maanantai 16. syyskuuta 2013

Suppilovahverokastike paprikalla ja pekonilla höystettynä


Kävin viikonvaihteessa sienimetsässä. Tai siis melkein. Metsässä oli nimittäin niin kuivaa, että sieniä sai etsiä oikein kunnolla. Kolmen tunnin metsäreissulta saaliina oli vain reilu litra suppilovahveroita, melko runsaasti lampaankääpää (onneksi edes niitä), muutama tatti ja puolikas kaupan muovikassillinen ryöpättäviä rouskuja. Mieheni oli kummastunut palattuani metsästä: " Noinko vähän niitä sieltä löytyi?" Ihmetyksen syy oli viime vuotinen yltäkylläinen sienisaalis kerta toisensa jälkeen. Silloinhan kannoin lähes joka kerta täysinäisen, ison korillisen ja varapussiksi mukaan ottamani pussin pullollaan suppilovahveroita. Vaikken sateista erityisesti piittaa, myönnän nyt nöyränä, että luonto tarvitsee niitä. Haaveissani sateet tulevat aina öisin ja päivisin paistaa aurinko.

Perinteinen suppilovahverokastike on mahdottoman hyvää, mutta niin on tämä höystetty kastikekin. Idean kastikkeeseen lähti siitä, kun kerroin jäähallilla metsäreissustani ja keskustelu siirtyi jääkiekosta sieniin. Yksi jääkiekkoäideistä kertoi, että hän tekee suppilovahveropiirakkaa, johon hän laittaa paprikaa ja pekonia sienien kaveriksi. Mainitsipa vielä, että paprika antaa piirakkaan kivaa kontrastia makeudellaan. Makustelin mielessäni ja totesin, että tätä yhdistelmää kokeilen piiraan sijaan kastikkeessa. Meillä mieheni oli nimittäin toivonut sienikastiketta jo jonkin aikaa. Kiitos hyvästä vinkistä, kastikkeesta tuli ihanaa. "Olipas kastikkeessa hyvä sienen maku", sanoi mieheni tyytyväisenä ruokailun jälkeen.

Suppilovahverokastike paprikalla ja pekonilla höystettynä

1 l       suppilovahveroita (noin 50 g kuivattuja sieniä) silputtuina
170 g  pekonia silputtuna
1         paprika paloilteltuna
1         sipuli silputtuna
1 dl     valkoviiniä
2–3 dl kermaa
1 dl     lipstikkaa, persiljaa tai timjamia silputtuna
(1 tl    suppilovahverosuolaa)
suolaa ja mustapippuria

Paista pekoni pannulla ja laita se sen jälkeen valumaan talouspaperin päälle. Siisti pannu. Kuumenna pannulla rasva ja paista suppilovahveroita pari, kolme minuuttia siinä. Lisää joukkoon sipuli ja kuullottele niitä noin minuutin. Lisää joukkoon paprika ja paista vielä minuutin ajan. Kaada joukkoon valkoviini. Keitä viiniä kokoon niin paljon, että se on lähes kokonaan haihtunut. Lisää pannulle pekoni, kerma ja lipstikka. Keitä kastiketta viisi minuuttia. Mausta (sieni)suolalla ja mustapippurilla.

4 kommenttia:

  1. Ah, sinä se vaan teet toinen toistaan ihanamman kuuloisia sieniherkkuja... Lipstikka kuullostaa tässä todella kivalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri :D

      Sienet ovat niin herkullisia, että niistä on ilo tehdä ruokaa. Lipstikka sopii todella moneen ruokaan ja pidän siitä hurjasti. Meillä lipstikka on osin kuivunut pystyyn ja uusia reilun parinkymmenen sentin pituisia raikkaita versoja on noussut pintaan – ne ihan kutsuvat käyttämään ;)

      Poista
  2. Nami,niin herkullista taas.Minulle tosin se pekoniton vaihtoehto;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...