torstai 5. syyskuuta 2013

Sienillä höystetty jauheliha-kesäkurpitsalaatikko


Vaatimattoman näköinen, mutta erinomaisen herkullinen arkiruoka syntyy syksyn sadon antimista. Lapseni kysyivät minulta – Äiti, oletko laittanut siihen suolakurkkua päälle? Juu ei, ei siinä suolakurkkua ole, vaan kauniiden pienten kesäkurpisojen siivuja, jotka uunissa paistuessaan saavat hieman hämäävän ulkonäön ;)

Kesäkurpitsan voi käyttää myös kypsentämättä sitä etukäteen, mutta tällöin laatikosta tulee vähän vetisempi. Alla olevalla ohjeella laatikosta tulee maukas ja täyteläinen. Valmistettaessa voi vähän lopputulos epäilyttää, koska munamaidon lisäämisen jälkeen jauhelihasoossin rakenne on hyvin nestemäinen. Laatikkoa paistaessa nestemäisyys häviää, rakenteesta tulee pehmeä ja sopivan kuiva.

Käytin kanttarelleja tähän ruokaan, mutta niiden hieno maku jäi hieman muiden makujen varjoon. Kyllä ne kanttarellit maistuivat ihan sieneltä paistoksessa, mutta saman "sienekkään" makukokemuksen saa vähän arkisemmillakin sienillä. Siksi seuraavalla kerralla käytän muita sieniä tähän laatikkoon. Ihan sekalaiset metsäsienet, ryöpättävät ryöpättyinä, sopivat erinomaisesti. Tosin mieleni halajaa kokeilla suppilovahveroita, koska niillä on vahvempi ominaismaku kuin kanttarellilla.

Sienillä höystetty jauheliha-kesäkurpitsalaatikko

750 g kesäkurpitsaa siivuina pitkittäin tai poikittain
400 g jauhelihaa
200 g sieniä (metsäsieniä, herkkusieniä, minulla kanttarelleja) hienonnettuna
250 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskijaa) paloiteltuna
1 dl    kermaa
1        sipuli hienonnettuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 tl     paprikajauhetta
1 tl     curryjauhetta
0,5 dl persiljaa, timjamia tai lipstikkaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

munamaito:
4 dl maitoa
2     kananmunaa

Kuumenna pannulla hieman rasvaa. Kun pannu on kuuma paista sienet kypsiksi parissa minuutissa. Kumoa sienet isoon kulhoon.

Kuumenna pannulla hieman rasvaa ja ruskista jauheliha siinä. Sekoita joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää ensin paprikajauhe ja curryjauhe. Kun mausteet ovat pyöräytetty jauhelihan joukkoon, lisää sulatejuusto ja kerma. Laita kansi päälle, jotta juusto sulaa. Sekoittele paksua jauhelihasoossia muutaman kerran. Kun juusto on sulanut sekoita soossi sienien joukkoon kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.

Levitä kesäkurpitsasiivut leivinpaperin päälle ja paahda niitä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Voit myös paistaa siivut useassa erässä pannulla, pienessä määrässä rasvaa.

Riko kananmunien rakenne haarukalla. Sekoita maito kananmuniin. Kun sieni-jauhelihasoossi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, sekoita munamaito ja persilja sen joukkoon. Soossi on nyt suhteellisen juoksevaa.

Voitele uunivuoka. Lado sen pohjalle kolmannes kesäkurpitsasiivuista. Kaada keittokauhalla puolet jauhelihasoossista varovaisesti kesäkurpitsan päälle. Lado jälleen kolmannes kesäkurpitsaa soossin päälle. Kauho loppu jauhelihasoossi kesäkurpitsan päälle. Lado loput kesäkurpitsasta paistoksen päälle. Paista jauheliha-kesäkurpitsalaatikkoa noin 45 minuuttia, kunnes se on lähes kiinteytynyt. Peitä paistos tarvittaessa foliolla, jottei sen pinta pääse tummumaan liikaa. Anna paistoksen levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua.


8 kommenttia:

  1. Ihana arkiruoka tosiaan, täytyy kokeilla tätäkin joskus. Mulla on ihan kamala määrä safkoja kokeilulistalla, tulee kohta stressi ! Lopetan ihan just kaikkien ruokablogien seuraamisen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan sama positiivinen stressi – työpöydän reunalle olen keräillyt (ison) pinon käsinkirjoittamiani ruokaideoita ja tietokoneelle vielä isomman inspiraatiokansion – eipä lopu ideat :D

      Poista
  2. Ihanan näköinen - hyvä muistuttaa näistä laatikoistakin kun ei ole tullut aikoihin tehtyä. Ihana pinta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D – Joo, laatikkoruoat on meilläkin olleet odottamassa vuoroaan kesän kokkailuilta. Nyt on vielä niin hienot ilmat, että ihanasti voi grillailla ulkona, mutta kelien viilentyessä pata- ja laatikkoruoat on pop :)

      Poista
  3. Ompa ihanan näköistä! Löysin juuri muutaman tatin ja kesäkurpitsoitakin on kaapissa.. :) Mun karppaamisesta ei tulis varmaan mitään ilman tätä sun blogia. Ihania ja kekseliäitä reseptejä, kiitos niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aino :D

      On hirmuisan mukava kuulla, että näistä resepteistä on ollut iloa muillekin. Ihanaa ja aurinkoista syksyä!

      Poista
    2. Aion kokeilla tosin vähän maidottomalle muunneltuna,mutta muutoshan on erittäin pieni. Ohjeesi on tosi herkullisen oloinen.

      Poista
    3. Kiva, että tykästyit!

      Tästä saa maidottoman vaihtamalla maidon vaikkapa pähkinä- tai soijamaitoon ja jättämällä sulatejuuston ja kerman pois. Jos ennätät, laita viestiä tänne kommentteihin miten onnistuit.

      Aurinkoista kesää!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...