torstai 23. toukokuuta 2013

Muna-anjovispiiraat


Muna-anjovispiiraat ovat maukasta pikkusuolaista tarjottavaa juhliin tai muihin buffettitilaisuuksiin. Ne ovat annoskokoisia piirakoita. Piiraan voi siis tehdä yhtenä isona piirakkana, mutta piiraina niitä on helpompi syödä ja ottaa tarjoilupöydästä. Samalla tavalla voi tehdä lähes kaikista piirakoista käsin syötäviä annospaloja. Tosin lämpöisinä piiraita on mukavin syödä lusikalla tai haarukalla ;)

Piiraat voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja laittaa ne jääkapista suoraan tarjolle. Piiraat maistuvat hyviltä lämpöisinä, kylminä ja huoneenlämpöisinä - helppo tarjottava noutopöytään. Piiraiden leipomista voi myös jakaa useaan osaseen halutessaan. Etukäteen voi leipoa taikinan, rouhia riisin tai tehdä täytteen valmiiksi. Piiraat kannattaa valmistaa silikoniseen muffinssivuokaan, jotta taikinan saa helposti paineltua vuokien reunoille. Myös paperisia muffinsivuokia voi käyttää, mutta tällöin tarvitaan jonkinlainen muffinssivuoka, jonka reunoja käytetään apuna taikinaa paineltaessa kupposeksi. Ainakin ne muffissivuoat, joita minulla on, ovat pienempiä kuin silikoninen muffinssivuokani, joten niitä tulee enemmän kuin reseptissä mainitsemani 12 kappaletta. Niin ja vielä vinkkinä: älä rouhi kukkakaalia tai anjoviksia liian hienoiksi - tulee muuten liian mössää, rouheisuus antaa mukavaa rakennetta täytteelle. Täytettä saattaa jäädä hieman yli; sen voi käyttää vaikkapa munakkaan täytteenä.

Tyttöseni koulu järjesti mahtavan kevätkonsertin, johon toivottiin vanhempien tuovan leipomuksia. Kerrankin nuukana naisena päätin tehdä jotain sellaista, johon ainekset löytyivät valmiiksi kotoa. Tuloksena gluteenittomat (tästä kiitettiin), vähälaktoosiset (pystyy tekemään täysin laktoosittomina) ja hiilihydraattitietoiset piiraat. Mikäli ei noudata mitään erityistä ruokavaliota, ei edellä mainittuihin ominaisuuksiin kannata kiinnitttää huomiota, sillä piiraat ovat erinomaisia kaikille muna-anjovis -yhdistelmästä pitäville.

Tyttösen koulussa annetaan muun erinomaisen  opetuksen ohessa tanssi- ja musiikkipainotteista opetusta. Joten kevätkonserttia vielä vähän hehkuttaakseni, esitykset olivat upeita, energisiä ja positiivisia. Saimme nauttia bändeistä, orkesterista, tanssijoista, laulajista ja kuorosta. Vanhempana olen onnellinen siitä, että lapset ja nuoret saavat tehdä asioita, jotka ovat heille tärkeitä ja pääsevät lisäksi esittämään taitojaan parin tunnin mittaisessa esityksessä. Kiitos koululle ja oppilaille!


Muna-anjovispiiraat
n. 12 kpl

pohja:
3 dl    mantelijauhoja
1 tl     psylliumia
0,5 tl  suolaa
125 g voita
1        kananmuna

täyte:
1        sipuli silputtuna
0,5     kukkakaali
25 g   voita
100 g anjovista
2        kovaksi keitettyä kananmunaa
2,5 dl juustoraastetta
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
0,5 dl timjamia hienonnettuna
mustapippuria ja anjoviksen lientä

munakerma:
1 dl kermaa
1 kananmuna

koristeeksi:
kirsikkatomaatteja halkaistuina

Pohjan tekeminen käsin:


Sekoita mantelijauhot, psyllium ja suola keskenään. Lisää kylmä voi nyppimällä se jauhoihin. Vaivaa lopuksi kananmuna taikinaan. Tee taikinasta pötkö, jonka laitat kelmuun tai pussiin. Laita taikinapötkö jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.

Pohjan tekeminen monitoimikoneella:

Kaada monitoimikoneen kulhoon mantelijauhot, psyllium ja suola. Leikkuuterää käyttäen sekoita kuivat ainekset. Lisää joukkoon paloiteltu kylmä voi ja surauta se jauhoihin. Taikina on tässä vaiheessa murumaista. Lisää louksi kananmuna ja surauta se taikinaan. Kun taikinapallo alkaa muodostua, taikina on valmis. Pyöräytä taikinasta pötkö, jonka laitat kelmuun tai pussiin. Laita taikinapötkö jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.

Kukkakaali riisiksi:

Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät lehdet ja kukkakaalin varsi talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot (kahdessa erässä kokonaisesta kukkakaalista) monitoimikoneen leikkuuterällä muruksi.

Täytteen valmistus:

Sulata pannulla osa voista. Kuullota sipulia rasvassa. Lisää joukkoon loput rasvasta ja kukkakaalirouhe. Kypsennä kukkakaaliriisiä 10 minuuttia sekoitellen sitä hiljakseen. Kumoa valmis kukkakaaliriisi isoon sekoitusastiaan.

Valuta anjovikset ja ota anjovisliemi talteen. Silppua anjovikset sopiviksi makupaloiksi. Sekoita ne kukkisriisiin. Hienonna kananmunat haarukalla karkeaksi rouheeksi ja lisää rouhe riisiin. Sekoita myös juustoraaste ja yrtit riisiin. Mausta riisi mustapippurilla ja tarvittaessa anjoviksen liemellä tai suolalla.

Riko kananmunien rakenne haarukalla ja sekoita kerma kananmunan joukkoon. Sekoita munakerma täytteeseen.

Piiraiden valmistus:

Ota taikina jääkaapista ja leikkaa se 12 palaan. Painele kukin taikinan palanen käsissäsi litteäksi. Painele  taikina ohuesti muffinsivuokien pohjalle ja reunoille. Lusikoi taikinakupposet täyteen täytettä. Paina jokaiseen piiraaseen päälle puolikas kirsikkatomaatti.

Paista piiraita 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet pintaan kauniin värin.

2 kommenttia:

  1. Onpa nätit pikku piiraat! ja kiva tuo taikinapohja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Olen todella tyytyväinen pohjaan. Se toimii hienosti näissä piiraissa ja lisäksi isommilla piirakoilla kuten juustopiirakassa, jota varten pohjan reseptin alunperin loin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...