Kesäisen tartarpihvin voi kevyesti grillata, jättäen sen keskeltä täysin raa'aksi. Maistuu ihanalta – perheeni lähes ahmi tartarpihvit! Grillatut munakoisosiivut marinoituna ovat grilliruokien makoisia lisukkeita. Aurinko paistaa, kun saa syödäkseen hyvää ruokaa!
Olen Hannan Soppa -blogin Hannan kanssa mielenkiintoisessa projektissa mukana. Pääsemme pohtimaan Arvid Nordquistin KWV Classic Collectionin viinien käyttöä ruuan kanssa. Ensimmäisenä kokeiluun otettiin punaviini Classic Collection KWV Shiraz, 2013 West Cape. Viini sopii naudanlihan, juustojen, lampaan, pata- ja grilliruokien seuraan. Minulle tuli heti kaksi ruokaideaa: lampaankyljykset tai naudanlihapihvit. Omaan reseptiini valitsin lopulta naudanlihan, jonka tavanomaisesta poiketen marinoin sisältä, enkä vain pinnalta. Lampaankyljyksiä marinoin perinteisemmin yrtti-punaviinimarinadissa myöhemmin kesällä.
KWV Shiraz -viinillä on tummanpunainen väri. Tuoksu on runsas ja voimakas, jossa on tummia marjoja, luumua, pippuria ja paahteisuutta. Viini on erittäin täyteläinen, tanniininen ja lämmin. Maussa on mausteisuutta, luumua, kirsikkaa, mokkaa ja tummaa suklaata. Jälkimaku on pitkä. Nimensä mukaisesti viinin valmistukseen on käytetty Shiraz-rypäleitä. Käymisen jälkeen viini on kypsynyt 300 litran tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. Viini on valmista juotavaksi heti myyntiin tullessaan, mutta sitä voi myös varastoida muutaman vuoden.
KWV perustettiin 1918 Etelä-Afrikan viinintuottajien yhteenliittymänä. Se sijaitsee kauniin Paarl-alueen sydämessä. Viinitehdas on maailman suurimpia. Käytössä oleva viinikellari rakennettiin vuonna 1930. Kaikkien tuottajien ja viinitarhojen rypäleet pidetään viinitehtaassa erillään ennen lopullista sekoitusta, jotta viinien korkea laatu pystytään takaamaan.
Tartarpihviin kannattaa ostaa laadukasta lihaa. Pyydettäessä lihatiskillä jauhetaan valmiiksi tarkoitukseen sopivasti raakakypsytetystä paistista. Koska halusin itse hienontaa lihan, minua suositeltiin käyttämään naudan ulkofilettä. Näin saan rakenteen pysymään miellyttävänä vähän karkeamminkin hienottettuna. Grillattu tartarpihvi saa lisämakua marinoiduista punasipulista. Olen tehnyt aikaisemmin vähän lempeämmin marinoitua punasipulia, joka sopii lisukkeeksi moneen ruokaan. Tällä kertaa tein väkevämmän makuisen marinadin sipulille, sillä tämän sipulin tarkoituksena on marinoida tartarpihviä sisältä. En siis marinoinut lihaa päältä, kuten liha perinteisesti marinoidaan, vaan punaviinimarinoidun sipulin avulla sisäisesti. Käytin monitoimikoneen leikkuuterää lihan hienontamiseen. Älä kuitenkaan tee massasta liian hienojakoista, sillä pieni rouheus sopii tartarpihveihin. Voit grillata pihvit myös täysin kypsiksi, mikä tapahtuu hetkessä, jolloin saat tartarpihvien tapaan maustettuja, ihania jauhelihapihvejä. Koristele annos kovaksi keitetyllä munalla, marinoidulla sipulilla ja kapriksilla – näin pihvi ei kastiketta kaipaa. Tartarpihvien kanssa lisukkeeksi sopivat myös etikkasäilykkeet kuten punajuuri ja suolakurkku.
Mieheni auttoi minua ruoanlaitossa ja popsi vaivihkaa kypsäksi grillaamiaan munakoisosiivuja. Ne olivat kuulemma niin hyviä. Onneksi niitä riitti vielä marinoitavaksi, vaikka grillatessa munakoisosiivut menevätkin kasaan. Mainittakoon vielä, että munakoiso sopii lisukkeeksi myös ilman marinadia – grillaa munakoisot reseptin mukaisesti ja tarjoa ihania lämpimiä munakoison siivuja. Munakoison marinadi ei tarvitse suolaa, sillä munakoisoihin jää suolaa niitä itkettäessä. Marinoitu munakoiso muiden marinoitujen kasvisten tapaan on erinomaista grilliruokien kera, mutta sopii muun muassa alkupalaksi, salaatteihin, vuohenjuuston kera ja voileivälle. Meillä marinoidaan kasviksia koko kesä!
