Keväisen ihana makupari parsa ja lohi yhdessä juustoisen kastikkeen kanssa muodostavat täyteläisen lasagnen. Resepti toimii sekä perinteisesti että karpisti, sillä siihen voi käyttää sekä tavallisia lasagnelevyjä tai karppeja lasagnelevyjä. Parsan voi halutessaan vaihtaa muihin vihanneksiin kuten porkkanaan ja kesäkurpitsaan, jotka tulee kypsentää ennen lasagnen kokoamista.
Mieheni ja hänen ystävänsä laittoivat maanantaina meidän venettä kesäkuntoon. Öljyjä ja rikkinäinen pilssipunppu vaihdettiin. Kaiketi he muutoinkin tuunasivat moottoria vireeseen, en perehtynyt asiaan sen tarkemmin. Uurastuksen päätteeksi miehille piti laittaa kunnon tuhtia ruokaa. Mietin hetken ja tuumasin, että lohesta ja parsasta tulisi sellaisenaan vähän liian kepoisat eineet. Lasagnesta sain heille maukkaan, keväisen ja tuhdin muonan. Oli ilo kuunnella tyytyväisiä ruokailijoita - ruoka maistui meillä myös lapsille.
Kypsensin lohen sitruuna-valkoviiniliemessä. Lohi sai siitä herkullista makua ja raikkautta, jotka tasapainottivat tuhtia juustokastiketta. Siivilöidyn liemitilkan otin talteen ja pakastin vastaisuudessa tehtävää kastiketta varten. Lohen voi kypsentää muullakin tavoin tai käyttää valmista, kypsää kalaa ruokaan, kuten savu- tai graavikalaa. Kun käyttää valmiiksi suolattuja tuotteita, kannattaa lasagnea kootessa jättää suolankäyttö vähemmälle, ettei siitä tule liian suolaista.
Lasagnea valmistaessani ladoin kokonaiset parsat nätisti riviin omaan kerrokseensa. Kun lasagnea otettiin lautasille, leikatessa kokonaiset parsat putkahtivat hassusti mukaan. Huomasin, että halutessaan ottaa lasagnea siististi, sitä piti leikata varovaisesti terävällä veitsellä. Siksipä ensi kerralla leikkaan parsat paloiksi, eikä tarvitse huolehtia annosten leikkaamisesta.
Karpit lasagnelevyt ovat gluteenittomia, joten ne sopivat useampaan erikoisruokavalioon. Niiden resepti löytyy alimmaisena reseptijonossa. Ruoanlaittoa voi nopeuttaa jakamalla töitä kahdelle päivälle; lasagnelevyt voi tehdä jo edellisenä päivänä. Minä taasen touhusin koko päivän keittiössä ja aloitin kokkailun lasagnelevyjen valmistamisella.
lasagne menossa uuniin |
Parsa-lohilasagne
400-600 g lohta fileenä
3 dl valkoviiniä tai kalalientä
0,75 dl sitruunamehua
1-2 valkosipulinkynttä siivuina
muutama timjamin tai tillin varsi
suolaa ja mustapippuria
500 g parsaa
juustokastike:
5 dl maitoa
5 dl kermaa
225 g juustoa raastettuna
200 g sulatejuustoa nokareina
(suolaa, mauste- tai valkopippuria ja cayennepippuria)
lisäksi:
200 g purjoa renkaiksi siivutettuna
1 dl timjamia tai tilliä hienonnettuna
kirsikkatomaatteja halkaistuina tai tomaatteja siivuina
suolaa ja mustapippuria
Kalan kypsentäminen:
Fileeraa kalasta nahka, voi käyttää sen myöhemmin kalaliemen valmistamiseen. Kaada viini ja sitruunamehu laakealle pannulle. Lisää joukkoon valkosipuli ja timjami. Ropsauta liemeen vähän mustapippuria ja hieman suolaa. Aseta kala liemeen, sivele lientä kalan päälle ja anna liemen kiehua kannen alla 4 minuuttia, käännä kala ja keitä vielä 2-6 minuuttia riippuen kalan paksuudesta. Kalan tulee juuri ja juuri kypsyä. Voi kokeilla kalan kypsyyttä leikkaamalla kalan paksuimmasta kohdasta kahteen osaan. Nosta varovasti kypsä kala siivilään ja anna nesteen valua siitä. Siirrä kala siivilästä kulhoon, jossa rikot kalan paloiksi.
Parsan käsittely:
Leikkaa tai napsauta käsin parsan kannasta kova, puumainen pala pois. Kuori parsaa perunan- tai parsankuorimaveitsellä noin kolme senttiä tyvestä. Voit paloitella parsat 3-4 cm pituisiksi pätkiksi tai antaa niiden olla kokonaisia. Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Lisää parsat kiehuvaan veteen ja keitä niitä 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Valuta parsat ja laita ne jääveteen viilentymään, jotta kysyminen pysähtyy. Kun alat koota lasagnea, valuta parsat ja kuivattele niitä talouspaperin avulla.
Kuullota purjo. Levitä se tasaisesti voidellun lasagnevuoan pohjalle.
