maanantai 9. joulukuuta 2013

Rosolli – suomalaista juhlaruokaa


Rosolli on ihan ehdoton joulupöydän salaatti. Se sopii erinomaisesti myös keskikesän juhla-aterialle, koska toreilta on saatavissa uuden sadon kasviksia salaattiin; punajuurta, porkkanaa ja sipulia. Suomalaista juhlaruokaa kesään ja talveen. Rosolli on mahdottoman hyvää aina!

Anoppini on opastanut, että rosollista kannattaa nauttia ympäri vuoden. Äidiltäni olen taas oppinut nauttimaan rosollista aina lapsuudesta alkaen ja kauniin koristelun merkityksen. Tosin näissä kuvissa olen vaatimattomammin liikkeellä kuin äitini oiva esimerkki edellyttäisi. Hyvää joka tapauksessa :)

Minulle rosolli on aina parempaa, kun vihannekset on kaikki pilkottu hyvin pieniksi paloiksi tai kuutioiksi. Rosollin monivivahteinen maku tulee tällöin hienosti esille: punajuuren ja porkkanan lempeät maut, omenan makea kirpakkuus, maustekurkun etikkainen suolaisuus, sipulin tasapainottava raikkaus, suolan ja pippurin varovasti vahvistaessa näitä aistimuksia. Hehkutan rosollia estoitta!

Rosollikastike täydentää salaattia. Se kannattaa tarjota erikseen, jotta kukin voi annostella sitä mieleisen määrän. Meillä lapset ahmivat rosollin joukkoon kananmunalohkoja, joten olen päätynyt laittamaan niitäkin tarjolle koristelun lisäksi omaan kulhoonsa.


Rosolli

5 punajuurta
5 porkkanaa
1 vihreä omena, kuorittuna ja kuutioituna
1 sipuli silputtuna tai kesällä 1 kesäsipuli varsineen silputtuna
0,5–1 maustekurkku kuutioituna
suolaa ja mustapippuria tai valkopippuria

koristeeksi:
2–4 kovaksi keitettyä kananmunaa
persiljaa hienoksi silputtuna

Keitä punajuuret ja porkkanat kuorineen eri kattiloissa. Kokeile tikulla kasvisten kypsyyttä, porkkanat kypsyvät reilusti punajuuria nopeammin. Ota punajuurien keitinlientä talteen (kastikkeen värjäämistä varten) ja kaada loppu keitinvesi pois. Porkkanoiden keitinveden voit kaataa pois. Lisää molempiin kattiloihin kylmää vettä, jotta kasvikset jäähtyvät nopeammin ja kypsyminen pysähtyy. Kun punajuuret ovat jäähtyneet, kuoret lähtevät helposti liu'uttamalla (itse käytän hanskoja tässä kohden, etteivät kädet punastuisi niin paljoa). Kuori myös jäähtyneet porkkanat. Leikkaa punajuuret ja porkkanat hyvin pieniksi kuutioiksi.

Sekoita salaatin ainekset; punajuuret, porkkana, omena, sipuli ja suolakurkku. Maista ja tarkista, että kaikkia kasviksia on sopivassa suhteessa. Salaatin makua saa tarvittaessa säädeltyä lisäämällä jotain kasvista vähäsen. Mausta salaatti suolalla ja pippurilla. Anna salaatin makuuntua jääkaapissa seuraavaan päivään. Toki, jos kiire tulee, salaatin voi laittaa tarjolle jo aikaisemminkin ;)

Rosollin koristeleminen tapahtuu vasta vähän ennen tarjoilua, koska muuten koristelu muuttuu punajuuren ansiosta suttuisen punertavaksi. Rosollin voi koristella usealla tavalla. Tässä kaksi esimerkkiä:

1. Ripottele salaatin päälle kevyesti persiljasilppua. Asettele kananmunanlohkot salaatin päälle kehään kulhon reunoille, kananmunien lohkojen kärkien osoittaessa salaatin keskustaan.

2. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Murustele kumpaisetkin haarukalla karkeaksi rouheeksi. Ripottele valkuaisrouhetta rosollin päälle kiertäen kulhon reunaa ohuena nauhana. Tee valkuaisesta rasti kulhon reunasta reunaan. Ripottele ohuesti persiljaa seuraten valkuaisnauhojen reunoja. Ripottele keltuaiset jäljelle jääneisiin neljään lohkoon.


Rosollin kastike

2 dl kuohukermaa löysäksi vaahdotettuna
2–3 tl väkiviinaetikkaa (tai vähän enemmän vaaleaa viinietikkaa)
tilkka punajuurten keitinvettä
suolaa

Sekoita löysään kermavaahtoon ruokalusikallinen kerrallaan punajuurten keitinvettä, kunnes saat haluamasi värisen kastikkeen. Mausta kastiketta etikalla teelusikallinen kerrallaan, kunnes se saa mieleisesi kirpeyden. Mausta lopuksi suolalla. Muista, että etikka laittaa kermavaahdon paksuuntumaan, joten kermavaahdon tulee olla löysää aloittaessasi lisäämään siihen etikkaa.

*****


Jälkikirjoitus:

Missä aurinko luuraa? Eilen leivoin lisää saaristolaisleipiä. Nyt niitä on paistettuina yhdeksän. 

6 kommenttia:

  1. Rosolli on kyllä hyvää ja täällä olen kerran sitä tehnyt isonkin määrän joulujuhliin:) Ja on se niin kauniskin salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosolli on oiva salaatti isommallakin porukalle tarjottavaksi. Mitä ihmiset tuumasivat rosollista siellä?

      Poista
  2. Täällä toinen rosolli-fani! Tosin meillä syödään hyvin pelkistettyä rosollia, mutta sekin on vaan niin hyvää. Rosollia syödäänkin meillä aina loppukesästä pitkälle kevääseen saakka, jos ei joka viikko, niin melkein ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aavistinkin sinun fanittavan (kanssani) rosollia, kun olet siitä postannut jo aikaa sitten ;)

      Rosollia voi varioida oman maun mukaan, sekä ottaa huomioon perheen pienempien makukestämykset. En tiedä miksi rosollia ei hehkuteta heti sadonkorjuusta alkaen. Pitäisiköhän meidän ryhtyä rosollin lähettiläiksi Jaelin tapaan, joka on vienyt rosollia maailmalle?

      Poista
  3. Olen kanssasi samoilla linjoilla - rosolli on parhaillaan, kun se on pienen pienenksi pilkottuna. Mamma on opettanut joskus pienenä jo minulle, että "vain laskat jättävät palat liian suuriksi" :)

    Meillä näyttää muuten olevan aika samanlainen ohje sekä salaattiin että kastikkeeseen...meillä kuitenkin rosolli muuntuu lähes aina sillisalaatiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen pieniksi paloiksi pilkottuina kasvikset antavat monipuolisemmin makua joka suupalalla. Niin hyvää, että!

      Perinteinenhän tämä resepti onkin. Vähän mittasuhteet vaihtelevat itse kunkin reseptissä. Minä aina maistelen salaattia valmistaessani, jotta saan siitä juuri oikean makuista, minun makuuni tietenkin. Toiset eivät käytä maustekurkkua, minusta se ihanasti viimeistelee rosollin maun. Rosolli onkin toiselta nimeltään sillisalaatti, koska sen kanssa on perinteisesti syöty silliä tai sen joukkoon on sekoitettu sillin palasia. Meillä syödään silliä aina juhlissa, mutta rosolliin en ole (vielä) laittanut.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...