Lempeä silakkavuoka kuorrutetaan smetanakastikkeella, joka on maustettu sinapilla ja mieluisalla yrtillä. Käytin itse tilliä, mutta silakan kanssa toimivat myös erinomaisesti ruohosipuli ja rakuuna.
Kävin jokin aika sitten Jouko Sireniuksen vetämän ruokakurssin "herkkuja hauesta ja silakasta". Sieltä tarttui mukaan useita ihania reseptejä. Viimeksi tein huippuherkullista tillipestolla marinoitua haukea. Nyt olen lisännyt Joukon antamaan silakkavuoan reseptiin hieman yrttejä ja valkosipulia. Aivan ihanaa!
Reseptissä käytetään valmiita silakkafileitä, jotka ovat helppoja ja nopeita ruoanlaitossa. Kokonaisista silakoista saa kuitenkin vieläkin maistuvampia. Perkaamisen lisäksi silakoista kannattaa tällöin fileoida käsin selkäranka ruotoineen. Kokonaisia silakoita tarvitaan tähän silakkavuokaan noin kilo. Silakasta voi valmistaa muitakin ihania vuokaruokia kuten kananmunaista silakkavuokaa ja rapusilakoita.
Sinappinen smetana-silakkavuoka
600–800 g silakkafileitä
0,5 dl tilliä, ruohosipulia tai rakuunaa silputtuna
suolaa ja valkopippuria
kastike:
4 dl kermaa
120 g smetanaa
3 rkl sinappia
2 rkl silputtua tilliä, ruohosipulia tai rakuunaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja valkopippuria
Ripottele silakkafileille tilliä, suolaa ja valkopippuria. Taita silakat kalan muotoisiksi. Lado kalat tiiviisti vuokaan. Jos tilliä jää yli, ripottele ne kalojen päälle.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarkista kastikkeen maku. Kaada kastike kalojen päälle. Kypsennä silakkavuokaa 200 asteisessa uunissa noin 30 puoli tuntia.
Sinappinen smetana-silakkavuoka on herkullista kuumana ja kylmänä.
Ihanan näköinen kalapeti! Me ollaan varmaan aiemminkin juteltu tästä itä-länsi -perinteestä silakoiden ja muikkujen suhteen. Mä käyttäisin mieluummin muikkuja tässäkin, minkäs savolainen muikuistaan pääsee vaikka asuisi kuinka kauan Hämeessä :)
VastaaPoistaKiitos Merja!
PoistaJoo, muistelen, että ollaan asiasta ennenkin puhuttu. Minusta tuo on niin veikeää, että muikut tulevat mieleen, kun itse en muista muikkuja valmistaneeni ollenkaan. Mietinkin, että teetkö muikusta kaikkea sellaista, mitä meillä tehdään silakasta? Sinappisilakka vs. sinappimuikku?