Juustokastike:
Kuumenna kerma ja maito kiehuviksi. Nosta ne liedeltä. Lisää joukkoon sulatejuusto ja juustoraaste. Sekoittele kastiketta, kunnes juustot ovat sulaneet liemeen. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.
Lasagnen kokoaminen:
- Levitä tasaisesti puolet kalasta purjon päälle. Rouhi mustapippuria ja ripottele suolaa. Ripottele kolmannes timjamista. Levitä ohuelti neljännes juustokastikkeesta. Asettele lasagnelevy(t) tasaisesti kastikkeen päälle.
- Ripottele lasagnelevyjen päälle parsapalat tasaisesti tai asettele kokonaiset parsat tasaisin välein siistiin riviin. Rouhi hieman pippuria ja ripottele vähän suolaa. Ripottele kolmannes timjamista. Levitä ohuelti neljännes juustokastikkeesta. Laita lasagnelevy(t) tasaisesti kastikkeen päälle.
- Levitä loppu kala lasagnelevyjen päälle. Rouhi mustapippuria ja ripottele suolaa. Ripottele kolmannes timjamista kalan päälle. Levitä ohuelti neljännes juustokastikkeesta kalan päälle. Laita lasagnelevy(t) tasaisesti kastikkeen päälle.
- Levitä loppu kastike lasagnelevyjen päälle. Koristele tomaatinsiivuilla tai kirsikkatomaatin puolikkailla.
Paista lasagnea puoli tuntia 175 asteessa. Laita lasagnevuoan päälle folio ja anna sen asettua 10 minuutian ajan.
ylijäävästä pastasta saa nauhapastaa |
(2 pellillistä)
7 kananmunaa
200 g tuorejuustoa
1 dl psylliumia
neljän leivinpaperin voiteluun:
öljyä tai voita
Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon psyllium. Anna turvota 5 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan (minä piirrän taikinan pintaan viivan, jolla erotan taikinat). Kumoa toinen puolikas voidellun leivinpaperin päälle. Ota toinen voideltu leivinpaperi ja painele sillä taikina koko pellin kokoiseksi, tasaiseksi levyksi. Jätä leivinpaperi levyn päälle, jotta paistettaessa pastalevyn pinta ei pääse tummumaan. Tee toinen pastalevy samalla tavalla.
Kypsennä 150 asteessa, lähes ylätasolla 10 minuuttia tai kiertoilmauunissa samanaikaisesti 145 asteessa noin 10 minuuttia. Tarkista, että taikina on kypsää kurkistamalla leivinpaperin alle.
Anna pastalevyjen jäätyä. Poista päällimmäinen leivinpaperi pastalevyn päältä (varovaisesti, mikäli unohdin voidella sen). Leikkaa pastalevyistä veitsellä tai pizzaleikkurilla lasagnevuoan kokoiset palaset. Vuoan koosta riippuen, saat kolme kokonaista levyä tai kaksi kokonaista ja yhden kahdessa osassa olevan levyn.
Jos pastaa jää yli, sen voi käyttää tortillana tai rullata se ja leikata siitä nauhapastaa. Nauhapastan voi lämmittää pannulla ja käyttää sen jälkeen tavallisen pastan tapaan.
Jos haluat nähdä enemmän kuvia pastan valmistuksesta, niitä löytyy: tuorepastaa kananmunasta uunissa -reseptistä.
Moi!
VastaaPoistaOsaatko kertoa sopiiko karppi pasta pakastettavaksi? Yhden karppaajan taloudessa ei pellillistä saa kerralla tuhottua :)
Hei Aino!
PoistaAnteeksi, että olet joutunut odottamaan vastausta näin pitkään. Ennätin vasta tänään maistelemaan pakastastettua pastaa tomaattisen tonnikalakastikkeen kera. Tein empiiristä tutkimusta karpin pastan pakastamisesta, koska en ollut aikaisemmin kokeillut pakastamista. Hauska sinänsä, että minun kokeiluni oli jo sopivasti vauhdissa, kun kysyit asiasta.
Yllä olevassa kuvassa on leikkamani ylimääräinen nauhapasta. Laitoin sen saman tien pakkaseen pikkuiseen pakastepussiin ja pakkaseen. Tänään, vajaa kaksi viikkoa pakastamisesta, sulatin pastan. Se ei ollut pöllömpää - ei ihan tuoreen veroista, mutta ihan kelvollista. Kun seuraavan kerran minulta jää pastaa yli, laitan sen pakkaseen ;o)
Vastaus kysymykseesi on: karppia pastaa voi pakastaa!
Suosittelen sulattamaan joko jääkaapissa ja sitten pienen rasvatilkan kanssa lämmittämään tai pakastimesta suoraan pannulle, jolla on hieman rasvaa ja miedolla lämmöllä sulattamaan ja lämmittämään pastan. Itse sulatin ja lämmitin mikrossa ja pasta jäi vähän, ihan vähän kuivakkaaksi. Pieni tilkka rasvaa mehevöittää pastan.
Jos sinulla on karppia lasagnea pakkasessa, suosittelen sulattamaan jääkaapissa, lämmittämään uunissa matalalla lämmöllä, foliolla päällystettynä.
Suur kiitos vastauksestasi! :) Taidampa heti tänään tehdä isomman satsin ja pakastaa huoletta
Poista