maanantai 11. marraskuuta 2013

Arkiruokaa 20 minuutissa: hauki-kookoskeitto


Kalakeitto on nopea arjen ruoka, sillä kala ja kasvikset kypsyvät hetkessä. Suurin aika kuluu esivalmisteluihin, kasvisten putsaamiseen, raastamiseen ja pilkkomiseen. Ei haittaa jos iskä auttaa äitiä tai päinvastoin. Värikkäät kasvikset, hauki, kookosmaito ja aasialaiset maut saavat väkisinkin hyvälle tuulelle.

Syksyllä kaipaan ruokaan väriä ja lämpöisiä makuja. Hauki-kookoskeitossa on molempia. Katselin hiljan kaupassa kalatiskin antimia. Hauki oli silakan lisäksi edullisimpia. Hyvä juttu: edullista, hyvää ja vastuullinen valinta. Hauesta saa mainiota ruokaa ja se kuuluu WWF:n kuluttajan kalaoppaan suosittelemiin ja kestäviin kalakantoihin kuuluvaan listaan muun muassa ahvenen, seitin, kuhan ja luomu-merkityn lohen lisäksi. Edellä mainitsemani kalat sopivat mainiosti kala-kookoskeittoon hauen sijaan. Hyvä mieli ja ympäristöystävällinen valinta ;)

Reseptiä voi oikoa ja tehdä siitä yksinkertaisemman jättämällä jonkin kasviksen pois ja lisäämällä jäljelle jääviä kasviksia suunnilleen samalla määrällä. Yksistään kesäkurpitsa, sipuli ja porkkana -yhdistelmä toimii. Tosin jos jättää inkiväärin, valkosipulin ja chilin pois, kannattaa makua tuoda keittoon esimerkiksi punaisella currytahnalla.


Kaksi viikkoa sitten valmistin Fiskarsin 20 minuutin ateriat -kampanjaa varten helppoa, nopeaa ja lasteni suosikkiruokaa: länkkäripannua. Hauki-kookoskeitto on osaltani kampanjan jälkimäinen resepti. Sain Fiskarsilta kokeiltavakseni laatikollisen Functional Form -keittiövälineitä helpottamaan näiden kahden arkiaterian valmistusta. Kyllähän niistä iloa oli! Viimeksi jo kerroin, että terävät veitset ovat minulle ruoanlaiton tärkeimpiä välineitä. Hauki-kookoskeiton kohdalla tämä tulee erityisesti esille siinä, että kasvisten putsaus ja pilkkominen on sujuvaa kunnon välineillä. 

Sitruspusertimesta huomasin pitäväni erityisesti siksi, että siinä on kätevä, pienen pieni reikä kärjessä. Kun pusertimen laittaa tiskikoneeseen, pusertimen ollessa nurin päin, vettä ei kerry "kuppiosaan", koska vesi pääsee valumaan reiän kautta pois. Hauki on jonkin verran ruotoinen kala. Functional Formilta löytyy ruotopinsetit, joilla saa ruodot näppärästi nyhtäistyä pois. Ruotopinseteistä on iloa meidän perheessä myös joulun ja juhannuksen aikaan, kun syömme paljon kalaa. Graavikala on fiinimpää ilman ruotoja ;)


Hauki-kookoskeitto

400 g haukifilettä paloiteltuna
7 dl    vettä (tai kalalientä)
4 dl    kookosmaitoa (1 prk)
1        kesäkurpitsa paloiteltuna
2        porkkanaa raastettuina
1        keltainen paprika suikaleina
1        punainen paprika suikaleina
1        sipuli hienonnettuna
1        chili hienonnettuna (käytä kertakäyttöhanskoja!)
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
2–3 rkl limetin mehua
2 rkl   inkivääriä raastettuna
1 rkl   tomaattipyreetä
suolaa tai kalakastiketta
mustapippuria

koristeluun:
korianteria tai persiljaa silputtuna

keiton kanssa tarjolle:
ranskankermaa

Kuullota sipulia isossa kattilassa minuutin ajan. Lisää joukkoon chili, valkosipuli ja inkivääri. Kääntele ne sekaisin. Kaada joukkoon vesi, kesäkurpitsa, porkkana ja paprikat. Keitä kasviksia viisi minuuttia. Lisää vielä kookosmaito, hauki ja tomaattipyree. Sekoittele keittoa varovasti nostellen, ettei kala pääsisi liikaa rikoutumaan. Keitä vielä kolme minuuttia kannen alla, kunnes kala on kypsynyt. Mausta limetinmehulla, suolalla ja pippurilla. Koristele keitto korianterilla ja laita tarjolle ranskankerman kera.



*****



Yhteistyössä Fiskars

10 kommenttia:

  1. Voi mua blondia! Ihmettelin, miksi sitruspuristin vuotaa, mutta ilmankos, kun kärjessä on reikä! En huomannut sitä ja ihmettelin, kuinka sotkuinen olin sen kanssa. Mutta parempi se, kuin että tiskariin jää se kupillinen vettä sinne kuoppaan. Kaulimesta olen pitänyt ja pallovispilästä, sellaista minulla ei ole ollutkaan aikaisemmin, silikonisuojat vähentävät meteliäkin, kun vispilöi metallikulhossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En edes huomannut sitä reikää alunperin, mutta ihmettelin ensimmäisen konepesukerran jälkeen sitä ettei siinä kuppiosassa ollut vettä. Minusta se oli mainiota :)

      Kaulin on minulla vasta testivaiheessa - olen tottunut käyttämään piiraskaulinta kaulitsemiseen. Hauskan mallinen se ainakin on. Pitää leipoa jotain kaulisevaa lähiaikoina ;)

      Poista
  2. Ihanan värikästä, ja ihanat mausteet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri :)

      Aasialaiset maut ovat lemppareitani ja minusta oli hauska tehdä "arkisen oloisesta" hauesta iloisen värikästä ja makoisaa. Kun keittoa jäi yli ihan vähän, tyttäreni vaati saada sen seuraavana päivänä - minua ilahduttaa aina, kun perhe tykkää keitoksistani.

      Poista
  3. Herkulliselta kuulostaa keittosi.Haukeahan täälläpäin ei ole mutta jollain toisella kalalla:) Ja kookos on aina ihana missä vaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Kun tekee vahvan makuisen liemen keittoon, voi kala olla melkein mitä vain, tosin itse suosin edullista ja paikallista kalaa.

      Poista
  4. Ihana keitto ! Hauki on yksi mun lemppareita ja nopeat arkisafkat aina plussaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milma :)

      Minäkin pidän hauesta. Siitä saa herkullista ruokaa! Minusta on hyvä olla hihassa aina vähän vaihtelua arjen nopeisiin ruokiin, muutoin meillä saatettaisiin syödä, mieheni perussettiä, kermaista jauhelihakastiketta melko usein. Lapset välillä kyselevät, onko iskä tehnyt ruoan. Jos vastaan kyllä, he toteavat, että taitaa olla tarjolla iskän perussoosia. Minun roolini on tehdä hurjasti vaihtelua ja hyvää ruokaa ;)

      Poista
  5. Hienoja kuvia hyän ruoan lisäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Perheeni katseli huvittuneena, kun puuhastelin kuvaamisen kanssa. Välillä jo kyseltiin, että milloin oikein syödään. Ruoanlaitto oli nopeaa, mutta kuvaamiseen tuhraantui pieni tovi ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...