perjantai 13. tammikuuta 2012

Mutakakku (mudcake) ja vaniljakastike (créme anglaise)


Mutakakku ja vaniljakastike ovat meidän perheen herkkua. Mutakakku on syntisen täyteläistä ja ihmeellisen helppo valmistaa. Vaniljakastike on taas hitusen työläämpi, mutta vaivan väärti. Vaniljakastike sopii myös moneen muuhun ihanaan jälkiruokaan kuten marjojen ja pannukakun kera.


Kuuman mutakakun kanssa sopivat marjojen lisäksi kylmät lisukkeet kuten vaniljalla maustettu kermavaahto (+ripaus makeutta), vaniljajäätelö ja kylmä vaniljakastike. Kylmän mutakakun kanssa tarjottavaksi sopivat toki edellä mainitut lisukkeet, mutta myös lämmin vaniljakastike.

Minun mutakakussani on vähän enemmän mausteita kuin alkuperäisessä reseptissä. Minusta suklaa, konjakki/rommi ja vanilja muodostavat niin ihanan makukokonaisuuden, että niitä ei voi jättää pois. Toki nyt, kun kokkauskonjakkipulloni on tyhjä, joudun arvioimaan asiaa uudelleen. Uskallanko käyttää isännän hienoa konjakkia leivontaan, vai saanko hankittua pikaisesti huokeamman pullon keittiööni ;)

vadelmat ja mutakakku
 Mutakakku

200 g tummaa suklaata (vähintään 70 %) paloiteltuna
200 g voita kuutioina
1 dl    Sukrintomua (tai 0,75 dl sokeria) 
5        kananmunaa
2 rkl   konjakkia tai rommia 
1 rkl   mantelijauhetta


Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita ne keskenään. Anna seoksen jäähtyä. Lisää joukkoon ensin Sukrintomu, sitten kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon mantelijauhe. Mausta taikina konjakilla ja vaniljalla.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kakku on pinnalta ja reunoilta kypsä, mutta keskeltä raaka. Älä ylikypsennä kakkua - se ei saa kypsyä keskeltä liikaa!


Kakkua voi syödä lämpimänä, mutta perinteisin tapa on antaa sen jäähtyä kunnolla ja kylmentää se yön yli jääkaapissa.

Vaniljakastike

4 dl   maitoa tai kermaa
4       keltuaista
0,5 dl Sukrintomua (tai sokeria)
1 tl    vaniljajauhetta

Kaada maito kattilaan. Lisää joukkoon vaniljajauhe.  Kuumenna rauhallisesti kiehuvaksi ja nosta sivuun jäähtymään. Vatkaa keltuaiset ja Sukrintomu kuohkeaksi. Lisää jäähtynyt maito vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada seos takaisin kattilaan. Lämmitä seosta koko ajan hämmentäen, kunnes kastike on saennut. Älä anna sen kiehua, koska tällöin se juoksettuu.

Kaada vaniljakastike tarjoilukulhoon. Tarjoa kuumana tai kylmänä. Kylmä vaniljakastike kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii viiletä sopivasti. 

2 kommenttia:

  1. Heh, kun kerran käyttää sitä nk. parempaa viskiä/rommia/konjakkia kakkutaikinaan, kokille tarkoitettu "talous"viski/rommi/konjakki -pullollinen ilmestyy keittiöön kuin itsestään! Ainakin meillä näin on käynyt jokusen kerran.. :D

    VastaaPoista
  2. Ahmija: loistava vinkki: automaattinen keittiöpotun ilmaantuminen, tätä todella pitää kokeilla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...