lauantai 4. helmikuuta 2017

Marjasmoothie


Marjasmoothie on upea aamupala, joka on helppo ja nopea valmistaa sekä vaivaton nauttia. Aivan ihana tapa nauttia herkullinen ja terveellinen aamu- tai välipala. Marjasmoothie on tuorepuuron ohella lemppariaamiaisiani tällä hetkellä. Tehosekoitin pitää kovaa melua, joten hiljaisiin aamuihin varaudun edellisenä iltana tuorepuurolla, räväköihin, koko perhe jalkeilla -aamuihin sopii smoothie.

Meillä on viime kesänä pakastettuja mansikoita ja mustikoita, joita käytän smoothieen. Kaikki kotimaiset marjat sopivat smoothieen, mutta pakastetut ulkolaiset marjat täytyy kuumentaa, joten niitä en smoothieen laittaisi. Banaani makeuttaa smoothien, mutta jos käytät kirpakoita marjoja ja pidät makeammasta meinigistä, lisää smoothieen hitunen mieleistäsi makeuttajaa. Itse pidän vähemmän makeista, joten en juurikaan laita lisää makeutta. Puolukkaa pitääkin kokeilla ja silloin voi olla, että minäkin tarvitsen tujauksen makeaa mukaan.

Minulla on tällä hetkellä maidoton ruokavalio. Lapseni haluavat tavallisia maitotuotteita, joten heille teen smoothien lehmän maitoon. Smoothieen sopivat lisäksi kaikki kasvimaidot oman mieltymyksen mukaan. Itse tykkään kaurajuomasta ja mantelimaidosta. Mantelimaidon voi tehdä itse, jolloin se on ihanan raikasta ja hyvää.

Teen smoothieta yleensä perusreseptin ja lisään joukkoon kaikki reseptissä mainitut lisukkeet. Smoothien voi myös tehdä pelkistetysti vain perusreseptillä tai lisäten siihen vain yhden tai useamman lisukkeista. Kyse on oikeastaan siitä, mistä itse pitää tai mitä jääkaapista sattuu löytymään.

Alkuperäisen reseptin olen saanut FLT ravintovalmentaja Hanna Kivimäeltä.


Marjasmoothie

1–2:lle

perusresepti:
2 dl   mantelimaitoa tai kaurajuomaa
1       banaani
2 dl   marjoja (tuoreita tai pakastemarjoja)

lisäksi:
0,5 dl liotettuja manteleita*
1–2 rkl liotettuja auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä*
1–2 rkl minttua hienonnettuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl proteiinijauhetta
1 rkl kylmäpuristettua öljyä luomuna (esimerkiksi kookos- tai oliiviöljyä)

Mittaa kaikki ainekset blenderiin. Soseuta smoothie sileäksi. Mikäli haluat smoothiesta juoksevampaa, lisää joukkoon 1-2 dl kylmää vettä tai kasvimaitoa.


* Manteleita kannattaa liottaa 8–12 tuntia. Auringonkukan- ja kurpitsasiemeniä on hyvä liottaa 4–6 tuntia tai helpommin yön yli, jolloin ne ovat ruoansulatukselle lempeitä. Liottaminen: Mantelit tai siemenet huuhdellaan, kumotaan erillisiin laseihin (jokainen laji omaansa), joihin lisätään vettä sen verran reilusti, että ne peittyvät. Lasit voi jättää pöydälle yön yli, jonka jälkeen siemenet tai pähkinät kaadetaan lävikköön ja huuhdellaan kunnolla kylmän veden alla. Tämän jälkeen ne ovat käyttövalmiita.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...