majoneesi jääkaappiin viilentymään, jolloin sen maku asettuu kohdilleen. Tarjoa kylmänä.

Sauvasekoittajalla pikamajoneesi:
Mittaa kaikki ainekset korkeaan sekoituskulhoon. Surauta majoneesi valmiiksi pumppaamalla sauvasekoittajaa kevyesti ylös-alas. Tarkista maku. Laita valmis majoneesi jääkaappiin viilentymään, jolloin sen maku asettuu kohdilleen. Tarjoa kylmänä.

VINKKI:
Jos majoneesi juoksettuu, lisää joukkoon 1-2 rkl kuumaa vettä ja sekoita majoneesi tasaiseksi. Jos tämä ei auta, kaada puhtaaseen kulhoon keltuainen ja lisää sen joukkoon juoksettunut seos ohuena nauhana koko ajan vispaten.

13 kommenttia:

  1. Osanottoni setäsi poismenon johdosta...

    Waldorfin salaatti on aina kuulunut suosikkisalaatteihini;joskus lisään joukkoon myös anananpaloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael.

      Waldorfin salaatti kuuluu nyt minun suosikkisalaatteihin ;) Hyvä, kun mainitsit tuon ananaksen. Unohdin ihan tekstiosassa mainita, että omenan sijaan voi käyttää muitakin hedelmiä. Ystäväni sanoi käyttävänsä mandariineja.

      Poista
  2. Laitoitko juurisellerin raakana ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys :)

      Kyllä. Juuriselleri raastetaan raakana ja se on salaatissa raakana. Yllättävää kyllä, se ei ole mitenkään pistävän makuista, vaan oikein lempeän makuista. Rakenne ei ole liian kova, ehkä porkkanaraasteen kaltainen. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  3. Nami, resepti vastaa hyvin minunkin waldorf-mieltymyksiäni. Juuri tällaisesta minä haaveilin viime viikolla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli :)

      Sinun ohjeessa vuohenjuusto oli hieno lisäys – minun piti siitä mainita tuossa postauksessa, mutta unohdin. Niin, että vinkkinä kaikille: Siirin pähkinäinen omena-sellerisalaatti vuohenjuustolla on ihanan raikas vaihtoehto perinteiselle Waldofin salaatille ;)

      Poista
    2. Ei kestä kiittää :)

      Hyviä ideoita on ilo jakaa!

      Poista
  4. Majoneesi on uskomattoman helppo valmistaa. Hassua, etten ole sitä koskaan ennen tehnyt itse ennen karppiruokaan tutustumista. Tosin silloin välttelin kaikkea missä on "ällöä" rasvaa. Mutta nyt majoneesi kuuluu moneen ruokaan. Suosikkini on coleslaw, mutta täytyypä testata myös Waldorfia. Sitä on tullut syötyä vain satunnaisesti ravintolassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani olen nuoruudessani juoksettanut useamman kerran majoneesia ;) Siihen aikaan ei ollut internettiä, eikä tätä uskomatonta määrää tietoa käden ulottuvilla. Mutta minäkin olen alkanut valmistaa yhä useammin majoneesia itse, kun lopetin laihduttamisen perinteisellä "vältä rasvaa" -dieteillä. Elämä on nykyisellä, paljon järkevämmällä ruokavaliolla, tasapainoisempaa ja helpompaa :)

      Coleslaw – minunkin herkku! – on hyvin samankaltainen kuin Waldofin salaatti. Kannattaa tehdä itse ja nauttia sen raikkaudesta!

      Poista
  5. Vitsit, sormeilin selleriä kaupassa eilen, mutta jätin sen hyllyyn kun oli niin surkean laatuinen. Tämä voisi sopia niin hyvin parhaillaan uunissa muhivan karitsanpotkan kaveriksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selleri on vaatimattomuudestaan huolimatta todella oiva juures. Oih, karitsanpotkaa, nam!

      Poista
  6. Moi! Voinko tiedustella kuinka monelle henkilölle tämä resepti on? Mun pitäisi valmistaa 10:lle mutta vain lisukesalaatiksi, ni haluaisin tietää paljonko tällä ohjeistuksella mahtaa tulla :)
    Annu

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...