lauantai 18. toukokuuta 2013

Kermainen carbonara


Tuhtia ja niin hyvää miilunpolttajan kastiketta! Kermainen carbonara sopii herkullisesti kaikeinlaisten pastojen kanssa: niin perinteisen spagetin ja tagliatellen kuin kesäkurpitsapastan ja karppaajan tuorepastan kera.

Valkoviini tuo mukavan makulisän kastikkeeseen, mutta halutessaan sen voi jättää pois. Muistelen omasta lapsuudesta sen, että silloin en pitänyt punaviinin  mausta kukkoa viinissä (coq au vin) padassa. Onko se viinin tuoma hapokkuus vai mikä, joka ei lapsen suussa välttämättä maistu erityisen hyvältä?  Nyttemmin makuaistin kehityttyä, tapaan lorauttaa viiniä vähän ruokaan kuin ruokaankin. Olenko kokki au vin? Omat lapseni ovat tottuneet käyttämääni makumaailmaan - he ovatkin jo varhaisteinejä ja heille on helppo maustaa monipuolisesti ruokaa. Pienemmille lapsille maustaisin maltillisemmin.

Mielestäni kastikkeeseen ei tarvitse lisätä suolaa, koska pekoni ja parmesaani tuovat riittävästi suolaa kastikkeeseen. Kastikkeen rakenne saa jopa kökkeröityä; ylijäävän kastikkeen voi laittaa jääkaappin, lämmittää myöhemmin uudelleen ja sekoittaa pastan sekaan. Toimii hyvin - olen kokeillut.

Olen aikaisemmin tehnyt vastaavaa, mutta vieläkin tanakampaa kastikkeen kaltaista pöperöä, jonka nimesin suppilovahvero-kinkkupöperöksi. Se on hirmuisan hyvää. Lisäsin reseptin loppuun vinkin, miten tähän kastikkeeseen voi halutessaan lisätä myös suppilovahveroita, sillä ne sopivat kastikkeeseen ihan mieltttömän hyvin.


Kermainen carbonara

200 g pekonia tai pancettaa silputtuna
1        sipuli hienonnettuna
1 dl    valkoviiniä
0,5 dl lipstikkaa tai persiljaa silputtuna
2 dl    kermaa
2        keltuaista
50 g   parmesaania raastettuna
mustapippuria

Anna pekonin lämmetä puoli tuntia huoneenlämmössä. Paista pekoni rasvassa. Kumoa se talouspaperilla vuoratulle lautaselle hetkeksi odottamaan. Kuullota sipulia pannulla, lisää lipstikka, valkoviini ja rouhi mustapippuria joukkoon. Anna viinin kiehahtaa. Lisää paistettu pekoni. Sekoita kulhossa keltuaiset ja parmesaani kermaan. Kaada kermaseos pannulle sekoittaen kastiketta reippaasti pari minuuttia. Hauduta kastiketta vielä muutama minuutti. Kastike on melkoisen tuhtia. Jos haluat hieman juoksevampaa kastiketta, lisää kermaa. Tarkista kastikkeen maku. Sekoita kastike mieleiseesi pastaan.

VINKIT:

Suppilovahverot sopivat kastikkeeseen todella hyvin. Itse käyttäisin 0,5 l tuoreita sieniä tai pari pientä kourallista kuivattuja sieniä.

  • Jos käytät tuoreita sieniä, silppua ne ja kuullota reseptin mukaisesti sipulin kanssa.
  • Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä puolisen tuntia. Valuta sienet ja purista niistä ylimääräinen vesi. Silppua sienet. Kuullota sieniä reseptin mukaisesti sipulin kanssa.



Käytin kesäkurpitsapastaa, jonka raastoin julienne-raastimella. Kesäkurpitsan voi myös raastaa suikaleiksi juustohöylällä. Kesäkurpitsapastan kypsennys on lähinnä pikainen pyöräytys pannulla tai höyrytys. Riittää kun kesäkurpitsa lämpenee ja pysyy rapsakkaana.

4 kommenttia:

  1. Ihanaa, Carbonaraa ! Mun lemppari :) Mulla on huomenna testauksessa Glorian ruoka&viini lehdestä pongattu kevätkaali Carbonara, katsotaan mitä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee hyvää kevätkaalista. Taisin ihastella samaista reseptiä, mutta ehdin jo unohtaa. Olipa hyvä, että muistutit ;)

      Poista
  2. Tehtiin juuri tätä (ilmakuivatulla parman kinkulla), toimi loistavasti! Varmaan yksi uusi lemppariruoka. Kiitos reseptistä! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mukava kuulla! Ilmakuivatulla kinkulla eittämättä saa ihanuuksia aikaiseksi :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...