torstai 24. tammikuuta 2013

Katkarapulohi ja yrttinen sitruuna-parmesaanivinegretti


Uunilohi höystettynä katkaravuilla ja sitruuna-parmesaanivinegretillä on raikas herkku niin kuumana kuin kylmänäkin. Kala maustetaan vinegretillä ennen paistamista ja katkaravut saavat marinoitua jääkaapissa samaan aikaan. Kuuman kalan päälle lisätään kylmät katkaravut ja ihanat maut viettelevät ruokailijan. Kylmänä tarjottavan kalan päälle katkaravut lisätään vasta kalan jäähdyttyä. Huimaavan hyvää ja kepeää!

Kiitos ihanalle appiukolleni, jolta sain kalan :) Halusin tällä kertaa tehdä jotain muuta kuin kermaista lohta, jota tulee tehtyä liian usein. Helppo on tämäkin resepti, mutta vaihteeksi erilainen. En voi väittää ohjetta omakseni, koska lainasin sen Allt om mat -sivuilta. Pientä tuunausta reseptiin, mutta lainahöyhenillä kuitenkin.

Katkaravut ovat poikaseni herkkua, joten tiesin hänen innostuvan tästä ruoasta. Myös muu perhe kehui, että oli oikein makoisaa. Yhteenvetona voisin todeta, että maut ovat suhteellisen helpot, joten katkarapulohi maistuu useimmille. Ainakin kalan ja katkarapujen ystäville. Kuten jo alussa mainitsin, voi kalan tarjoilla myös kylmänä vaikkapa buffetpöydässä.

Vaikein osa reseptistä on muistaa laittaa katkaravut ajoissa sulamaan. Niin ja muista vielä, että vinegretti jaetaan puoliksi katkarapujen ja kalan kesken! Ettei käy vanhanaikaisesti ja kaikki kastike päätyy katkaravuille ;)

Katkarapulohi

1            lohi- tai taimenfile
n. 300 g kuorittuja katkarapuja
suolaa

Sitruuna-parmesaanivinegretti

1 dl      oliiviöljyä
1,5 dl   parmesaania raastettuna
0,75 dl sitruunamehua
0,5 dl   basilikaa hienonnettuna
0,5 dl   timjamia hiennonettuna
0,5 dl   lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria ja hieman suolaa

pinnalle:
hienonnettuja yrttejä (basilikaa, timjamia ja lehtipersiljaa)

Sekoita vinegretin ainekset keskenään. Tarkista maku. Sekoita puolet kastikkeesta sulatettujen ja valutettujen katkarapujen joukkoon. Laita katkaravut jääkaappiin maustumaan.

Huuhtele ja kuivaa talouspaperilla kalafile. Laita se nahka puoli alaspäin voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Ripottele fileen päälle suolaa. Levitä loppu vinegretistä fileen päälle. Kypsennä file 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Jos tarjoat kalan kuumana, kumoa suurin osa katkaravuista kalan päälle. Laita loput katkaravut tarjolle erilliseen kulhoon. Ripottele pinnalle yrttisilppua.

Jos tarjoat kalan kylmänä, anna kalan jäähtyä. Lisää katkaravut jääkaappikylmän kalan päälle tarjolle laitettaessa. Ripottele pinnalle yrttisilppua.

6 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...