sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

10 ideaa pääsiäisen aterioille

Olen kerännyt tähän kymmenen ideaa pääsiäisen juhlapöydän menuulle. Toivottavasti löydät itsellesi jotain kivaa!1.
Pääsiäisen kunkku on lampaanviulu, jonka useimmiten valmistan karitsanviulusta. Karitsan liha on lampaan lihaa miedomman makuista. Karitsa kypsyy mureaksi nopeammin kuin lammas. Tällä reseptillä olen paistanut ja maustanut pääsiäsislampaamme jo pari kymmentä vuotta! Takuuvarmasti hyvää!2.
Mahtavan mehevää karitsan ulkofilee uunissa voi kypsentää myös grillissä. Tällöin grillataan ulkofileisiin kaunis ruskea pinta ja tämän jälkeen fileet nostetaan ylemmällä sijaitsevalle hyllylle. Yhteen pihveistä laitetaan lämpömittari, jonka jälkeen kansi suljetaan. Kun lihan lämpötila on 65 astetta, ne ovat medium-kypsiä. Lihat nostetaan grillistä ja laitetaan hetkeksi folion sisään. Hurmaavan hyvää!3.
Uusia makuja lampaan viulun sijaan saa täytetetystä karitsan ulkofileestä parsan kera. Täytetyt fileet voi kypsentää uunissa tai grillissä samaan tapaan kuten edellä mainittu karitsan ulkofileen kypsennyksestä.


Jos haluat laittaa lammasta tai karitsaa vähän perinteistä poiketen, kannattaa lueskella blogia myös ensi viikolla, kun postaan ihanat intialaisen lammaspadan ja nyhtölampaan ohjeet.

4.
Aivan ihana mätikastike sopii juhlaan kuin juhlaan!5.
Kevään merkkejä on parsan saapuminen kauppoihin. Pääsiäisaamuna tai alkuruoaksi maistuu parsaa uppomunien kera.6.
Pääsiäisen aikoihin lähtee jäät, jolloin on täydellinen aika kalastaa siikaa. Meidän perheessä ihan ensimmäinen siika graavataan aina. Graavisiika on siikahyvää! Blogista löytyy kaksi reseptiä  täytetyt kananmunat ja graavisiika sekä katajanmarjalla maustettu graavisiika. Molemmat ovat loistavia!7.
Pääsiäisenä pöytään sopii lampaan lisäksi nostaa silakkavuokia kuten täyteläinen kananmunainen silakkavuoka. Kovaksi keitetyt kananmunat  ja ihanan kermainen kastike pääsevät silakan kanssa samaan pataan. Toimii!8.
Savukalan kanssa sopii täyteläinen sitruunakastike. Ii-hanaa!9.
Erinomaiset lisukkeet pääsiäisen juhla-aterialle ovat juusto-kasvislaatikko ja keltainen pääsiäissalaatti mummon salaattikastikkeella. Mummon salaattikastikkeessa on perinteinen mummon salaattikastike muuntautunut minttuisasti pääsiäiseen.10.
Itse tehdyn mämmin tekeytymiseen menee aikaa 4–5 päivää, joten sitä kannattaa laittaa alulle jo alkuviikosta!


Iloista pääsiäistä!


2 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen viulu! Ja joku on ahkeroinut kunnolla vitsojen kanssa, ei ole vain yksi höyhen teipattu oksaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Viulu on ehkä kuvauksellisin juuri ennen uuniinlaittoa. Olen itse virponut lapsena ja saman tavan opettanut lapsilleni. Meillä on aina panostettu pääsiäisvitsojen koristeluun; lapset aina alkuun mukana ja lopuksi olen tehnyt ne loppuun joskus jopa yötä myöden. Minusta virpojalla pitää olla kaunis oksa annettavana, mikäli mielii palkan saada.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...