lauantai 11. tammikuuta 2014

Kuivamarinoitu naudanpaisti ja ihana kermakastike



Mausteseoksella kuivamarinoitu naudanpaisti on huikea herkku. Siitä nauttii niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Lämpimänä tarjoan sitä kastikkeen kera, kylmänä se sopii muun muassa ruokaisaan salaattiin tai leikkeleenä vaikkapa leivän päälle. Meillä paistia odotellaan niin malttamattomina, etten meinaa valokuvia ehtiä ottamaan ennen ruokailua, saati asettelemaan ruokaa nätisti.

Kuivamarinointiin käytin suosikkimausteseostani, itse tekemääni tacomaustetta. Mausteseos voi olla mikä hyvänsä mieluinen mauste, jossa on ytyä. Jos käyttämässäsi kuivamausteseoksessa on suolaa ja pippuria, lisää niitä paistin päälle pannulla paistamisen jälkeen maltillisesti. Pöytään kannattaa varata sormisuolaa, jota voi halutessaan ripotella paistisiivujen päälle. Herkkua!

Paistin kypsyessä uunissa, uunivuoan vesitilkka maustuu huikean hyväksi lihaliemeksi. Liemi kannattaa ottaa talteen, tehdä siitä hillittömän herkullista kermakastiketta tai punaviinikastiketta paistille. Helppoja kastikkeita molemmat. Suosittelen kokeilemaan.


Kuivamarinoitu naudanpaisti

1-1,5 kg naudan sisä- tai paahtopaistia
noin 1,5 rkl tacomaustetta (tai sekoita keskenään 1,5 tl savustettua paprikajauhetta, 1,5 tl juustokuminaa, 0,75 tl vahvaa chilijauhetta ja reilu 1 mm cayennepippuria) tai muuta mieleistäsi kuivamausteseosta
suolaa ja mustapippuria

Poista lihasta kalvot. Huuhtaise paisti kylmän veden alla ja kuivaa se talouspaperiin. Taputtele kuivamarinadi lihan pintaan. Anna lihan marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Ota paisti jääkaapista ja jätä se huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kuumenna pannulla rasva ja paista lihaa siinä, kunnes sen pinta on kauniin ruskea joka puolelta. Hiero paistin pintaan suolaa ja mustapippuria.

Laita paisti vain hieman sitä isompaan vuokaan ja työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin lämpötila on 60-62 asteista. Paisti on tällöin sisältä kauniin punertava. Jos haluat läpikypsän paistin, lämpötilan tulee olla 70 astetta. Kun olet ottanut paistin uunista, kääri se folion sisään, peitä liinalla  ja anna vetäytyä 15–30 minuuttia ennen tarjoilua. Ota paistovuoan pohjalla oleva liemi talteen kastiketta varten. Leikkaa paistista ohuita siivuja ja tarjoa lämpimänä tai kylmänä.


Helppo kermakastike

paistivuoan pohjalla oleva liemi
2 dl kermaa
tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
(halutessasi lisäksi vähän sinappia, konjakkia tai erivärisiä rouhittuja pippureita)

Kaada paistovuoasta liemi pieneen kattilaan. Keitä lientä kokoon välillä sekoitellen, kunnes sen määrä on vähentynyt noin puoleen. Lisää joukkoon kerma ja keitä kastiketta maltillisella lämmöllä, kunnes kerma on hieman paksuuntunut. Tarkista lopuksi maku.


*****

kylmät paistisiivut maistuvat sellaisenaan herkullisilta

Jälkikirjoitus:

Muita paistireseptejäni, jotka voi valmistaa yhtä lailla sisä- tai paahtopaistista:
Punaviinimarinoitu naudanpaisti
Paistamisen jälkeen marinoitu naudanpaisti

Tacomauste on erittäin monikäyttöinen ja tästä löydät lisää reseptejä, joissa sitä on käytetty.


16 kommenttia:

  1. Hih, mikä loistava ajoitus. Olen tekemässä juuri tälläista hirvipaistia tänään, tosin mausteseos on erilainen. Minun ei ole tullut lisättyä nestettä pohjalle, mutta sitähän voisi kokeilla nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikas hauskaa, kun touhuamme samankaltaisia ruokia melko samanaikaisesti :D

      Voih, tekisin minäkin niin mielelläni hirvipaistia. Kannattaa laittaa se tilkka vettä pohjalle, sillä saat siten "ilmaisen" ja huikean hyvän lihaliemen ihan itsestään.

      Poista
  2. Oi kuinka hyvältä näyttävää paistia!

    VastaaPoista
  3. Lurps, nämä sinun paistireseptisi ovat aina kyllä tosi hyviä ja käyttökelpoisia, eritoten kun tarvitsee kokkailla "juhlavampaa" ruokaa isommallekin porukalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :)

      Voiko ruoanlaitto olla helpompaa - varsinkin sille isommalle porukalle!

      Poista
  4. No voi pimpula. Olen yhdistänyt tällaisen rubin vain grillaamiseen. Sinun ansiosta olen taas viisaampi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä grillausrubista tämän ajatus lähti liikkeelle ;)

      Poista
  5. Onpas herkullisen näköistä. Pitää kokeilla tätä kuivamarinointia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla :)

      Kokeile ihmessä, on se niin helppoa ja hyvää!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Niin minustakin – liian kypsä, kuiva paisti maistuu pahville. Punertavana se on ihanan mehevää :)

      Poista
  7. Etsin helppoja ja nopeita resepteja netistä ja päädyin blogiisi. Mielenkiintoinen blogi kerrassaan, ja kunhan aikaa saan järjestymään olisi mukava kokeilla ylläolevaa reseptiä myös : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jippii, kiva kun tykästyit! Kiitos kivasta kommentista :D

      Paistit ovat helppoja ja oi, niin maukkaita ruokia!

      Poista
  8. Mainio idea, joka on nyt laitettu ylös seuraavan paistipäivällisen varalle! Paistin jäännöksistä saa aina plussana vielä niin ihania voileipiä seuraavana päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistin jäännökset ovat suurta herkkua. Käytän itsekin niitä juuri voileivillä ja jos niiltä jää yli, niin sitten ruokaisaan salaattiin ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...