Grillattu tartarpihvi
4:lle600-800 g naudan ulkofilettä
1 dl marinoitua punasipulia (kts. ohje alla)
2–3 rkl kaprista
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 dl silopersijaa silppuna
suolaa ja mustapippuria
koristeluun:
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
marinoitua punasipulia
kaprista
persiljaa
Paloittele liha reiluiksi lohkoiksi. Jaa ne kahteen osaan. Laita puolet lihoista monitoimikoneen kulhoon ja mittaa joukkoon myös puolet sipulista, kapriksista ja persiljasta. Jauhaliha monitoimikoneen leikkuuterällä silpuksi. Älä kuitenkaan hienonna sitä aivan hienoksi, sillä pieni rouheisuus sopii pihviin. Jauha loput ainekset samaan tapaan. Sekoita lihamassat keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.
Muotoile massasta neljä paksua pihviä. Voitele pihvit ohuesti öljyllä. Grillaa pihvejä erittäin nopeasti kuumassa grillissä siten, että pinta saa vähän väriä, mutta pihvien sisus jää raa'aksi. Pihvit voi myös grillata kypsiksi.
Koristele pihvit marinoidulla punasipulilla, kapriksilla ja kananmunalla.
Marinoitu punasipuli
2 punasipulia hienonnettuina1,5 dl punaviiniä
oksa timjamia tai rosmariinia
1 rkl tomusokeria tai tomuerytritolia
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lisää sipulisilppu liemeen. Anna sipulin marinoitua vähintään tunnin.
Poista timjamin oksa marinadista. Siivilöi tarvitsemasi määrä sipulia liemestä.
Marinoitu munakoiso
2 munakoisoa
suolaa
öljyä
mustapippuria
marinadi:
0,5 dl öljyä
1 tl punaviiniä (lisää tarvittaessa hiukan)
2 rkl yrttejä silputtuna (persiljaa, timjamia tai lipstikkaa)
1 valkosipuli hienonnettuna
rouhaisu mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Tarkista maku.
Siivuta munakoisot sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle suolaa. Laita viipaleet siivilään itkettymään puoleksi tunniksi. Huuhtele huolella suola viipaleiden pinnalta pois. Kuivaa viipaleet talouspaperilla. Levitä munakoisoviipaleet voipaperin päälle. Sudi molemmin puolin niiden pintaan öljyä ja rouhi hieman mustapippuria. Grillaa munakoisosiivut molemmin puolin kypsiksi.
Kaada marinadi kuumien munakoisojen päälle. Tarjoa lämpimänä tai jääkaappikylmänä.
*****
"Yhteistyössä KWV Classic Collection -viinit”
*****
Postausta saa mielellään kommentoida, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.
Ooh, kuulostaa niin hyvältä tuo tartarpihvi. Voisin syödä heti parikin :)
VastaaPoistaKiitos Sari! Tartarpihvit ovat todella hyviä ja helppoja valmistaa. Minä söin niitä parit – valokuvasin postausta varten niitä liian pimeässä, joten pääsin valmistamaan niitä seuraavana päivänä uudelleen.
PoistaMarinoitu munakoiso on ihanaa:) teen suunnilleen samaan tapaan mutta balsamietikalla punaviinin sijaan.
VastaaPoistaNiin on! Taidan tehdä uudelleen juhannuksena.
PoistaMiksi poistat alkoholia käsittelevät kommentit? Olisin kommentoinut positiivisesti ko. viinistä mutta ei kun ei.
VastaaPoistaJauhelihataikinaa minäkin saatan maistaa sen maustettuani, mutta pihvit kyllä paistan kupsäksi.
Alkoholia koskevat kommentit pitää poistaa nykyisen lainsäädännön nojalla.
PoistaPihvit tuleekin aina kypsentää oman maun mukaan. Hyvä tartar on mielestäni parempaa kuin kypsäksi paistettu jauhelihapihvi. Jauhelihapihviäkin paistaessa minun makuuni on puolikypsä pihvi mehevämpi. Hyvä ystäväni taas haluaa kaikki pihvinsä aina täysin kypsäksi paistettuna. Kukin nauttii pihvinsä juuri sellaisina, mistä eniten pitää.
Ihanaa juhannusta sinulle ja kaikille lukijoilleni!